STROJNISTVO.com • Poglej temo - Združevanje površin na uvoženem modelu

Združevanje površin na uvoženem modelu

3D CAD program - enostaven za uporabo vendar zelo zmogljiv. Vprašanja, komentarji...

Moderator: -M-

Združevanje površin na uvoženem modelu

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 10.11.2015 8:38

Lep pozdrav,

Tokrat imam problem, da bi za potrebe programiranja CNC stroja moral združiti označeni površini modela na spodnji sliki. To pomeni, da ko bi kliknil na eno izmed obeh površin bi se obarvali obe (kot da sta združeni). Je pa to uvožen step model tako da ničesar kar se tiče modeliranja ne morem spreminjati.
Ali je to sploh možno?

Hvala.
Priponke
Zajeta slika2.JPG
Zajeta slika2.JPG (30.07 KiB) Videno 52832 krat
Zajeta slika1.JPG
Zajeta slika1.JPG (28.24 KiB) Videno 52832 krat
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Združevanje površin na uvoženem modelu

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 10.11.2015 16:01

Si probal s "Knit Surface"...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 10.11.2015 17:13

če si uvozil step v sw, ti je verjetno naredil solid part, če so vse površine OK. Če niso, ali je kje reža, si dobil surface model. Zakaj pa bi potem moral z enim klikom obe površini označit ??? :evil:
Za kater CAM ozirom CNC stroj.? Označiš jih s klikom na eno, držanjem tipk Ctrl in klikom na drugo površino.
Če pa ne deluje... Najprej iz solida naredi surface model- klikni vse površine ki jih ne rabiš (drži zraven Ctrl tipko), potem pa Insert-face-delite face - vse neuporabne se ti izbrišejo.
Nato Insert-surface-knit - poklikaš obe preostali površini in OK-dobiš eno prosto površino.
Kaj bo pa z njo tvoj CNC, se mi ne sanja.
Mislim da poskušaš nekaj narediti s Soldworksom, razmišljaš pa po logiki nekega drugega programa, ki ga dobro poznaš, vendar očitno deluje popolnoma drugače kot SW.
In ni res da na uvoženem step modelu ne moreš nič spreminjati. Ne moreš osnovnih gradnikov, lahko pa marsikaj, če znaš. Premakneš, offsetiraš, izbrišeš, zapreš režo.....
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 10.11.2015 19:37

magnum44 napisal/-a:če si uvozil step v sw, ti je verjetno naredil solid part, če so vse površine OK. Če niso, ali je kje reža, si dobil surface model. Zakaj pa bi potem moral z enim klikom obe površini označit ??? :evil:
Za kater CAM ozirom CNC stroj.? Označiš jih s klikom na eno, držanjem tipk Ctrl in klikom na drugo površino.
Če pa ne deluje... Najprej iz solida naredi surface model- klikni vse površine ki jih ne rabiš (drži zraven Ctrl tipko), potem pa Insert-face-delite face - vse neuporabne se ti izbrišejo.
Nato Insert-surface-knit - poklikaš obe preostali površini in OK-dobiš eno prosto površino.
Kaj bo pa z njo tvoj CNC, se mi ne sanja.
Mislim da poskušaš nekaj narediti s Soldworksom, razmišljaš pa po logiki nekega drugega programa, ki ga dobro poznaš, vendar očitno deluje popolnoma drugače kot SW.
In ni res da na uvoženem step modelu ne moreš nič spreminjati. Ne moreš osnovnih gradnikov, lahko pa marsikaj, če znaš. Premakneš, offsetiraš, izbrišeš, zapreš režo.....

Naredilo mi je solid part.
Uslugo pa delam nekomu, ki uporablja Alfacam. Pravi, da stroj gre najprej po zgornji površini, nato se odmakne, pa ponovno pride zraven in nadaljuje po spodnji. To pa zato, ker dela vsako površino posebej. Če bi se držali skupaj bi orodje potovalo okrog in okrog brez vmesnega postanka, kar je izguba časa. Ne programiram pa sam tako da ne vem, ali se da to urediti še kako drugače, da stroj vmes ne naredi postanka.

Kako pa iz solida narediš surface model?

Hvala.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 11.11.2015 7:24

kot sem že zgoraj napisal: če solidu izbrišeš eno (recimo spodnjo) površino, model ni več zaprt in imamo surface model. Ukaz: insert-face-delite face. Ostanejo ti preostale površine-ravne plane, radiusi, proste površine...ki jih spet lahko režeš, trimaš, brišeš, ofsetiraš, premikaš, ali združuješ-knit-in v tem primeru bo več površin zaznanih kot ena sama
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 11.11.2015 8:22

Lep pozdrav,

Mi je uspelo spraviti model v površine. Sedaj sem zbral omenjeni površini ter ju združil s "surface knit". V drevesni strukturi levo se mi je res naredil nov surface - združen. Če kliknem nanj se mi res obarvata obe površini hkrati. Če pa kliknem direktno na površino pa se mi spet označi vsaka posebej. Tudi če ponovno shranim kot *.igs ali kaj drugega sta površini ponovno ločeni.
Pripenjam datoteko (original step). Ali ima kdo voljo poskusiti in javi, če mu je na kakšne način uspelo?

Hvala.
Priponke
Noga.zip
(522.01 KiB) Prenešeno 1353 krat
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 11.11.2015 9:40

Po moje je problem že v izvornem modelu, ker če pogledaš zgornji ovalni del ima "šiv" po sredini. Malo sem se poigral in približno zmodeliral obliko ovala s splinom, ekstrudiral in "sfilletiral" in potem lahko dobiš to kar vidiš na spodnji sliki (nisem se ukvarjal s tem, če to točno ustreza izvorni obliki...). Če delaš z ravnimi črtami in krožnicami, dobiš spet razdrobljene površine, kako to potem vpliva na izdelavo pa ne vem, ampak tako se običajno modelira in ni posebnih problemov pri izdelavi (vsaj ne da bi vedel).
Da bi samo z manipulacijo obstoječih površin na obstoječem modelu prišel do želenega rezultata mi ni uspelo...
Priponke
Screenshot - 11.111.jpg
rezultat s krožnicami in črtami
Screenshot - 11.111.jpg (23.04 KiB) Videno 52680 krat
Screenshot - 11.11.jpg
rezultat s splinom
Screenshot - 11.11.jpg (19.3 KiB) Videno 52680 krat
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 11.11.2015 10:13

drejach napisal/-a:Po moje je problem že v izvornem modelu, ker če pogledaš zgornji ovalni del ima "šiv" po sredini. Malo sem se poigral in približno zmodeliral obliko ovala s splinom, ekstrudiral in "sfilletiral" in potem lahko dobiš to kar vidiš na spodnji sliki (nisem se ukvarjal s tem, če to točno ustreza izvorni obliki...). Če delaš z ravnimi črtami in krožnicami, dobiš spet razdrobljene površine, kako to potem vpliva na izdelavo pa ne vem, ampak tako se običajno modelira in ni posebnih problemov pri izdelavi (vsaj ne da bi vedel).
Da bi samo z manipulacijo obstoječih površin na obstoječem modelu prišel do želenega rezultata mi ni uspelo...

Zdravo,

Ali lahko pripneš original part pa bom jaz samo malo popravil dimenzije in poskusil, če bi lahko nadomestili s tem kosom.

Hvala.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 11.11.2015 12:45

Evo. Spline je precej mimo, tako da najbrž bolje, da ga čisto na novo izrišeš.
Priponke
Noga.zip
SW 2011 file
(722.83 KiB) Prenešeno 1452 krat
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 11.11.2015 14:34

Super. Bi bilo čisto OK če bi res ta spline lahko narisal bolj točno. Ali kdo ve kako drugače priti do skice brez točk. Sem poskušal s presekom med surfaci pa je tudi rob surface nato iz segmentov, tako da potem tudi skica spet pride iz segmentov.

LP
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a drejach » 11.11.2015 20:35

Freakylion napisal/-a:Bi bilo čisto OK če bi res ta spline lahko narisal bolj točno.

Ja, pa ga nariši :) Jaz sem ga v pol minute na hitro skupaj vrgel, da je približno podoben. Poglej, kje in koliko točk postavit, potem pa nastavi tangente in ukrivljenost in bi po moje dosti blizu prišel.
drejach
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 12.11.2015 8:27

Sem naredil. Za sedaj bo čisto OK. Ampak smo spet pri isti zgodbi kot pri enem mojem prejšnjem vprašanju. Zgolj iz radovednosti in želje po spoznavanju novih metod v SW me zanima, če se to da narediti še na kakšne bolj natančen način. Recimo da direktno iz obstoječega oblike convertiraš rob na novo ravnino (se pravi nisi zgrešil nič) in dobiš skico brez točk. Kot sem omenil sem poskušal s preseki med surfaci pa ne gre.
Naj povem, da sem se solidworks naučil (in se še učim) uporabljati sam brez da bi mi kdorkoli kaj pokazal zato pa toliko prebiram in uporabljam ta forum.

LP
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mtdr13 » 26.11.2015 18:49

Tudi sam sem imel podoben problem (enako tudi kot ti za potrebe CNC).

Tezavo sem resil z uporabo funkcije "fit spline" (malo se poigravaj s parametri - 0.01-0.001 bi moralo zadostovati), ki ti kreira crto brez vmesnih "pik" ki bi ustvarjala kasnejse prekinitve povrsine. :oops:

LP
mtdr13
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 8.12.2015 20:33

Super.

To deluje. Hvala.
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Freakylion » 17.3.2025 9:11

Lep pozdrav,

Ponovno imam težave s površinami. Po 3D skeniranju sem prejel model sedeža kot solid part. Ima pa ta solid površino sestavljeno iz "nurbs" površin - krpic. Kako bi to združil, da ne bi bilo te mreže ter bi imel eno gladko zvezno površino. Surface knit mi teh črtic ne zbriše.

Hvala.
Priponke
Posnetek zaslona 2025-03-17 085335.jpg
Posnetek zaslona 2025-03-17 085335.jpg (168.86 KiB) Videno 43256 krat
Freakylion
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na SolidWorks

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov