STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kad pralnega stroja

Kad pralnega stroja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kad pralnega stroja

OdgovorNapisal/-a napetost » 20.12.2023 15:29

Pozdravljeni
Malo pišem po forumih in iščem nasvete kako popravit.
Pri sorodnikih se je zgodilo, da je prišel vijak v boben pralnega stroja, oz med kad in boben. Po nekem naklučju je ta vijak boben zagrabil in ga porinil skozi kad. Ne vem iz kakšnega materiala je kad, iščem pa primerno lepilo ali postopek kako to luknjo zalepit.
Vem da je slika poškodbe slaba, ampak poškodba se vseeno vidi.
Je kdo izmed vas kaj takšnega že delal, popravljal in kakšne materjale ste uporabili za popravilo.
Prosim za informacije in nasvete.
Priponke
Posnetek zaslona 2023-12-20 152803.jpg
Posnetek zaslona 2023-12-20 152803.jpg (7.3 KiB) Videno 2992 krat
napetost
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kad pralnega stroja

OdgovorNapisal/-a vili » 20.12.2023 16:06

pokliči kak servis, magari gorenje, če je mašina njihova, pa ti bodo povedali iz česa so kadi, in tudi kako popraviti..., meni je rja požrla jekleno, sem moral menjati, grrr, pa dva mala mulca..., en še u plenicah..., bo gregor malo skočil... :D :D :D , ma jebiga..., sem pa tudi iztočno cev boben - pumpa flikal z gumilezengo tip top, ker gum tam po letu 80 ni bilo, tudi bratrenec serviser ni mogel zrihtat, ja jeba... :evil: :evil: :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a susa » 20.12.2023 16:28

inox vijak z podloškami vmes gumico in zvijčiš, če je dovolj prostora
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.12.2023 16:38

no če ni luknja prevelika, z zunanje strani en kniping in eno primerno lepilo???, če je pa velika boš moral razstaviti celo mašino..., luštno delo... :o :o, sem probal na dveh zajebancijo s kadjo...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a napetost » 20.12.2023 17:04

Luknja je cca 8-10mm.
Za kakšne vijake z podložkami definitivno ni prostora.
Kadi so menda iz recikliranega materijala tak da bo kr težka.
Drugače so mi predlagali epoksi kit in mrežico z steklenimi vlakni. Kaj mislite bi šlo?
napetost
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 20.12.2023 18:05

Dvomim, da boš zalepil, da bo tesnilo, vsaj dolgo ne zaradi temperaturnih razlik.
Mogoče bo držalo, če daš z notranje strani vijak z vgrezno glavo, malo večjo podložko din9021 (da se glava skrije), zunaj gumijasto tesnilo (privijes na navoj), podložko in matico.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.12.2023 19:23

ha ha fikus , razkopati moraš že celo mašino, a ti veš kje je luknja..., samo vprašam..., ja gre pa s šraufom in bajlago, ni problema, ja moraš pa razdreti stroj, samo to želim povedat..., edino če je danes kaj drugače..., bolj na izi..., no glede na sliko prjatla "napetost" pa lahko nabijamo karkoli...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a napetost » 20.12.2023 20:02

vili napisal/-a:ha ha fikus , razkopati moraš že celo mašino, a ti veš kje je luknja..., samo vprašam..., ja gre pa s šraufom in bajlago, ni problema, ja moraš pa razdreti stroj, samo to želim povedat..., edino če je danes kaj drugače..., bolj na izi..., no glede na sliko prjatla "napetost" pa lahko nabijamo karkoli...

Vili
Maš prav, ne diši mi razdirat celega stroja, zato pa iščem variante kako se zadeve lotit.
Sicer se grozno ne mudi ker imajo pri bajti dva stroja, vendar bi pa rad v doglednem času zadihtal nebodigatreba.
napetost
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 20.12.2023 20:23

ma majstore na YT imamo teh lepil kolikor ti kur... želi ni panike..., haha...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 20.12.2023 21:04

Verjamem da je tezko priti z notranje strani do luknje, nekatere kadi se niti ne da odpreti, so UZ zavarjene.

Vprasanje, kaksna je plastika. Ene se dajo lepiti druge zelo težko , imeti moraš pravo lepilo za tip plastike.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 21.12.2023 13:32

Pozdrav.

Ste me kot nekoga, ki se ukvarja s termoplasti, malo sprovocirali, da me je začelo zanimati, iz česa so narejene te kadi pralnih strojev. In mi je stric gugln namignil, da so iz najcenejših termoplastov, iz PP-ja (polipropilen) ali iz PET-a (polietilentereftalat). Nič pa nisem našel, ali gre za verzije, ojačane s steklenimi vlakni ali z mineralnim polnilom. Sta pa ta materiala najpogostejša za izdelavo plastenk. Beko se celo hvali, da ima vse kadi iz recikliranega PET-a in da za eno kad "porabi" okoli 60 plastenk :-?

Oba materiala sta problematična za lepjenje in lakiranje, pri velikih serijah se površina pred lepljenjem pogosto obdeluje (aktivira) s pomočjo primerjev, plazme ali plamena... Loctite celo objavlja, da ima namensko sekundno lepilo za lepljenje PP-ja... Seveda velja tudi za te materiale osnovni "postulat" lepljenja - razmaščena površina + "brezprašnost".

Se pa oba materiala dobro termično varita. Glede na to, da nekih obremenitev tukaj ni, bi se verjetno dalo namestiti "zaplato" iz istovrstnega materiala in ga s spajkalnikom na robu privariti na kad.

Prednost (vsaj teoretična) lepljenja in/ali varjenja je, da zadostuje dostopnost iz ene strani, kar pomeni, da bobna ni potrebno razstavljati. Koliko pa je ta "teoretična" prednost tudi dejanska, pa je odvisno od dejanske lege same luknje na kadi.

Material kadi pa bi moral biti označen na njej, je pa spet vprašanje, koliko je to vidno pri nerazdrtem stroju...

Pa še en predlog za popravilo, Malo debelejši gos gume pa "gurtna" (pas) ko jo napelješ okoli kadi in pritegneš tako, da gumo konstantno pritiska na luknjo. Pa ne pretiravat z zategovanjem :D 8)

Da bi vam kadi pralnih strojev vedno tesnile...

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a napetost » 22.12.2023 14:30

Hvala za vse namige , problem smo rešili z vstavitvijo vijaka in tesnila. Vijak smo privezali na vrvico in ga potegnili skozi luknjo za odtok vode do črpalke.
napetost
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a AlešELKIM » 22.12.2023 14:50

Pozdravljeni,

ja tudi meni ni dalo miru glede materiala, sem šel pregledat kad od Beko pralnega stroja, imajo oznako PP-GF30 in pa tudi PP K40, se pravi da imajo polipropilen z polnilom z mineralnimi vlakni.
Tisto luknjo bi pa mogoče šlo zapolniti z kitom za lepljenje stekel v avtomobilih.
Težko pa rečem da bi bilo to na dolg rok vredu saj so prisotni praški in mehčalec kar pa je tudi precej agresivno.
Veliko sreče.
AlešELKIM
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov