Napisal/-a kazaam1 » 14.11.2023 9:41
Pozdravljeni vsi!
Leta 2016 so v naši hiši montirali radiatorsko centralno ogrevanje s toplotno črpalko. Glavna povezava TČ->zalogovnik sanitarne vode; ter vse cevi na radiatorje so bile narejene iz jekla EN 10305-3 (oznaka na cevi). Radiatorji so narejeni iz aluminija.
V kopalnici so montirali lojtro, in povezava lojtra->kolektor je verjetno iz medenine (po sliki sodeč).
Imamo pa ogromen problem s korozijo cevi. V letu/dveh so glave cevi med TČ in zalogovnikom dobesedno pregnile. Vzroke sem iskal ker je padal tlak v sistemu, in ko sem odkril armaflex na glavnih vodih je bila spodaj kot mleko bela tekočina in cevi popolnoma pregnite.
Vzroka mi do daneš še nobeden ni znal pojasniti zato sem obračam na Vas.
Sanacijo smo delno rešili z zamenjavo glavnih vodom TČ-> zalogovnik z alumplast cevmi; puščanja do danes na tem mestu nisem opazil.
Ker je lojtra v kopalnici tudi pregnila, sem jo lani poleti zamenjal z novo kromirano, in ta danes je tudi že pričela kazati madeže rjavenja, kar pomeni da se proces korozije še vedno nadaljuje. To tudi vidim na magnetnem filtru TČ, ker je ob čiščenju vedno obložen z rjavimi delci.
Zanima me, ali je možno ta postopek ustaviti, oz. dodati v tokorog "žrtveni" material (kot je to na čolnih)?
Za karkšen koli odgovor se Vam zahvaljujem, in v kolikor potrebujejte kakšno dodatno informacijo (če jo imam) jo rade volje delim.
Hvala in lp!
Jure