STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomoc pri nakupu struznice

Pomoc pri nakupu struznice

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Pomoc pri nakupu struznice

OdgovorNapisal/-a hobikovinar » 8.9.2023 16:05

Pozdravljeni,

rad bi si kupil eno struznico. Pa gledam zadeve po netu in se samo cudim. Nekako ne vem kaj kupiti ker je toliko raznih branz. Ce prav razumem v Sloveniji se uporablja prvomajska in potisje najvec. Zadnjic sme videl struznico od podjetja jet, pa nevem sploh ce dobis rezervne dele zanjo v sloveniji.Je to pametno kupiti. Kje pa dobite rezervne dele za potisje in prvomajsko? Baje da ruske in italijanske ni za kupovat, sem bral na forumu, kej je res ne vem.

Lepo bi bilo imeti meter struzne pa ne vem srednjo glavo okol 150mm bi bila ze fajn. Ne rabim 200 naprej, ker stang drejal ne bom.

Ce mogoce kdo ve za kaksno struznico kje od kakega ata ki je ne rabi vec al pa ne vem kaj, bi bil vesel kaksnega namiga. PA nekako bi bilo fajn da ni vsa zarjavela in podrta ter zmajana. ne vem.

Sem gledal meuser m3, samo kot vidim jih ni veliko v obtoku. Se pravi za jurja in pol ni to glih varen nakup ali kako je z tem?

Od wd tehnika ni pametno kupovat struznice je tako? Bernardo so mi rekli naj se ogibam, optimus tudi. Pa je razlika na primer ce je struznica narejena na kitajskem ali v tajvanu,. Tele jet so iz tajvana, ali je to isto pakovanje.

Me pa se neki zanima. Klasicni stroji ne uporabljajo ploscic za struzenje kajne. ker ce gledam izdelke iz cnc ali od klasike se klasicni tako lepo svetijo, kaj je to fora? HSS drzala ki jih sam nabrusis ali kako gre to? ( gledam gredi z navojem recmo, se tkqo lepo svetijo, tega na cnc nisem videl)

Najlepša hvala za odgovore.
hobikovinar
Pripravnik
Pripravnik

Re: Pomoc pri nakupu struznice

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 8.9.2023 22:30

Prvomajke in Potisje stružnice so bile delane v časih, ko se ni tko gledalo na strošek in material, ponavadi imajo kaljena vodila, so precej masivno narejene (sploh Potisje). Pri teh stružnicah skor nimaj kaj crknt, če ne delaš gromozanskih traparij-resimo suport zapodiš direkt v čeljusti , pa še potem bi najbrž sam štift na vretenu za pomik utrgalo. Obrabijo se matice na vretenih, morda kakšna sklopka se znuca-ampak te stvari dobi v Samoboru pri Metalkovisu, Potisje Srbija itak mislim, da še obratuje, tud neki nasledniki Prvomajske mislim, da še obstajajo.
Če najdeš ohranjeno al pa celo obnovljeno, se ni kaj bat. Sam za jurja bo slaba, edin, če jo kakšna vdova proda, k cen ne pozna, za 5-6 bo pa najbrž že kar dobra.
Bernardo, WD tehnik itd imajo najbrž vsi kitajkepa še to vsi nabavljajo najcenejše, da čim več zaslužijo. Vprašanje, kolk so tam vodila kaljena, če sploh so, tud zobniki v predležju. itd. Jaz sicer imam eno Kitajko, pa ni slaba, z eno Potisje se pa res ne more it. Sem jo pa direkt tam kupil in sam uvozil. Je bila pa tud cena 1: 5 napram Potisju, recimo napram WD tehniku je bila pa20% cenejša, ampak že po teži 2x težla od WD tehnikove.
V kakšne italijanske, ruske,se jaz nebi spuščal-to je itak staro vse k zemlja, pa če za isti dnar dobiš Prvomajko, zakaj bi pa reskiral.
HSS (rapid) se bolj malo nuca-na klasiki še včas, za kakšen navoj al pa radij postružt-pač nabrusiš v željeno obliko. Za določene stvari se uporabljajo še zmer noži z nalotanim ploščicam, ki ga tud nabrusiš-manjše rezalne sile so, kot pri menjalnih ploščicah, pa pr kakšnih stvareh, k so tanke al pa rade potresejo, prav pride. V glavnem pa menjalne ploščice vsepovsod, na klasiki in CNCjkah.
Kolk se pa kaj sveti, je pa od materiala , rezalnih hitrosti in vrste ploščice odvisno-tle se pa da pogovarjat še pa še okol tega.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.9.2023 6:32

hobikovinar napisal/-a: Klasicni stroji ne uporabljajo ploscic za struzenje kajne. ker ce gledam izdelke iz cnc ali od klasike se klasicni tako lepo svetijo, kaj je to fora?

Ni moje področje. Ko sem bil začetnik v stroki, sem videl, kako so strugarji pred snetjem komada iz stružnice uporabili smirkov papir. Bi rekel, da ni štos v ploščicah ampak v CNC stroju, kjer ni možnost za nekaj sekund glajenja površine.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 10.9.2023 16:53

Površina struženega komada je pogojena z materialom ki ga stružimo, ploščico katero se uporablja, rezalno hitrostjo, pomikom na obrat ter globino struženja. Pri ročnih stružnicah je velikokrat slaba površina posledica premajhne rezalne hitrosti in/ali napačnega pomika. Velikokrat je premajhna rezalna problem pri večjih stružnicah pri struženju majhnih premerov. Recimo za nizko-legirano fi 20 jeklo bi potrebovali cca 3000 obratov, kar je na kakšnem potisju nemogoče. Seveda je pomembna tudi izbira ploščice ter stanje stroja- če so imajo vodila luft se ponavadi pozna na površini, sploh pri manjših odvzermih

Problem je tudi material, navadna mehka jeklena svetlo vlečena palica bo imela grdo površino, vzameš pa kakšno poboljšano palico recimo 1.7225 in je z istim nožem površina pa gladka in sijoča. Na stružnih avtomatih se pri serijah veliko uporabljajo "avtomatska jekla", ki imajo dodatke za boljšo obdelavo.

Drugače pa noži in ploščice se nabavijo na aliexpressu, samo najti moraš kvalitetnega trgovca z kvalitetno robo. Za 35€ dobiš 25x25 nož in 10 ploščic wnmg.
Uporabljam doma skoraj izključno kitajce na stružnici in cnc rezkarju, pa ni bilo nobenih težav. No, edino odrezilnega noža niso še koristnega naredili :P
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 10.9.2023 18:48

Nisn glih za pisaje.
Če Te še kej zanima loh pridiš, zveš, ka Te zanima, celo probaš (Boehringer-Prvomajska)...
Planinc, zučen drejer...Kršk, 031 319052.

"Človeki, ki neče pomoči, ne morš pumagat".
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.9.2023 7:58

Planinc...
sem drkal drepak kot lerpob 3 leta pa nisem imel pojma, zdaj bo pa ta mularija vozila kar ene hude cnc- je, pa ja...
Zadnjič spremenil vili, dne 11.9.2023 8:25, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 11.9.2023 8:12

vili napisal/-a:Planinc...
sem drkal drepak kot lerpob 3 leta pa nisem imel pojma, zfaj bo pa ta mularija vozila kar ene hude cnc- je, pa ja...

Ja Vili, še en korak pa so že na Mill Turn_u.
Bolj bo problem dobiti dobro plačano delo, oziroma ga narediti tako da kaj še ostane...
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 11.9.2023 8:21

CNC tehnologija napisal/-a:
vili napisal/-a:Planinc...
sem drkal drepak kot lerpob 3 leta pa nisem imel pojma, zfaj bo pa ta mularija vozila kar ene hude cnc- je, pa ja...

Ja Vili, še en korak pa so že na Mill Turn_u.
Bolj bo problem dobiti dobro plačano delo, oziroma ga narediti tako da kaj še ostane...

cnc, glej, če drejar, frezalec ne sliši kaj se dogaja pod nožem, frzalom so vsa ta comp jajca za u 3pm..., sem pa začel programirat NC mašine še na luknjan trak ja potem pa naprej do enega creota, mi je jasno..., čisto, čisto majčkeno poznam...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hobikovinar » 19.9.2023 18:04

Nisem preveril za odgovore pa sem bil presenecen koliko jih je.

Sem delal na cnc strojihpri nekem gospodu, pa je dec enkrat ko je tekla debata med zaposlnimi lepo rekel, da ce nisi nikoli imel klasike v roki, je mal tezje razumet parametre, imeti obcutek oziroma pac prepoznati kaj spreminjati, toda z casom se vse navadis.

Stružnice potisje ce sem prav razumel imajo 7.5kw motor. Kaksno varovalnko rabis za to da ni tezav?

TOrejce prav razumem, se rezervne dela da narociti pri prvomajski nahrvaskem lai potisju v srbiji oziroma pri nekom ki zna izdelati kar se ti je unicilo.

Semgledal eno tnp jko nabolhi pa je neki cudno vse morko pod njo. Paen ves al jo je zalilo.

Ali kdo ve kaj o struznici usb225 mogoce.
hobikovinar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 21.9.2023 21:41

Če imaš 25A glavne varovalke, 7.5 kw ni problem-zvezda-trikot zagon, pa je. Varovalke 20 al pa 25 A ni neke razlike v dnarju, to je še gospodinjski tok, 35 al pa več se pa šteje za industrijski, je pa že osnova dražja, pa tud elektrika potem je dražja.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov