STROJNISTVO.com • Poglej temo - Radiatorsko ogrevanje - rjavenje cevi

Radiatorsko ogrevanje - rjavenje cevi

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Radiatorsko ogrevanje - rjavenje cevi

OdgovorNapisal/-a kazaam1 » 14.11.2023 9:41

Pozdravljeni vsi!

Leta 2016 so v naši hiši montirali radiatorsko centralno ogrevanje s toplotno črpalko. Glavna povezava TČ->zalogovnik sanitarne vode; ter vse cevi na radiatorje so bile narejene iz jekla EN 10305-3 (oznaka na cevi). Radiatorji so narejeni iz aluminija.
V kopalnici so montirali lojtro, in povezava lojtra->kolektor je verjetno iz medenine (po sliki sodeč).

Imamo pa ogromen problem s korozijo cevi. V letu/dveh so glave cevi med TČ in zalogovnikom dobesedno pregnile. Vzroke sem iskal ker je padal tlak v sistemu, in ko sem odkril armaflex na glavnih vodih je bila spodaj kot mleko bela tekočina in cevi popolnoma pregnite.

Vzroka mi do daneš še nobeden ni znal pojasniti zato sem obračam na Vas.

Sanacijo smo delno rešili z zamenjavo glavnih vodom TČ-> zalogovnik z alumplast cevmi; puščanja do danes na tem mestu nisem opazil.

Ker je lojtra v kopalnici tudi pregnila, sem jo lani poleti zamenjal z novo kromirano, in ta danes je tudi že pričela kazati madeže rjavenja, kar pomeni da se proces korozije še vedno nadaljuje. To tudi vidim na magnetnem filtru TČ, ker je ob čiščenju vedno obložen z rjavimi delci.

Zanima me, ali je možno ta postopek ustaviti, oz. dodati v tokorog "žrtveni" material (kot je to na čolnih)?

Za karkšen koli odgovor se Vam zahvaljujem, in v kolikor potrebujejte kakšno dodatno informacijo (če jo imam) jo rade volje delim.

Hvala in lp!

Jure
kazaam1
Novinec
Novinec

Re: Radiatorsko ogrevanje - rjavenje cevi

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 14.11.2023 14:48

Aluminij in jeklo glede korozije ne gresta dobro skupaj.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kazaam1 » 14.11.2023 15:23

Hvala za odgovor.

Torej je morda problem v radiatorjih samih? Verjetno nisem prvi ki uporablja ta sistem?
Na spletni strani (https://www.ika.si/izdelek/ogljikovo-jeklo-press/) sem glede tega materiala našel opis: Jekleni press fitingi so namenjeni uporabi v privatnih, kot tudi industrijskih ogrevalnih sistemih.
Slika moje cevi z oznako:
https://iili.io/JCNctZN.png
Rezultat:
https://iili.io/JCNlAwQ.png

Radiatorji so tudi standardni:
https://www.fero-term.si/product/radiator-aluminijasti-global-vox-800-mm-231-w.html
kazaam1
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 15.11.2023 8:28

Kombinacijo jeklenih cevi in Al radiatorjev vidiš marsikje in gre skupaj. Pri tebi je še nek drug faktor, ki povzroča korozijo.

Zmontiraj "ozemljitveni" kabel pred in po kritičnem mestu. Mogoče bo pomagalo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 15.11.2023 8:33

V navodilih za press fitinge/cevi piše še to:

28.11 Izenačitev potenciala
Cevovodi s fitingi B Press Carbon in cevmi po DIN EN 10305 so električno prevodni in jih je zato treba upoštevati pri
izenačitvi potenciala. Za izenačitev potenciala je odgovoren izvajalec električne napeljave.

Tako da preveri/naredi ozemljitev.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.11.2023 11:41

mi lahko kdo razloži to tabelo "vodikovega potenciala", po tej tabeli je "žrtev" glede na Fe, Al, ne pa želejzu, bo demz povedu:

hpotencial.JPG
hpotencial.JPG (52.72 KiB) Videno 1978 krat
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 15.11.2023 18:53

Zgoraj na sliki je rjava cev, nova je bila pocinkana. Ta cink je "požrlo" potem je pa jeklena cev zarjavela.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov