STROJNISTVO.com • Poglej temo - Ojačitev lesenih tal

Ojačitev lesenih tal

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Ojačitev lesenih tal

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 21.11.2023 17:10

Tako je izvedena kapna lega (modro), prečno so pa tramovi (oranžna), kateri hkrati služijo za tla in preprečujejo razmik kapnih leg. Kapna lega je podprta 4x na približno 31 m, zgornja in spodnja sta spojeni z lesenimi cveki debeline priblizno 4 cm na medsebojni razdalji približno 2,5 m.

Sem že tudi videl, da na stiku med dvema tramovoma, eden nad drugim, vrtajo luknje in vstavijo okrogle cveke, ki prenašajo strig, prav tako sta tramova prevrtana in spojena s cveki.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.11.2023 8:13

fikus_ napisal/-a: lega je podprta 4x na približno 31 m,
Vzdolžni stik dveh leg bi naj bil blizu podpore. Vprašanje o 10 m dolžine tramov za lego.
Ja leserni žebelj je bil nekoč zakon, danes ne . Razmišljam, da bi bili stropniki položeni na spodnji tram lege in na njih zgornji tram. Povezava skozi tri trame z vertikalnim sornikom (2 kom jeklena cev okrog 1" in vijak M 10)
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.11.2023 16:35

Žerjavar napisal/-a: Se pa uporablja tudi varianta z mozniki postavljenimi malce poševno (15 do 30 °), mozniki so odžagani prečno, da so vlakna približno v isto smer kot v tramu. Zareza v vsak tram pa je trikotna.

Če koga zanima, mehaniziral sem trdnostno kontrolo spojenega nosilca. Za nekaj potrebnih podatkov program predlaga optimalno rešitev, ki jo potrdiš ali spremeniš.
Prilagam sliko podanega in dobljenega v excelu.
Priponke
Ses.nos.jpg
Ses.nos.jpg (41.24 KiB) Videno 3125 krat
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mabe » 23.7.2024 13:03

Spet se javljam po skorja letu dni. Sicer se nagibam k izdelavi suhih estrihov, ampak sem rekel, da iz firbca vseeno vprašam za nasvet.

Stanje je trenutno takšno kot je prikazano spodaj. Torej prostor kjer naj bi bili sobi delno stoji na AB plošči, drugi del pa na lesenih stropnikih. Te stropnike sem lani novembra sicer ojačal, tako kot je prikazano na prerezih, ter jih skupaj z vmesnimi letvami spojil z vijaki vsakih cca 20 cm vzdolž stropnika. Vsaka soba je v dveh nivojih, loči ju betonska preklada, ki služi kot stopnička sredi prostora.
Slika

Prilagam še sliko namestitve "ojačitvenih" stropnikov v prvem nivoju:
Slika

ter stanje kjer so vidne letve končne letve po tleh:
Slika

Trenutno ko hodiš po tleh, se v spodnje nadstropje precej sliši (deske drugega nivoja se precej podajajo ter škripajo ko drgnejo med seboj). Začetna ideja je bila, da se teren dokončno izravna nato pa na 2x OSB plošče naredi končni sloj in na njih vinil/laminat. Me pa vsi strašijo, češ, da se bo les vseeno močno slišal, nekateri celo predlagajo naj položim EPS 100 izolacijo in vlijem cementni estrih. (Estrih prvega nivoja bi bil na višini betonske preklade, spodnji nivo pa dvignjen cca 8-10 cm.)

Ali bi to na takšen poden sploh bilo možno, iz vidika nosilnosti? Skrbi me, da bi kljub natančni izvedbi suhega estriha, zvok preko škripanja drgnjenja spodnjih letev vseeno preveč prehajal v spodnje nadstropje.
Mabe
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.7.2024 14:23

Mabe napisal/-a:S sem lani novembra sicer ojačal, tako kot je prikazano na prerezi

Nisi upošteval izračuna trdnosti ampak le svojo glavo ali sosedovega kvazimojstra. Koliko je premer jedra navojnice tvojih 8 mm vijakov. Zelo verjetno bo treba na obeh koncih stropnika dodati še nekaj vijakov.
Kako predvidevaš toplotno izolacijo tega stropa, samo zrak v debelini stropnika bo premalo. O parni zapori pa nič? Kaj pa zvočno dušenje, da se koraki ali padec žlice na tla ne bo slišal v spodnje prostore?
Ali brez dveh višinskih nivojev tal v prostoru ne gre? Si na tesnem s svetlo višino?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mabe » 23.7.2024 14:33

Žerjavar napisal/-a:
Mabe napisal/-a:S sem lani novembra sicer ojačal, tako kot je prikazano na prerezi

Nisi upošteval izračuna trdnosti ampak le svojo glavo ali sosedovega kvazimojstra. Koliko je premer jedra navojnice tvojih 8 mm vijakov. Zelo verjetno bo treba na obeh koncih stropnika dodati še nekaj vijakov.
Kako predvidevaš toplotno izolacijo tega stropa, samo zrak v debelini stropnika bo premalo. O parni zapori pa nič? Kaj pa zvočno dušenje, da se koraki ali padec žlice na tla ne bo slišal v spodnje prostore?
Ali brez dveh višinskih nivojev tal v prostoru ne gre? Si na tesnem s svetlo višino?

Bi rekel, da je steblo nekih 6mm. Ne vem, lahko preverim, ko pridem domov. Na sliki manjka izris toplotne izolacije, se opravičujem. Skratka, kjer so stropniki je skupno nekih 20 cm steklene volne, je pa spodaj ogrevan prostor (dnevna soba spodnjega stanovanja), kjer je tudi nameščena parna zapora in gips plošče.
Zdaj imam na razpolago 10 cm, kolikor moram tudi dvigniti "teren" do vagrisa, da naredim tako zvočno izolacijo kot pohodna tla za talno oblogo. Brez dveh višinskih nivojev ne gre, ne.

EDIT: Da dodam, ideja je bila, da se na obstoječo leseno konstrukcijo doda kakšna guma po celi površini (mogoče termosilent pena, je imam veliko, ampak je debeline 1 cm tako da verjetno odpade?), potem leseni morali na gumijastih nogicah, da se ulovi višino, med njih kameno volno, potem pa križno 2x OSB. Druga opcija je izravnava tal s kakšnim nasutjem po celi površini (Knauf Siliperl?) in potem na to OSB plošče, tretja opcija, kot sem pa že omenil, pa stiropor in cementni estrih.
Mabe
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.7.2024 15:31

Mabe napisal/-a:Bi rekel, da je steblo nekih 6mm. Ne vem, lahko preverim, ko pridem domov.

Premer jedra izmeri na mestu, kjer vijak pride v spodnji nosilec. (
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mabe » 23.7.2024 21:24

Žerjavar napisal/-a:
Mabe napisal/-a:Bi rekel, da je steblo nekih 6mm. Ne vem, lahko preverim, ko pridem domov.

Premer jedra izmeri na mestu, kjer vijak pride v spodnji nosilec. (

Aha, razumem… Torej na mestu navoja. Ta znaša 5,3mm
Mabe
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 24.7.2024 7:52

Za zmanjšanje zvoka iz zgornjih prostorov lahko uporabiš kameno volno za tlake, debelina 2+3 cm, čez OSB 2x15mm vijačeno križno. S tem boš verjetno tudi preprečil škripanje desk.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mabe » 24.7.2024 11:27

fikus_ napisal/-a:Za zmanjšanje zvoka iz zgornjih prostorov lahko uporabiš kameno volno za tlake, debelina 2+3 cm, čez OSB 2x15mm vijačeno križno. S tem boš verjetno tudi preprečil škripanje desk.

To je bila tudi moja ideja ja. Ampak v kolikor postavim na obstoječe letve morale na gumijastih nogicah, med morale kameno volno ter na morale vijačeno OSB plate, me skrbi, da bi teža ki bi se preko moralov prenašala na obstoječe letve vseeno slišala v spodnji prostor, ker so le te pod kameno volno...
Mabe
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 24.7.2024 12:52

Mabe napisal/-a: Torej na mestu navoja. Ta znaša 5,3mm
Bo dobro dodati vijake:
Od začetka in pred koncem na 1/6 dolžine (65 cm) med obstoječe po dva (razmak 7 cm) nato še 1/6 (nadaljnih 65 cm) po en vijak (razmak 10 cm), srednja tretjina pa zadostujejo obstoječi na 20 cm.
v kolikor postavim na obstoječe letve morale na gumijastih nogicah, med morale kameno volno ter na morale vijačeno OSB plate,
Predlagam, da na letve položiš trde plošče kamene volne in na njih dve plasti OSB 12 mm (ali eno plast 18 mm). OSB ne sme biti vijačen na nosilno konstrukcijo stropa. Na betonski prekladi naj bo vsaj 3 cm debela kamena volna. Robovi OSB se ne smejo dotikati toge konstrukcije zidov, stebrov, .. - vstaviš kameno volno ali EPS
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 25.7.2024 7:43

Mabe napisal/-a:
fikus_ napisal/-a:Za zmanjšanje zvoka iz zgornjih prostorov lahko uporabiš kameno volno za tlake, debelina 2+3 cm, čez OSB 2x15mm vijačeno križno. S tem boš verjetno tudi preprečil škripanje desk.

To je bila tudi moja ideja ja. Ampak v kolikor postavim na obstoječe letve morale na gumijastih nogicah, med morale kameno volno ter na morale vijačeno OSB plate, me skrbi, da bi teža ki bi se preko moralov prenašala na obstoječe letve vseeno slišala v spodnji prostor, ker so le te pod kameno volno...

Narobe si predstavljaš!
Na sedanjo površino položiš kameno volno za tlake in kar na njo položiš OSB 2x15mm križno. OSB vijačiš obe plasti skupaj.
Če moraš izravnati tla, odstraniš deske, na tramove s strani na pravi nivo in ravnost peitrdiš letve npr. 5x8cm, nazaj podeskaš, plast kamene volne za tlaje in OSB čez ter zaključna talna obloga.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mabe » 25.7.2024 9:50

Žerjavar napisal/-a:
Mabe napisal/-a: Torej na mestu navoja. Ta znaša 5,3mm
Bo dobro dodati vijake:
Od začetka in pred koncem na 1/6 dolžine (65 cm) med obstoječe po dva (razmak 7 cm) nato še 1/6 (nadaljnih 65 cm) po en vijak (razmak 10 cm), srednja tretjina pa zadostujejo obstoječi na 20 cm.
v kolikor postavim na obstoječe letve morale na gumijastih nogicah, med morale kameno volno ter na morale vijačeno OSB plate,
Predlagam, da na letve položiš trde plošče kamene volne in na njih dve plasti OSB 12 mm (ali eno plast 18 mm). OSB ne sme biti vijačen na nosilno konstrukcijo stropa. Na betonski prekladi naj bo vsaj 3 cm debela kamena volna. Robovi OSB se ne smejo dotikati toge konstrukcije zidov, stebrov, .. - vstaviš kameno volno ali EPS

Spodaj prilagam točnejše mere prostora:

Slika
Vse obodne stene so od zunanjih zamaknjene proti notranjosti nekih 10-12 cm, torej estrih pride do "notranjih" obodnih sten, kar pomeni, da je špirovec nekih 10-15 cm daljši od "dolžine estriha", če to kakorkoli vpliva (verjetno ne :))
Kaj pomeni, če ne dam dodatnih vijakov? Na žalost so vse stene že zastavljene, kot tudi stenske obloge, kar pomeni, da bi v tem primeru moral rušiti stene, odstranjevati knauf profile, da bi lahko odstranil deske in privijačil dodatne vijake v stropnike.
Kako pa je pri spodnjem nivoju sobe, torej tam kjer so stropniki dolžine cca 2,1 m? So tla na tem mestu dovolj nosilna?
Leva soba me mogoče niti toliko ne skrbi, saj bi skoraj polovico (kakršnega koli estriha že) nosila AB plošča, drugi del pa po dva stropnika, ki sta neposredno pod estrihom, estrihi desne sobe pa bi neposredno sloneli na petih stropnikih.

fikus_ napisal/-a:Narobe si predstavljaš!
Na sedanjo površino položiš kameno volno za tlake in kar na njo položiš OSB 2x15mm križno. OSB vijačiš obe plasti skupaj.
Če moraš izravnati tla, odstraniš deske, na tramove s strani na pravi nivo in ravnost peitrdiš letve npr. 5x8cm, nazaj podeskaš, plast kamene volne za tlaje in OSB čez ter zaključna talna obloga.

Kot sem že zgoraj žerjavarju odgovoril, odstranitev desk ni več možna. Sem včeraj postavil laser in malo primerjal teren - ta se spreminja znotraj prostora nekih 1-1,5 cm, torej skupno bi nekje moral dvigniti za 11 cm, drugje za 12,5 cm. Takšna je neravnina. Torej edina opcija trenutno je, da postavim nove morale v "vaservago", ali pa izravnam z nekim izravnalnim nasutjem ter potem na te gor postavim kameno volno in OSB plošče. Ne vem, kako bi se v tem primeru obnesel kakšen stiroestrih za izravnavo, potem na to pa gor kamena volna za zvok, na to pa OSB plošče?
Torej nekako tako sestava:

-Vinil
-2x OSB plate
-Kamena volna
-Stiroestrih (šutunga) za izravnavo
-Trenutne letve
Mabe
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.7.2024 12:25

Mabe napisal/-a: Spodaj prilagam točnejše mere prostora:
torej estrih pride do "notranjih" obodnih sten,
Kaj pomeni, če ne dam dodatnih vijakov? Na žalost so vse stene že zastavljene, kot tudi stenske obloge,
Kako pa je pri spodnjem nivoju sobe, torej tam kjer so stropniki dolžine cca 2,1 m? So tla na tem mestu dovolj nosilna?

Za sestavljen stropnik sem imel podatek o dolžini 385 cm, brez podatka o načinu pritrditve (naslona) na zid in preklado. Računal sem z razmakom med podporama 400 cm.
Suhi plavajoči estrih se ne sme dotikati nobene toge konstrukcije, Do zidu (tudi gips) ga loči vsaj 1 cm trde kamene volne ali EPS, navzdol do nosilnih letev, AB plošče, preklade ali stropnika pa vsaj 3 cm trde kamene volne.
O posledicah preredkih vijakov sem že pisal. Če imaš probčem le na koncu nosilca pri zidu v dolžini 10 cm, daj tik ob gipsu dva vijaka vzporedno poševno proti zidu, da bosta pišla v spodnji nosilec vsaj 10 cm pred betonom (opeko).
Stropniki nižjega nivoja zadoščajo, Za plavajoči estrih velja isto, kor za zgornji nivo.
Za izravnavo nivoja tal pa na obstoječe letve nasipaj EPS drobir, ga poravnaj in poškropi s cementnim mlekom, da se zgornja površina zlepi. Nanj pa kamena volna
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 25.7.2024 13:30

Verjetno je že Žerjavar to imel v mislih.

https://www.fragmat.eu/app/uploads/2023 ... -23-01.pdf
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov