Jaz sem si za svoje potrebe kupil
tole stružnico
Zraven pa še tale
rezkalni stroj
Oboje ima MK-2 konus, tako da je vrtalna glava uporabna za oba stroja, za rezkar sem si kupil Wilton 100mm 2 osni strojni primež, ...
Ravnokar dokončujem precej masivno delovno mizo, narejena iz 28mm iverne plošče, vse lepljeno in mozničeno, 5 pokončnih plošč, hrbet poln iz cele plošče, ... omarica pod mizo ima 4 prekate, tako da bo na vsak prekat po 3 plitvi predali, spodaj pa še 2 polički. Trenudno sta stroja postavljena na 2x gradbeni element ki je (sta) postavljen na primerno visoko podlago. Višina je prilagojena mojim željam, saj sta stroja namizna in si zadevo lahko prilagodim kakor želim.
Struženje jekla 100mm

mislim, da ne bo šlo, prešibka konstrukcija, aluminij ja, jeklo najbrž ne. No, za večje premere imam prijatelja, ki ima veliko stružnico, celo dve stružnici, kamor sem že sedaj občasno šel kaj postružit. To je to, mali namizni stroji so za hobi in male stvari in mehkejše materiale.
Moje izkušnje do sedaj, po nekaj tednih in nekaj malega dela so taka, da lahko rečem, da struženje kakšnih trših jeklenih palic tudi malega premera ni ravno za to stružnico ali pa bo treba imeti pravi nož ...
Svetlo in najbrž hladno vlečena okrogla palica je že kar zalogaj in včasih nož tudi zacvili in kaj zavibrira, mogoče so vodila za nastavit, ker je še vse novo in ni nujno, da je oprtimalno vse nastavljeno.
Ker sem nov na tem področju, bom imel kar nekaj vprašanj, zato sem se končno tudi registriral tukaj, do sedaj sem forum le prebiral