poglej, internet je vse. tudi meni ni vsec, da se zeli od cloveka, ki isce zacetne informacije, take zadeve. lepo je, ne recem, samo realnost je, da pri nas ne dobis ama ze nic od materiala, sploh pa ne v maloprodaji. ljudje, ki imajo vaterđete, laserje, plazmo..imajo stenderje in gor material. in vsak ti najprej pove, da se ne zmisljuj ker ima en standard material, morda dva in iz tega dela vse. iscem kos aluminija 6061 in ga ni. po narocilu, po tonah, za majhen kos mecejo dol slusalke pa ce sem vljuden do amena. gledam kataloge firm z jeklom, se imen materialov ni kaj sele kaj drugega. ce pa je izbira, pa isto kot par vrstic visje. tako da ne delati znanosti, kjer jo ni. krivilne kolute za tankostenske rore amerikanci stancajo celo iz lesa, tako da je material in obdelava nepomembena. potem pa dobis ponudbe za razrez za skoraj 100 tisocakov in ti isti hip ubije voljo..sploh ko izves, da je trikrat drazje kot par km cez mejo.
ne vem no, imam zelo slabe izkusnje kot mali kupec, nic ni, ni casa, zelje, stroji pa stojijo.
na koncu, ko ze obupas in prekolnes nase jokave strojnike, ti pa vaski strugar da cifro cloveka, ki nima niti interneta, samo dela dela. hitro vidis pri cem si. poslji na mail, povej debelino in pusti cifro, cau. in imam iste dele odrezane v nulo za par tisocakov v dveh dneh. takemu dam z nasmehom roko, clovek ne pozabi iskreno povedati da ce potrebujes se kaj, samo poklici, za druge pa samo upam da jih ne pojedo kitajci.
seveda gospod orodjarna verjetno ni vedel, da gre za za kos brez posebnih zahtev, razen cimhitrejsa in cimcenejsa izdelava. samo ne spomnim se iz glave, za katero stvar bi bilo to pomembno pri debelini 70mm. za tank?
no sedaj sem lepo zablodil, nazaj..
sam sem pogledal par strani s krivilniki. gledas pod bending dies, kjer dobis vse podatke. ce ves kaksne cevi bi krivil, najdes v razpredelnicah premer cevi, debelino stene in vidis kaksen je radij koluta od centra do sredine cevi. utor postruzis mm do dva globje v crko U da ne ploščati toliko cevi. krivis lahko po zelji, baje celo debelostenske do 60mm. rabis samo VZVOD
http://www.medfordtools.com/mb3pricing.html
http://www.cbc.it/acc_uni_ita.htm
sam imam skoraj koncano, cakam edino se kolut in valcke.
strugar mi je predlagal, da se pozanimam malo o plastiki, ki bi bila za te zadeve odlicna. samo sem ze imel odrezano..
lp
grega