STROJNISTVO.com • Poglej temo - tesnilo za horizontalno hidravlično dvigalko

tesnilo za horizontalno hidravlično dvigalko

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

tesnilo za horizontalno hidravlično dvigalko

OdgovorNapisal/-a reber » 1.3.2025 23:57

Obnavljam dve hidravlični dvigalki za avto s horizontalnim cilindrom. Pri obeh je zanič tesnilo (manšeta) na batnici, oziroma batu, prilagam fotografijo. Fotr je bil strojni mehanik, se zastopi na hidravliko, je rekel da naj zamenjam tesnila, da se že na daleč vidi da sta zanič. Pri nakupu mi ne more pomagat, je že malo v letih.

Pri večji dvigalki je tesnilo zaradi starosti postalo trdo, gre za precej masivno in težko dvigalko, višje kvalitete, ni narejena iz putra, popušča tako zelo, da avta ne dvigne, deluje samo za manjša bremena.
Druga, manjša dvigalka, je videti bolj cenena, nekaj v smislu Interdiskont orodja, tesnilo je zaradi šlamparije pri izdelavi, poškodovano, drži, ampak čisto počasi popušča.

Obe dvigalki sem razstavil, hidravlični del kompletno razstavil, očistil, sestavil nazaj, in nalil frišno olje, sicer rabljeno hidravlično (pojma nimam katero), ampak čisto.

Večja dvigalka ima tesnilo z zunanjim premerom 36mm (notranji premer cilindra), notranji premer 24mm (premer ležišča na batnici) in širina 7mm, z zadnje strani je še plastično vodilo čez tesnilo.
Manjša dvigalka ima tesnilo z zunanjim premerom 30mm, notranji premer 17mm in širina prav tako 7mm.

Teh dimenzij ne najdem nikjer, gledam pri kitajcih, ki imajo skoraj vse, ni za dobit...
Kje v Sloveniji naj povprašam, mmintercom nima, Tinex bo treba poslat povpraševanje, ker njihova spletna trgovina je poden, za ostale ne vem, dihta mogoče, bom tudi poslal povpraševanje... in seveda, da ne bodo dihtunge zlate, ker če bodo, bom raje naročil pri kitajcih, počakal 2-3 tedne in dimenzijsko prilagodil ležišče na batnici dimenuijam dobavljivih tesnil. Ker je ležišče tesnila na koncu batnice, je zmanjšanje premera ležišča možno in dopustno, ne vpliva na nosilnost.

Pri kitajcih sem našel:
36x20x5 (namesto 36x24x7) ležišče premera 24mm predelat na 20mm in dodat še eno vodilo kar je tesnilo ožje https://vi.aliexpress.com/item/1005006391202364.html
30x15x8 (namesto 30x17x7) ležišče premera 17mm predelat na 15mm in ga malce razširit, po potrebi zožat kovinski obroč za tesnilom https://vi.aliexpress.com/item/1005005654898838.html

Kitajci ponujajo poliuretanska tesnila modre barve, bo to v redu?

.
Priponke
tesnilo2x.jpg
tesnilo2x.jpg (339.92 KiB) Videno 9410 krat
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

Re: tesnilo za horizontalno hidravlično dvigalko

OdgovorNapisal/-a ivo1111 » 2.3.2025 8:39

Pozdravljeni
Moje izkušnje so take.
Stopi do enega od izdelovalcev tesnil. Pomeni se o izdelavi in ceni. Poglej kašne so površine po katerih drsijo tesnila.
Sam imam s tem dobre izkušnje.
L:P.
Ivo
ivo1111
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a susa » 2.3.2025 10:21

a Tinex Šenčur nima?
susa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 2.3.2025 12:34

morda ima kaj BOGADI v mariboru...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 2.3.2025 21:35

V Ljubljani je Dihta, v Mariboru Bogadi, v Novem mestu in Grosupljem Hidex-vsi ti naredijo manšeto iz poliuretana po meri, pol pa kater ti je bližje, tam pa pojdi.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 3.3.2025 15:15

Tinex: Po naročilu cca 30eur kos
Iz zaloge podobna dimenzija, ustrezna zunanja in napačna notranja cc 17eur kos
Sem naročil pri kitajcu za slabih 6eur obe dimenziji po 5 kosov, manjšega pakiranja nimajo, pa da vidim kaj bom dobil. Prilagoditi bom moral ležišče na batnici, nič hudega, pom postružil.
Sem pričakoval, da imajo pri nas v material primešanega manj zlatega prahu :roll:
Razumem, da je po naročilu drago, ampak sem vseeno pričakoval pod 20eur.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 4.3.2025 11:50

pa kaj misliš koliko so ene strojne ure, pa to je ja unikat, ja na štanci so pa po 0,5€, to pa...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 4.3.2025 18:13

Eeber, povprašaj še pri Sealtrade MB, pred leti sem jim poslal bat cilindra od vil za gnoj, tesnila izdelali in zmontirali na bat za 11 EUR + poštnina.
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 5.3.2025 0:08

Tesnila po naročilu se stružijo iz kosa poliuretana, zato ne morejo bit po taki ceni, kot so serijsko brizgana.Ni zmeraj tko, da se da kaj predelat, pa standardno dimenzijo vgradit, včasih pač ne gre.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 5.3.2025 8:08

Kot sem že napisal, razumem, da cena po naročilu ne more biti nizka, gre za unikat, za butični izdelek, priprava, strojne ure, nekaj materiala, ...
Ne razumem pa, zakaj je cena iz redne ponudbe standardne dimenzije tesnila še vedno visoka:
https://www.tinex.si/shop&uqs=10749-tes ... 36x8-n-nbr
https://www.tinex.si/shop&uqs=10876-tes ... 30x8-n-nbr
Kot potrošnik sem se odločil za cenejšo verzijo, ker lahko počakam na dostavo iz Kitajske.
Če ni možna prilagoditev, je izdelava po naročilu edina opcija, v takem primeru se na ceno gleda samo v primeru, če se je treba odločit ali se popravlja ali sploh ne, odvisno od vrednosti projekta.

Ali je razlika v kvaliteti? verjetno je, če bodo kitajska tesnila ustrezno opravila svoj namen, je cilj dosežen.
Manjša dvigalka je nekaj takega kot tale:
https://mstyling.net/produkt/hidravlicna-dvigalka-2t/
Zelo podobna, siva, z enakim ročajem za prenašanje, ne vem kje je bila kupljena, kolega mi jo je dal brez vijaka za spustni ventil, sem naredil novega.
Ta velika dvigalka je večja, bistveno težja in bolj masivna, verjetno starejša od 40 let.
Ko dobim tesnila, bom poslikal in opisal še prilagoditev batnic.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 5.3.2025 9:51

Tista dvigalka na tvoji povezavi je "made in China" zato je poceni, temu primerno ceno imajo pri njih vgrajena tesnila.

Tudi Kitajsko tesnilo bo opravljalo svojo funkcijo, kako kvalitetno, kako dolgo,... v primerjavi z enim Trelleborgovim tesnilom???
Poleg razlike v lastnosti materiala tesnila je tudi razlika v kvaliteti izdelave, kontrole,.... in za kvaliteten izdelek iz Kitajske plačaš podobno, kot bi bil izdelan kvalitetno v EU.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 5.3.2025 10:34

Toliko kar jaz uporabljam dvigalko, bi delovalo dobro tudi to, da bi na batnico nataknil na novo narejen bat in naredil utor za O-ring.
Res je, kitajske dvigalke, že če primerjam InterDiskont dvigalko za 50eur ali 120eur, so večinoma kvalitetne/nekvalitetne sorazmerno s ceno.
Zagotovo bi kvalitetno tesnilo zdržalo dlje glede na število hodov bata po cilindru in tudi časovno. Ali je kvaliteta sorazmerno višja s ceno? najbrž ne.

Pri tej mali dvigalki je problem šlampasta izdelava, zaradi katere je bilo tesnilo poškodovano. Pri teh dvigalkah je v cilindru proti vrhu na steni narejena zareza. Funkcija te zareze je, da ko tesnilo pride do te zareze, teče olje iz cilindra po zarezi mimo tesnila nazaj v tank, kot ene sorte omejevalni ventil. Pri tej dvigalki sta zarezi dve, narejeni tako šlampasto, da sta ostali ostri izboklini od narinjenega materiala iz zareze. Pred sestavljanjem bom to seveda saniral, da v prihodnje ne bo prišlo do ponovne poškodbe tesnila.

Če dvigalki jemljeta prostor, naj vsaj delujeta...
Časa, ki ga bom porabil za prilagoditev batnic, ne bom računal ali upošteval, delam zase, za lastno veselje in zato, da se kaj naučim. Ne zadošča mi samo to, da naprava deluje, hočem vedeti kako deluje.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 17.3.2025 18:21

Takole je, tesnila sem dobil, batnici prilagodil, izdelal nove distančnike iz 3mm nylon plošč, jutri pa upam, da sestavim. Oba cilindra sem moral spolirat, ker so bile napake. Pri mali dvigalki sem že opisal, kaj je bilo narobe, pri večji pa je bat naredil raze v cilinder, ker distančnik ni opravil svojega dela. Zdaj bom sestavil takole kot je, imam še po 4 tesnila, če bo kar koli neustrezno bom oba cilindra še enkrat spoliral, še prej bi ju malo prebrusil, če bo potrebno in dal nova tesnila. Kitajska tesnila so kar trda, ampak gre dovolj na trdo noter, da bi menda moralo tesniti. Ne glede na uspeh, bom poročal.
Priponke
batnica2x.jpg
batnica2x.jpg (550.78 KiB) Videno 8655 krat
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 18.3.2025 18:24

Danes sem sestavil obe dvigalki in ju tudi sprobal.
Manjša dvigalka deluje, vsaj videti je, da je vse v redu, tudi ni videti da bi popuščala, ko je breme dvignjeno.
Večja dvigalka ima že ene 2x popravljan mehanizem za črpalni bat, zato ima manj hoda, in mogoče zato malce nagaja, če je čep za dolivanje olja popolnoma zaprt. Zdi se mi, da ne potegne olja, če se naredi podtlak, saj črpalka postane mehka, kot bi pritiskal v prazno. Če čep odvijem, ne potegne takoj, je treba popustiti ventil za spuščanje da gre batnica noter in potem na novo začet dvigovat, potem je v redu. Videti je, da preveč olja tudi ni dobro da je noter, ker se podtlak naredi še hitreje. Manjša dvigalka ima gumijast čep in ni videti, da bi puščal, to se mi zdi čudno, zakaj enako ne nagaja tudi na tej. Obe sem pod obremenitvijo nekajkrat dvignil do vrha in popustil, da je iz sistema iztisnilo zrak. Dokler je zrak noter, ne deluje v redu ali pa sploh ne deluje.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 21.3.2025 9:52

Če si vsaj malo preračunal čas, ki si ga porabil za izdelavo/predelavo (čakanja sploh ne računaj), potem najbrž tisto tesnilo za 30€, narejeno po meni, ne pride več tako drago? :D
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov