STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vetrna elektrarna četrtič.

Vetrna elektrarna četrtič.

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Vetrna elektrarna četrtič.

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 27.4.2024 9:30

zamot11 napisal/-a:Sem pa bolj praktik kot teoretik. Delam v tej smeri da sam sebi dokažem ali imam prav ali se motim.

Na napakah se učimo.
Pametni na tujih.
:wink:
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.4.2024 9:46

zamot:
glej ne rabiš biti hud teoretik, poznati - razumeti moraš pa vsaj osnove el. tehnike, lahko pa tudi probavaš, ti veš kaj delaš..., samo to...

praviš, da so se ti lomile lopate, boh ne daj , da gremo še v aerodinamiko, ta dinamika ti lomi lopate in trdnost, bo ornk pekla glava, pa nič hudega... , si praktik pa prakticiraj in se uči na svojih feler..., jaz bi se raje na drugih..., poslušal še koga drugega, kako seje zahebal...
Zadnjič spremenil vili, dne 27.4.2024 9:49, skupaj popravljeno 1 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.4.2024 9:49

zamot11 napisal/-a:Jaz bi pa to moč izkoristil za polnenje akumulatorja ne za zaviranje vetrnice :lol:
Zopet lapanje. Hitrost vrtenja vetrnice je odvisna od hitrosti vetra in geometrije vetrnice. Vrtenje in prenosni moment v generator daje moč vetrnice in ta moč se mora na nek način uporabiti (koristna ali nekoristna elektrika ali mehansko delo = mlin na veter)
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.4.2024 10:01

samo za primerjavo, če ste za...
ja tudi arhimed je probaval zakaj plava v banji???, no in, ko je pred nevem koliko tisočletji odkril - se mu je posvetil en klinčev zakon o vzgonu vode v banji je letel nag po sirakuzah in kričal kot nor EUREKA - odkril sem, to kar je zapisal ta grk, kopiramo še danes, si ni izmislil nihče kaj boljšega-bolj pametnega...

zamot:
ja tudi nam so na gonilniku pokale lopate in to na japonskem, grozljivka..., jebeš ti polnjenje akumulatorja, hahaha :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 27.4.2024 11:36

zamot11 napisal/-a:Lenzovo pravilo potrjuje mojo trditev da tok zavira generator, vse ostalo je lapanje :D Malo toka malo zaviranja, veliko toka veliko zaviranja.......

...daj no... malo osnove elektrotehnike ne bi škodilo.. in NE mešaj magnetnega toka z električnim !!!! :evil:
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 27.4.2024 14:01

... se vetrnica vrti ... pri nizkih obratih dokaj hitro ...
Pri visokih pa počasi, kenede. Veš, kaj so obrati - pravilneje vrtljaji?

...5W žarnica drugače zavira rotor kot 55W preizkušeno ne vem kolikokrat...
Neverjetno. 5 kil dvigneš 'drugače' kot 55?

... Tok zavira vetrnico, amen:
Ja saj pravzaprav res; (tudi) menjalnik poganja avto.

Dunning-Krugerjeva krivulja razloži tistile "amen" na koncu, le poguglaj. Pozabil si pripisati še "ne, ne boš me prepričal!".
Ne zameri, če sem malo piker, si kar malce zaslužiš.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.4.2024 14:27

slavc:

obrati naj bi bili krožno gibanje okoli neke majčkeno ene oddaljene osi, vrtlaji so pa krožno gibanje okoli svoje lastne osi, podobno kot gibanje zemlje, vri se okoli svoje osi enkrat na dan opravi poln (360 st) vrtljaj, kroži - obrat pa okoli sonca. ta polni krog pa opravi v enem letu..., mislim, da je nekaj takega...

ja slavcel: najhuje je pa prepričevati prepričane, to je strel v luno... :D :D :D
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.4.2024 19:18

zamot:

če te zanim, te rade volje popeljem na moja dva projekta elektrarnic, če želiš, en je tu blizu mene na krki, sta vklopleni v mrežo ELES - a, nista samo za polnjenje akumulatorjev, sta malo močnejši, najmočneši sistem sem pa delal okoli 1.5 MW, ena mašina cca 900 kW druga pa okoli 700 kW, obe mašini v isti strojnici, pa ti malo rade volje razložim elektrotehniko, če si za, bo šlo, če ne pa tudi prav...,

je pa "moja" firma - partner tudi prodajalec malih vetrnih elektralnic tja do nekaj 10 kW, resne zadeve iz holadije, niso nek garažni produkt..., te zapeljem tudi do njih, da nebom samo nakladal...

samo še to, kaj pa iščeš na tem fotumu pri kao "strokovnjakih", jebiga smo za kameno dobo, pojdi na en babji čvek portal pa ti bodo vse povedale, še posebno "baba vanga", ona ve vse, ni, da ni...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.4.2024 6:05

vili napisal/-a:, kaj pa iščeš na tem fotumu pri kao "strokovnjakih", jebiga smo za kameno dobo,.

Ni lepo od tebe, da žališ sodelavce foruma, ki so pripravljeni nesebično pomagati - pomoč je v okviru njihovih sposobnosti.
Avtor teme (zamot 11) se je precej zamotal v problem jakosti toka in s tem, napetosti. NI čudno, da so nasveti zajemali predvsem tok in napetost, kjer pa je večino njihovega znanja zajeto v strojniškem priročniku.
Res je le omenjeno iskanje izvajalca, ki bi v obstoječe ohišje bodočega generatorja vstavil ustrezno navitje. Navitje (debelina in št.ovojev) pa je v popolni domeni električarjev.
Ves plaz nasvetov o toku in napetosti bi lahko avtor teme ustavil in debato usmeril v željeno smer.

PS: Po osamosvojitvi Slo je opazno, da primanjkuje globalnih projektantov. Strokovnjaki so usmerjeni v reševanje posameznih detajlov = predmet poddobave tujim dobaviteljem kompletnih postrojenj.
Pri vetrnih elektrarnah ni problem narediti turbine (vetrnice). Vsak klopotec se vrti in služi namenu, dokler ga močan veter ne spremeni v helikopter ki prizemlji v bližini. Tudi prenos vrtenja na generator (gred, reduktor, ...) ni probem za strojnika. Generator pa kupiš standardni ali poiščeš pomoč električarja.
Potrebna je dobra odločitev o srednji hitrosti vrtenja glede na povprečni veter.
Vidim pa problem v regulaciji vrtljajev turbine, da ostane frekvenca ali napetost konstantna. Tu je možno mehansko z močjo turbine (nagib lopatic) ali električno s potrošnjo (akumulator ali nekoristna raba). V vsakem primeru pa si danes regulacijo težko zamislim brez namenskega računalnika.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.4.2024 18:08

zamot11 napisal/-a: to urejeno z preklapljanjem polov: v osnovi 12 polov po fazi mak napetost minimalni tok pri nekih obratih

To jaz imenujem makroregulacija = različni režimi glede na trenutno moč vetra
- močan, srednji, šibek veter. Ostane pa mikroregulacija za manjše (pogoste) menjave hitrosti vetra, ko hitrost vetrnice sledi hitrosti vetra. Je pa nerodno, če se ti frekvenca ali napetost el.toka neprestano spreminja za kakih 10 % gor in dol - ali te za uporabo to ne moti?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 28.4.2024 18:35

samo vprašam, a se da, tok z nižjo napetost tlačiti v akumulator z višjo napetostjo, ali boš imel po generatorju kak regulator napetosti, glej primerjam z vodo ali pa s komprimiranimi plini, principi so enaki... ali se motim...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 28.4.2024 19:29

zamot11 napisal/-a:Velika večina, sploh nobeden, tega ne dojema :D

Resnica je nekoliko drugačna, tukaj si ti edini, ki ne dojema, kar smo napisali.

Če nisi opazil pomoči, ti niti Bog ne bo pomagal, verjetno je prepozno.

Ne vem od kod se te spomnim, pred leti s temi tvojimi vetrnicami, mogoče na tem forumu ali na enem od elektro forumov. Nekako se mi dozdeva, da je bilo na enem drugem forumu, najbrž si se že takrat "zapel" s člani foruma, ki so ti pomagali, ampak verjetno tega že takrat nisi opazil in dojel, pa si se preselil na drug forum, kjer želiš "slišati" samo tisto, ki je tebi všeč in le tisto, za kar samo ti misliš, da imaš prav.
Zelo hitro si se razkril, tako da jaz sem te pogruntal že takoj na začetku, verjetno ga ni denarja, da bi ti šel navijat oziroma previjat tisti motor v vlogi generatorja, nikoli ne bi bilo dobro zate, nikoli ne bi bil zadovoljen, krivdo bi valil na izvajalca previjanja... poznam take, težke stranke, takim se večina dobrih mojstrov izogne.

S tvojimi vetrnicami in generatorji v bistvu ni nič narobe, le tvoj odnos je tisti, ki je napačen, dodatno pa, tvoje znanje je pomankljivo, kar je možno popraviti, ampak videti je, da tega nočeš.

.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.4.2024 5:41

zamot11 napisal/-a:, Stvar je delala dokler ni šla vetrnica u franže.
Očitno ti je kompleten koncept vetrne elektrarne za tvoje potrebe jasen in rešljiv. Kje pa imaš problem?
Morda v vetrnici? Najdi dobavitelja, ki ti bo dal garancijo za razmere predvidenega vetra na tvoji lokaciji. Za morebitno prekoračitev hitrosti vetra (nastanek helikopterja) pa plačaj premijo na zavarovalnici. Morda misliš vetrnico izdelati sam, v garaži?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.11.2025 10:00

zamot11 napisal/-a:Kaj je "pametnjakoviči" zgleda da vam je moj projekt dal malo za razmišljat, nobenega pljuvanja?:lol:

Kar seješ, to žanješ. Kaj pričakuješ od pametnjakovičev na samohvalo? Da bi lahko nekdo pozitivno reagiral moraš postaviti prošnjo / vprašanje za nasvet.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tehnik » 22.11.2025 11:28

A ni tole bolj debata za štromarje?
tehnik
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo