Napisal/-a SAJKO » 8.9.2023 22:30
Prvomajke in Potisje stružnice so bile delane v časih, ko se ni tko gledalo na strošek in material, ponavadi imajo kaljena vodila, so precej masivno narejene (sploh Potisje). Pri teh stružnicah skor nimaj kaj crknt, če ne delaš gromozanskih traparij-resimo suport zapodiš direkt v čeljusti , pa še potem bi najbrž sam štift na vretenu za pomik utrgalo. Obrabijo se matice na vretenih, morda kakšna sklopka se znuca-ampak te stvari dobi v Samoboru pri Metalkovisu, Potisje Srbija itak mislim, da še obratuje, tud neki nasledniki Prvomajske mislim, da še obstajajo.
Če najdeš ohranjeno al pa celo obnovljeno, se ni kaj bat. Sam za jurja bo slaba, edin, če jo kakšna vdova proda, k cen ne pozna, za 5-6 bo pa najbrž že kar dobra.
Bernardo, WD tehnik itd imajo najbrž vsi kitajkepa še to vsi nabavljajo najcenejše, da čim več zaslužijo. Vprašanje, kolk so tam vodila kaljena, če sploh so, tud zobniki v predležju. itd. Jaz sicer imam eno Kitajko, pa ni slaba, z eno Potisje se pa res ne more it. Sem jo pa direkt tam kupil in sam uvozil. Je bila pa tud cena 1: 5 napram Potisju, recimo napram WD tehniku je bila pa20% cenejša, ampak že po teži 2x težla od WD tehnikove.
V kakšne italijanske, ruske,se jaz nebi spuščal-to je itak staro vse k zemlja, pa če za isti dnar dobiš Prvomajko, zakaj bi pa reskiral.
HSS (rapid) se bolj malo nuca-na klasiki še včas, za kakšen navoj al pa radij postružt-pač nabrusiš v željeno obliko. Za določene stvari se uporabljajo še zmer noži z nalotanim ploščicam, ki ga tud nabrusiš-manjše rezalne sile so, kot pri menjalnih ploščicah, pa pr kakšnih stvareh, k so tanke al pa rade potresejo, prav pride. V glavnem pa menjalne ploščice vsepovsod, na klasiki in CNCjkah.
Kolk se pa kaj sveti, je pa od materiala , rezalnih hitrosti in vrste ploščice odvisno-tle se pa da pogovarjat še pa še okol tega.