Pozdrav.
Ste me kot nekoga, ki se ukvarja s termoplasti, malo sprovocirali, da me je začelo zanimati, iz česa so narejene te kadi pralnih strojev. In mi je stric gugln namignil, da so iz najcenejših termoplastov, iz PP-ja (polipropilen) ali iz PET-a (polietilentereftalat). Nič pa nisem našel, ali gre za verzije, ojačane s steklenimi vlakni ali z mineralnim polnilom. Sta pa ta materiala najpogostejša za izdelavo plastenk. Beko se celo hvali, da ima vse kadi iz recikliranega PET-a in da za eno kad "porabi" okoli 60 plastenk
Oba materiala sta problematična za lepjenje in lakiranje, pri velikih serijah se površina pred lepljenjem pogosto obdeluje (aktivira) s pomočjo primerjev, plazme ali plamena... Loctite celo objavlja, da ima namensko sekundno lepilo za lepljenje PP-ja... Seveda velja tudi za te materiale osnovni "postulat" lepljenja - razmaščena površina + "brezprašnost".
Se pa oba materiala dobro termično varita. Glede na to, da nekih obremenitev tukaj ni, bi se verjetno dalo namestiti "zaplato" iz istovrstnega materiala in ga s spajkalnikom na robu privariti na kad.
Prednost (vsaj teoretična) lepljenja in/ali varjenja je, da zadostuje dostopnost iz ene strani, kar pomeni, da bobna ni potrebno razstavljati. Koliko pa je ta "teoretična" prednost tudi dejanska, pa je odvisno od dejanske lege same luknje na kadi.
Material kadi pa bi moral biti označen na njej, je pa spet vprašanje, koliko je to vidno pri nerazdrtem stroju...
Pa še en predlog za popravilo, Malo debelejši gos gume pa "gurtna" (pas) ko jo napelješ okoli kadi in pritegneš tako, da gumo konstantno pritiska na luknjo. Pa ne pretiravat z zategovanjem
Da bi vam kadi pralnih strojev vedno tesnile...
Jože