STROJNISTVO.com • Poglej temo - Struženje koluta

Struženje koluta

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Struženje koluta

OdgovorNapisal/-a petosi13 » 17.3.2006 16:25

Pozdravljeni,

Bom vprasal kar direktno. Koliko bi stala izdelava takega koluta:
Slika

Material: orodno jeklo. Kdo ve za koga, ki bi to lahko naredil?

LP
Peter
petosi13
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a orodjarna » 17.3.2006 18:35

KOLIČINA ?
DOBAVNI ROK ?
TOČNO KATERI MATERIAL ?
ZAHTEVANA OBDELAVA ?

Zakaj je danes tako zelo enostavno spraševati. Na takšno povpraševanje bi bil ogovor:

Lahko naredi NEKDO iz NEKJE (na butasto vprašanje butast odgovor)

Ne samo ti tudi vsi ostali velikokrat povprašujejo po nečem kar sploh ni definirano!!!
kar je dobru nej slabu
orodjarna
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregec » 17.3.2006 19:35

kaj to imas za krivilec? jaz sem dal za kolut 3000sit za material+plamenski odrez iz plocevine 40mm. sedaj je pri strugarju in bo prislo se okoli 2000sit. ostale dele imam pa odrezane na laser, pribljizno 10000sit za razrez+material. torej za komplet krivilec kaksnega tisocaka pod 20000sit. in vsak nadaljni kolut okoli 5000sit.
drugi konec tedna bo sestavljeno in prvi test.
lp
gregec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregec » 17.3.2006 19:39

ce je za krivilec, morda premisli o plastiki. rumena(z oljem) pride pribljizno 4000sit kila. pride kolut zelo lahek in skoraj neunicljiv. struzi se pa lepo in hitro.
gregec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a petosi13 » 17.3.2006 19:44

orodjarna napisal/-a:KOLIČINA ?
DOBAVNI ROK ?
TOČNO KATERI MATERIAL ?
ZAHTEVANA OBDELAVA ?

Zakaj je danes tako zelo enostavno spraševati. Na takšno povpraševanje bi bil ogovor:

Lahko naredi NEKDO iz NEKJE (na butasto vprašanje butast odgovor)

Ne samo ti tudi vsi ostali velikokrat povprašujejo po nečem kar sploh ni definirano!!!

Orodjarna, naj navedem se molekularno strukturo ??? Ce ti moj post ni vsec, nanj ne odgovarjaj. Izpades kolerik. Razen ce te posel zanima, kar pa ne verjamem, ker se obicajno na tak nacin ne komunicira s strankami.

Gre za skico in vprasanje je okvirno. Ko kupujes avto tudi najprej pogledas cenovni okvir, sele nato izbiras dodatno opremo.
petosi13
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a petosi13 » 17.3.2006 19:47

gregec napisal/-a:ce je za krivilec, morda premisli o plastiki. rumena(z oljem) pride pribljizno 4000sit kila. pride kolut zelo lahek in skoraj neunicljiv. struzi se pa lepo in hitro.

Gregec, sem za mislil, da si opustil zadevo. A si se vedno pri varianti, o kateri smo ze govorili? Se priporocam za cimvec informacij. Kot sem ze rekel, me stvar zelo zanima, sploh pa za ta denar.
Kaksne cevi pa bos lahko krivil? Pa radiji krivljenja?

lp
Peter
petosi13
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregec » 17.3.2006 23:06

poglej, internet je vse. tudi meni ni vsec, da se zeli od cloveka, ki isce zacetne informacije, take zadeve. lepo je, ne recem, samo realnost je, da pri nas ne dobis ama ze nic od materiala, sploh pa ne v maloprodaji. ljudje, ki imajo vaterđete, laserje, plazmo..imajo stenderje in gor material. in vsak ti najprej pove, da se ne zmisljuj ker ima en standard material, morda dva in iz tega dela vse. iscem kos aluminija 6061 in ga ni. po narocilu, po tonah, za majhen kos mecejo dol slusalke pa ce sem vljuden do amena. gledam kataloge firm z jeklom, se imen materialov ni kaj sele kaj drugega. ce pa je izbira, pa isto kot par vrstic visje. tako da ne delati znanosti, kjer jo ni. krivilne kolute za tankostenske rore amerikanci stancajo celo iz lesa, tako da je material in obdelava nepomembena. potem pa dobis ponudbe za razrez za skoraj 100 tisocakov in ti isti hip ubije voljo..sploh ko izves, da je trikrat drazje kot par km cez mejo.
ne vem no, imam zelo slabe izkusnje kot mali kupec, nic ni, ni casa, zelje, stroji pa stojijo.

na koncu, ko ze obupas in prekolnes nase jokave strojnike, ti pa vaski strugar da cifro cloveka, ki nima niti interneta, samo dela dela. hitro vidis pri cem si. poslji na mail, povej debelino in pusti cifro, cau. in imam iste dele odrezane v nulo za par tisocakov v dveh dneh. takemu dam z nasmehom roko, clovek ne pozabi iskreno povedati da ce potrebujes se kaj, samo poklici, za druge pa samo upam da jih ne pojedo kitajci.
seveda gospod orodjarna verjetno ni vedel, da gre za za kos brez posebnih zahtev, razen cimhitrejsa in cimcenejsa izdelava. samo ne spomnim se iz glave, za katero stvar bi bilo to pomembno pri debelini 70mm. za tank?

no sedaj sem lepo zablodil, nazaj..
sam sem pogledal par strani s krivilniki. gledas pod bending dies, kjer dobis vse podatke. ce ves kaksne cevi bi krivil, najdes v razpredelnicah premer cevi, debelino stene in vidis kaksen je radij koluta od centra do sredine cevi. utor postruzis mm do dva globje v crko U da ne ploščati toliko cevi. krivis lahko po zelji, baje celo debelostenske do 60mm. rabis samo VZVOD ;)

http://www.medfordtools.com/mb3pricing.html
http://www.cbc.it/acc_uni_ita.htm

sam imam skoraj koncano, cakam edino se kolut in valcke.
strugar mi je predlagal, da se pozanimam malo o plastiki, ki bi bila za te zadeve odlicna. samo sem ze imel odrezano..
lp
grega
gregec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregec » 17.3.2006 23:12

ce ne zelis reskirati, pocakaj da preizkusim v praksi in odkrijem ter izrisem morebitne izboljsave.
lahko noc
gregec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a petosi13 » 18.3.2006 9:54

Bom pocakal.
Sicer pa sem dobil en nacrt za krivilko za krivljenje cevi do 50mm, zato taka konjska debelina kolutov. To bi se prilagodil. Ampak masinca, ki jo delas ti, se mi se vedno zdi boljsa in raje pocakam na tvoje rezultate. Ce hoces, ti posljem na mail.

A so ti laserski razrez naredili v SLO? Ko govoris o plastiki, to vem. Imam eno pripravo za krivljenje, ki ima plasticne kolute. Narejeni iz acetala (delrin). A ves za kaksnega dobavitelja tega materiala?

lp
Peter
petosi13
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a petosi13 » 18.3.2006 10:08

tole sem pozabil:

http://www.rorty-design.com/content/CAD_plans.htm

kar nekaj nacrtov za razne naprave. Cene nizke, tako da se po moje niti ne splaca kaj dosti ukvarjati z risanjem. Tu je tudi nacrt za "Model 3 tube bender".

lp p
petosi13
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 18.3.2006 10:56

Gregec, pišeš da si dal 3jurje za kolut z razrezom vred. Edino iz ukradenega materijala?!!! in med delovnim časom, ki ga je nekdo drug - beri delodajalec, plačal!!!!!
Kolut fi 400, debeline 40, čista teža odrezanega je 40 kg, če je rezano iz pločevine, je porabljenega materijala cca 51 kg, po ceni cca 200 SIT, znese že materijal 10200 SIT, za 2 jurja ti ga postruži edino nekdo na šverc, normalna strugarska ura je vsaj 3 jurje, in to so cene s katerimi je treba operirati. Če pa nekdo dela z ukrajenim materijalom, na račun svojega delodajalca, je pa to drug problem.
Spodaj nekje berem o plastičnih kolutih ? za krivilec. Ja edino če boš krivil plastične cevi (morda tudi bakrene in aluminijaste), ne pa jeklenih !
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregec » 18.3.2006 11:56

seveda to niso cene po ceniku.
kolut je premera 194mm. odrezan pri menda enem bolj uspesnem sp na nasem koncu. vendar!brez racuna ter po zelo prijaznem in ne kratkem pogovoru, v soboto. za studenta z zeljo po cimnizjih stroskih je to zal edina pot.
enako je z strugarjem, sp, clovek je motorist in po zelo zanimivem pogovoru mi je rekel, da zaradi pomanjkanja casa ne bo takoj, bo pa in po taki ceni. prinesel sem lasten material. verjetno bo brez racuna. kaj cmo, za take malenkosti nimam slabe vesti, upam da mi bo na ta nacin prej uspelo prihraniti za rabljeno struznico.
isti clovek je ze delal kolute za krivljenje tankostenskih jeklenih cevi in pravi, da se obnesejo super. lepo in hitro se struzijo, so lahki, edino, da se svalkajo ostruzki in je treba cistiti med struzenjem.
laser je pa pri nas.
pocakaj na test, obljubljeno imam da dobim cez cca 10 dni valcka in kolut.
lp
gregec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 18.3.2006 16:26

No, tako pa že. Saj tudi jaz naredim včasih kaj kakemu sosedu, znancu, tudi neznancu zastonj, ker pač imam na razpolago nekaj strojev, in me ne bo pobralo, če komu kaj naredim zastonj, največji problem je pa res, najti čas. Kako uro si ga že vzameš, če je pa več dela, se pa težko odličim za zastonj delo. Materijal pa je res najbolje najti kako zavrženo stvar, ker je nov materijal pri, recimo, Merkurju svinjsko drag. Če si v rezultate prepričan,reskiraš nabavo, če je pa to samo nesiguren poskus, pa malo težje.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov