STROJNISTVO.com • Poglej temo - Namizni vrtalni stroj

Namizni vrtalni stroj

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Namizni vrtalni stroj

OdgovorNapisal/-a miha98 » 22.7.2023 23:05

Pozdrav,

Torej jaz imam doma v kleti neki namizni vrtalni stroj. Pa me zanima a ima kdo kakšno delo, da bi lahko to jaz ko imam čas oz. Fraj kaj vrtal in robkal kakšne dele.... če ima kdo kaj mi naj piše zs...
miha98
Pripravnik
Pripravnik

Re: Namizni vrtalni stroj

OdgovorNapisal/-a reber » 23.7.2023 20:11

Kaj ko bi ti izpolnil svoj profil, da se ve kje se nahajaš in seveda, napiši ali naj ti robo pripeljejo domov ali boš sam prišel iskat na drugi konec Slovenije recimo in čigav bo ta strošek.
Na takle oglas se nihče resen ne bo odzval, nikakor, pri meni bi bil takle oglas takoj na črni listi, nimaš pojma o ponudbi, ne znaš se tržit, s takim odnosom nisi za v svet posla, dela, ...
Z nekim namiznim vrtalnim strojem, najbrž igračo za 50-100eur, ne moreš vrtat resnih lukenj. Če že daš oglas, napišeš točne specifikacije mašine, napišeš kaj imaš od orodja, kakšne so tvoje kapacitete, zmogljivosti, premeri , v katere materiale, kakšno toleranco si sposoben zagotoviti, ...
Bodo še pravi strojniki kaj dodali 8)
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a miha98 » 25.7.2023 9:55

reber napisal/-a:Kaj ko bi ti izpolnil svoj profil, da se ve kje se nahajaš in seveda, napiši ali naj ti robo pripeljejo domov ali boš sam prišel iskat na drugi konec Slovenije recimo in čigav bo ta strošek.
Na takle oglas se nihče resen ne bo odzval, nikakor, pri meni bi bil takle oglas takoj na črni listi, nimaš pojma o ponudbi, ne znaš se tržit, s takim odnosom nisi za v svet posla, dela, ...
Z nekim namiznim vrtalnim strojem, najbrž igračo za 50-100eur, ne moreš vrtat resnih lukenj. Če že daš oglas, napišeš točne specifikacije mašine, napišeš kaj imaš od orodja, kakšne so tvoje kapacitete, zmogljivosti, premeri , v katere materiale, kakšno toleranco si sposoben zagotoviti, ...
Bodo še pravi strojniki kaj dodali 8)

Ke pa te ti veš kdo sem jaz pa kaj lahko ponudim... Dej ne oglašaj se mi s takimi. Sej sem obiskoval strojno šolo pa te poznam osnove strojništva... Lahko mi pripelješ kako rundo za začetek pa bomo vidli ? :D Mušter...
miha98
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 25.7.2023 12:14

Miha, ne bodi nestrpen.
Dejansko se moraš res predstaviti, dobro je, če daš kakšno referenco, obvezno zmogljivost stroja, velikostni razred, kako točnost si zmožen doseči,....

Skoraj anekdota izpred let; znanec se je ponudil za brušenje "widia" krožne žage za les, češ da to zna in počne. OK, mi dam eno na testno brušenje. Rezultat; krožna žaga samo za na odpad.

Vsaka šola nekaj stane, zato smo nekateri previdni, komu kaj zaupamo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 25.7.2023 12:51

miha98 napisal/-a:Ke pa te ti veš kdo sem jaz pa kaj lahko ponudim... Dej ne oglašaj se mi s takimi. Sej sem obiskoval strojno šolo pa te poznam osnove strojništva... Lahko mi pripelješ kako rundo za začetek pa bomo vidli ? :D Mušter...

Aha, obiskoval si strojno šolo... To niti pod razno ne pove nič. Oziroma malce zlobno, ata je bil hišnik v šoli, pa si ga kdaj obiskal...
Da poznaš osnove strojništva naj ti pa kar na besedo verjamemo?
Težka bo, pa z gornjim odnosom si si še par odbijajočih točk prislužil pri potencialnih strankah, žal...
Če je iz nicka razbrati starost, bi pri 25-ih že moral malce bolje komunicirat.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ALG200 » 25.7.2023 15:16

miha98 napisal/-a:Pozdrav,

Torej jaz imam doma v kleti neki namizni vrtalni stroj. Pa me zanima a ima kdo kakšno delo, da bi lahko to jaz ko imam čas oz. Fraj kaj vrtal in robkal kakšne dele.... če ima kdo kaj mi naj piše zs...

neki namizni vrtalni stoj.......................... hah
naslov : Namizni vrtalni stroj ( ČLOVEK IZ NASLOVA PRIČAKUJE, DA SO KAKŠNE TEŽAVE S STROJEM ? )

Če bi napisal naslov takole : Nudim uslugo na vrtalnem stroju
Vrtalni stroj ima naslednje karakteristike ...............BI TE MORDA ŠE KDO RESNO VZEL.

Ja pa jade, še naslov ni ustrezno formiran in sedaj bi pričakoval, da bi ti kdo ponudil, kakšne strojne dele...
malo morgen s takim načinom komuniciranja, , da bo imel škart ? , ne ga J..at.
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
ALG200
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha98 » 25.7.2023 15:45

ALG200 napisal/-a:

naslov : Namizni vrtalni stroj ( ČLOVEK IZ NASLOVA PRIČAKUJE, DA SO KAKŠNE TEŽAVE S STROJEM ? )

Vrtalni stroj ima naslednje karakteristike ...............BI TE MORDA ŠE KDO RESNO VZEL.

Ja pa jade, še naslov ni ustrezno formiran in sedaj bi pričakoval, da bi ti kdo ponudil, kakšne strojne dele...

Takle imamo tu pri nas v tej mali podalpski deželici, pol pa se čudimo zakaj imamo takšno stanje kot pač imamo. Prav bom pa prošle šošolce kaj pobaral..... vse spopluvat bog ne daj da bi kdo kaj poslal.... ;;) ah.... vrtalni stroj ni nič posebnega drugače. Z navadno vpenjalno glavo in to je to....
miha98
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a miha98 » 25.7.2023 15:45

ALG200 napisal/-a:

Takle imamo tu pri nas v tej mali podalpski deželici, pol pa se čudimo zakaj imamo takšno stanje kot pač imamo. Prav bom pa prošle šošolce kaj pobaral..... vse spopluvat bog ne daj da bi kdo kaj poslal.... ;;) ah.... vrtalni stroj ni nič posebnega drugače. Z navadno vpenjalno glavo in to je to....
miha98
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 25.7.2023 19:53

Ne bodi užaljen . Ce nekaj ponujaš, je dobro povedati kaj ponujaš. Da imaš vrtalni stroj, je premalo info in se taksen odnos, močno dvomim, da boš s taksnim načinom dobil kaksno delo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 25.7.2023 21:01

Nekoč sem vprašal kolega, če me zaposli v svoji firmi. Za sekundo je pomislil in odgovoril: Premalo znaš! (S področja dela njegove firme.)
Miha, tole:
""" vrtalni stroj ni nič posebnega drugače. Z navadno vpenjalno glavo in to je to"""
jasno pokaže, da zate velja isto. Ne gre za pljuvanje, toda če ne veš povedati niti tega, kako velike obdelovance lahko daš na stroj, kako velike in globoke luknje lahko vrtaš, moč, vrtljaji stroja, ... Znaš nabrusiti sveder? Za jeklo, za medenino, ... veš, s čim ga boš mazal za alumunij? Imaš hlajenje / mazanje? Imaš strojno podajanje? Pa so to samo osnove osnov.
"""Lahko mi pripelješ kako rundo za začetek, pa bomo videli"""? Rundo česa? Pijače? Ležajev za urni mehanizem? Puš za roke bagra? Tako že ne bo nič s poslom.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 25.7.2023 21:53

miha98 napisal/-a:Ke pa te ti veš kdo sem jaz pa kaj lahko ponudim... Dej ne oglašaj se mi s takimi. Sej sem obiskoval strojno šolo pa te poznam osnove strojništva... Lahko mi pripelješ kako rundo za začetek pa bomo vidli ? :D Mušter...

Že prej sem vedel, sedaj pa sem zelo trdno prepričan, da ti ne moreš ponudit popolnoma nič uporabnega. Dodatno, nimaš pojma, si polpismen osebek, ki ne zna in ni sposoben osnovnega nivoja komuniciranja, zagotovo je tvoje znanje na področju strojništva še precej nižje. Po pisanju bi rekel da si nekje iz širše okolice Maribora.

To, da si obiskoval strojno šolo, ne pomeni nič. Veliko oseb je, ki so obiskovali šole in ne znajo nič, imajo samo papir, da so šolanje nekako spravili pod streho, znanja žal ne.

Kako zgledajo dijaki, ki obiskujejo šolo, vem iz prve roke, sem učil nekaj let na srednji šoli, tako praktični pouk kot teoretični in zato prekleto dobro vem kako zgleda to, da nekdo samo obiskuje šolo in kako zgleda da se nekdo res izobražuje v šoli.

Nisem strojnik, sem elektroenergetik, elektrotehnik, elektronik, računalničar, programer. Strojništvo je zame dopolnilna zadeva, ki moje področje dopolnjuje in obratno. Sebe ocenjujem, da sem na področju strojništva popoln laik in še vedno začetnik, čeprav že precej let delam vse mogoče, imam nekaj strojev in kar precej opreme, še vedno se učim. No, če se primerjava, si upam trditi, da mi vseeno ne sežeš do gležnjev.

Namizni vrtalni stroj, jih imam nekaj doma, če preštejem vse, trenutno so štirje in to je bolj za en drek, če hočem nekaj natančno naredit, bom to delal na rezkalnem stroju, vpel v strojni primež in veliko delal s koordinatno mizo. Dodatno, stružnica, brusilni strojček Kaindl za brušenje svedrov, ... veliko pripomočkov in opreme sem si izdelal sam. No, kljub temu, da imam opreme za nekje en nov avto srednjega razreda, si ne upam dat takega oglasa, moja oprema je še vedno v razredu hobi.

Navadni namizni vrtalni stroji no-name do 13mm, doma narejen stoječi stabilni vrtalni stroj MK3, imam svedre vse do 32mm, rezkalni stroj JET JMD-2 MK2, stružnica JET BD-8 MK3 in MK2, brusilni za svedre Kaindl BSG 20, orodja in dodatne opreme se je nabralo za nekajkrat več kot so vredni stroji.

Serijske proizvodnje se najbrž ne bi lotil, vzamem pa v delo in se lotim predvsem butičnih zadev, finih, majnih izdelkov, ki jih resni strojniki ne marajo preveč...

Še 1x, še vedno sem začetnik na področju strojništva. Smešno se mi zdi, da pride takole en mulc, verjetno letnik 1998, z enim no-name vrtalnim strojčkom iz kleti da bi pa on nekaj vrtal, svedre ima najbrž iz Interdiskonta ali Hofra, da ne nadaljujem, so že ostali napisali. Prosim, ne žalit stroke in delat sramote!
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 26.7.2023 12:46

Da ne bomo Mihata čisto zatrli:
Saj je možno, da ima nek obrtnik v okolici vsaj občasno za izdelat par deset ali sto enostavnih kosov, naprimer nestandardnih podložk, za kar se ne splača delati orodja za prebijanje, njemu pa je to potrata časa . Ampak ta bo moral kar osebno priti v klet pogledat, če to na tvojem stroju lahko narediš in te še malo inštruirati. Povprašaj malo po okolici, če ima kdo kak fuš. (Za bolj resno bi itak moral odpreti nek SP zaradi plačil.)
Pa nikar mu ne reci - pripelji rundo, pa da vidimo :lol: :roll: , ampak povprašuj, če ima kaj takega kar bi ti lahko delal, ali če koga pozna... da bi ti malo "za zraven" zaslužil. Naj ti bo jasno, da ti bo naredil uslugo, če ti bo kot laičnemu začetniku dal nek zaslužek, (ki ga niti ne bo mogel prikazati kot svoj strošek?)
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a D. » 26.7.2023 15:16

reber odlično povedano
Miha 98 če ti že ne gre pisanje poslikaj ta tvoj vrtalni stroj in kakšne kose si že naredil na njemu.
To bo povedalo več kot 1000 besed.
D.
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost