STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vrtanje globokih izvrtin

Vrtanje globokih izvrtin

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Re: Vrtanje globokih izvrtin

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 15.2.2023 21:46

.
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:18, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 16.2.2023 5:25

CNC tehnologija napisal/-a:Gdor dela naredi ...

---paaa... bi pokazal kak tvoj kratek video posnetek kako to tvoje vrtanje ki si ga "naredil" izgleda v praksi ??? :roll:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 14.4.2023 10:33

.
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:21, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 24.4.2023 13:23

Ja in ko pride sveder v naslednjo izvrtino pod kotom, potem nekaj časa "vrta zrak" (seveda, če ga med potjo ni rahlo zaneslo in potem tudi skozi izvrtino en bok nekaj praska), potem pa zadene spet na poševno cilindrično ploskev spodaj.... Potem ti nobena tehnologija in CAM programi ne pomagajo. Samo zdrava pamet in ogromno prakse, ter nekaj zlomljenih svedrov. Takrat je treba stroju ročno zmanjšati pomik, dobro poslušati in slišati, kaj se dogaja v izvrtini. Sveder se mora spet vgnezditi, počasi prebiti do globine konice, potem pa spet nekako gre. Pa spet ne kar tako - odrezki, ki jih v normalni izvrtini sveder izmetava, se tu zatikajo v prečno izvrtino in tu samo lahko moliš, da bo šlo do želene globine brez loma. Tu ti noben softver za 100 jurjev ali za milijon ne pomaga. Včasih je treba kak odlomljeni košček svedra potem z erozijo odstranit...Toliko o teoriji in praksi
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mmeister » 24.4.2023 14:06

Fantje, oča so včasih rekli: '' Če nea gre, se nea silit.''

Zakaj globoko vrtati če lahko razunegvaš komad na šnite, zvrtaš klasik, pohonaš in zlepiš nazaj skupaj... simpl.
Mmeister
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 24.4.2023 17:13

magnum44 napisal/-a:Ja in ko pride sveder v naslednjo izvrtino pod kotom, potem nekaj časa "vrta zrak" (seveda, če ga med potjo ni rahlo zaneslo in potem tudi skozi izvrtino en bok nekaj praska), potem pa zadene spet na poševno cilindrično ploskev spodaj.... Potem ti nobena tehnologija in CAM programi ne pomagajo. Samo zdrava pamet in ogromno prakse, ter nekaj zlomljenih svedrov. Takrat je treba stroju ročno zmanjšati pomik, dobro poslušati in slišati, kaj se dogaja v izvrtini. Sveder se mora spet vgnezditi, počasi prebiti do globine konice, potem pa spet nekako gre. Pa spet ne kar tako - odrezki, ki jih v normalni izvrtini sveder izmetava, se tu zatikajo v prečno izvrtino in tu samo lahko moliš, da bo šlo do želene globine brez loma. Tu ti noben softver za 100 jurjev ali za milijon ne pomaga. Včasih je treba kak odlomljeni košček svedra potem z erozijo odstranit...Toliko o teoriji in praksi

Ah... Al ni hec, kako narest - v praksi na koncu zmer en mojster malo pred penzijo, v zadnjih cajtih pa ene 10 let po penziji, naredi. Mladina je itak samo za TIKtok, pa vsak je takoj užaljen, če mu kaj rečeš... G. iz ITS-a pa pač poskuša prodati software, na svoj način.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.4.2023 18:04

33test:
Ah... Al ni hec, kako narest - v praksi na koncu zmer en mojster malo pred penzijo, v zadnjih cajtih pa ene 10 let po penziji, naredi. Mladina je itak samo za TIKtok, pa vsak je takoj užaljen, če mu kaj rečeš... G. iz ITS-a pa pač poskuša prodati software, na svoj način.[/quote]

glej, če nisi na RB , na DALMSTROJU , ali na kakem IVO LOLA, na ŠKODI, probal vrtati v globokih lukenj v ŽIVO in, če nisi slišal kaj se s svedrom v LUKNI dogaja je Bil hitro jajc..., ma se mi ne ljubi..., učte se, sem dal svoje skozi..., hahaha...

no pa, da ne boste mislili kar nekaj, sem vozil mašine še na lukjani trak..., samo malo za mimo grede...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 24.4.2023 19:18

vili napisal/-a:33test:
Ah... Al ni hec, kako narest - v praksi na koncu zmer en mojster malo pred penzijo, v zadnjih cajtih pa ene 10 let po penziji, naredi. Mladina je itak samo za TIKtok, pa vsak je takoj užaljen, če mu kaj rečeš... G. iz ITS-a pa pač poskuša prodati software, na svoj način.

glej, če nisi na RB , na DALMSTROJU , ali na kakem IVO LOLA, na ŠKODI, probal vrtati v globokih lukenj v ŽIVO in, če nisi slišal kaj se s svedrom v LUKNI dogaja je Bil hitro jajc..., ma se mi ne ljubi..., učte se, sem dal svoje skozi..., hahaha...

no pa, da ne boste mislili kar nekaj, sem vozil mašine še na lukjani trak..., samo malo za mimo grede...[/quote]

Ma se nisva najbolje razumela... danes je vse v CAMu... klik klik in je narejeno (Taki ponavad potem na potopno in prebijalko nosijo...). Pravim, da noben CAM na koncu ne nadomesti enega 70 letnika, ki ga zapusca vid, sluh in spomin... ma za sveder pa ve, nekaj milisekund preden ga prime, kdaj odnehat..
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.4.2023 9:00

33test:

dobro sva se razumela, ni panike, majčkeno sem vrtal ročno na mašinah zgoraj, no potem pa CAD in pa tudi majčkeno CAM, tako, samo sedem mašin, da čisto malo vem za kaj gre, sem pa že kar nekaj let aut in se mi hebe..., hahah :D :D :D

no je pa pri rezanju dobro čisto majčkeno poznati kosmač-a: odrezavanje, ali gre kar tako na pamet...
po metodi APP...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 8.1.2024 14:53

-
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:22, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 9.1.2024 6:37

Ma dej.... vse to software ve.... Ve moj k.... Če bi to tako bilo, bi vsi delali tako. Dej dej dej, s tem NXom si kot kake jehove priče... Tolko slabe reklame in antirteklame še nisem nikjer videl.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 9.1.2024 10:39

...
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:22, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 9.1.2024 21:37

Ko sveder zapleše, edino bog ve, kdaj in kje bo začel vrtati v nasprotno stran prečne izvrtine.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CNC tehnologija » 10.1.2024 10:41

[]
Zadnjič spremenil CNC tehnologija, dne 26.1.2024 22:23, skupaj popravljeno 1 krat.
CNC tehnologija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 10.1.2024 12:45

CNC tehnologija napisal/-a:Dobrodošel spet nazaj 33test. Smo že mislili, da si se izgubil v virtualni resničnosti.
Kajti realnost je taka kot sem napisal in ta prodaja programsko opremo. Lej fino je če so nekateri korak naprej, da ostane na koncu kaj cekina od posla. Morajo biti pa tudi taki, ki se pustijo prehiteti. Tako je bilo že od negdaj...

Izgubil v virtualni resničnosti? Pustil se prehiteti? Korak naprej? Vi morate res biti center zabave vsakega piknika, kamor ste povabljeni.....
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov