STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko časa traja studij strojništva v praksi

Koliko časa traja studij strojništva v praksi

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a matijap » 28.1.2003 19:41

Hvala vama ...
Izdelovalne tehnologije bom že kje poskusil spoznati, ker me delavnica, čista ali umazana, kar precej mika ;)
Ampak verjetno se bom odločil kar za splošno, ker imam potem še vedno enake možnosti, da grem naprej kam drugam. Pa še dosti bližje jo imam. V primeru, da grem na strojništvo, pa bom pač moral na začetku malo več delati, s čimer pa mislim da ne bi smel imeti prevelikih problemov.
matijap
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Žirovnica

OdgovorNapisal/-a BountyH » 30.1.2003 19:53

:evil: :evil:
Zadnjič spremenil BountyH, dne 30.1.2003 20:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 30.1.2003 19:54

jozl napisal/-a:Lepo, da se negdo odloči še za ta študij.

Moje izkušnje:
3 leta predavanj na visoki strokovni in eno leto absolventa, ker sem ga zaradi zdravsvenih težav v 2 letniku in v začetku abs. moral čas študija podaljšati za eno letu in sem tudi potem diplomiral me prvo desetino študentov. Tako sem se sedaj odločil, da pridobim še tisti malenkostni naziv uni. in sem malo tudi menjal smer in sem šel na študij mehatronike (strojništvo + eklektrotehnika), tako da sem sedaj šel ponovno v 3 letnik in sem že 4 letnik študija v MB. Študij strojništva ni tako težak, samo moraš imeti voljo in potrplenje ter nekja žilce, kajti gimnazijci so zelo bogi, ker ne vejo osnov kot mi tehniki.

Opla, dolgo me ni bilo na tem forumu, ker sem imle kup opravkov, od menjave službe, stanovanja, babe ter še bi lahko našteval. No sedaj pa k temici, ki mi je dvignila žolčno kislino. Nikoli nisem gledal inferiorno na kolege z srednje tehnične šole, vendar se sam nekako nisem mogel otresti občutka, da pa v posameznikih le tiči neka prikrita foušija. S samim faksom nisem imel problema in sem diplomiral med prvo peterico in to z desetico. Kar se tiče bogih gimnazicjev, pa bi rekel tole. Jozl vedi, da se zelo, zelo motiš, če misliš da je šola tisto, kar ti bo zapolnilo vrzel v lobanji. Kdor je brihten, je pač brihten in ni važno od kod prihaja. Pa je to II. I. , lesarska itd. Kar cenim pri ljudeh je njihova prirojena pamet, razgledanost (kar več kot samo tehnika, recimo zgodovina, biologija, kemija, filozofija, sociologija, umetnost) ter spoštovanje do sočloveka. Poznam mnogo strojnikov, vsi so različni, a le peščica je elita. Ker pa si takoooo razgledan v vsem, tako poln sebe, vedi, da o človeku govorijo predvsem njegova dejanja, ne pa njegov gobec. Pa ne se sedaj vsipat na ta forum in me križat. Poba me je grdo, grdo užalil in jaz sem se pač po dolgeč času odzval in to silovito.

Pa en lep pozdrav vsem skupaj.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damjan69 » 30.1.2003 22:09

Oglašam se kot "stari maček". Končal sem študij strojništva še po starem sistemu. Delam v majhnem podjetju, kot konstrukter in me delo, kot tako veseli. Bodočim študentom pa bi svetoval sledeče:
-Če ste bolj bogi v teoriji se najprej vpišite na VSŠ, kjer boste dobili dovolj orodja za nadaljne delo ob predpostavki, da vam je tehnika domača
-Če pa hočete študirati na univerzitetnem študiju, pa vas opozarjam, da boste imeli v bodočem delu bolj malo opraviti z tehniko. Še največ vas bo zašla v ekonomijo. Tako da bi tistim, ki jih tehnika veseli, tak študij odsvetoval, vsaj kot začetni.
Vsak mora pri sebi razmisliti, kaj mu je storiti. Po lastnih iskušnjah gospodarstvo potrebuje veliko inženirjev, ki imajo smisel in voljo do dela. Tudi delo je nadpovprečno plačano in ni se potrebno bati, da ne-bi mogli dobiti službe.
Kar se tiče študija je pa tako, kot z vsakim delom. Če ga z veseljem opravljaš je tudi hitro in kvalitetno.
damjan69
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a tomysux » 30.1.2003 22:58

damjan69 napisal/-a:Oglašam se kot "stari maček". Končal sem študij strojništva še po starem sistemu. Delam v majhnem podjetju, kot konstrukter in me delo, kot tako veseli. Bodočim študentom pa bi svetoval sledeče:
-Če ste bolj bogi v teoriji se najprej vpišite na VSŠ, kjer boste dobili dovolj orodja za nadaljne delo ob predpostavki, da vam je tehnika domača
-Če pa hočete študirati na univerzitetnem študiju, pa vas opozarjam, da boste imeli v bodočem delu bolj malo opraviti z tehniko. Še največ vas bo zašla v ekonomijo. Tako da bi tistim, ki jih tehnika veseli, tak študij odsvetoval, vsaj kot začetni.
Vsak mora pri sebi razmisliti, kaj mu je storiti. Po lastnih iskušnjah gospodarstvo potrebuje veliko inženirjev, ki imajo smisel in voljo do dela. Tudi delo je nadpovprečno plačano in ni se potrebno bati, da ne-bi mogli dobiti službe.
Kar se tiče študija je pa tako, kot z vsakim delom. Če ga z veseljem opravljaš je tudi hitro in kvalitetno.

Pozdravljeni,

nebi se mogel strinjati s predhodnikom, da je bolje najprej iti na VSŠ kot na (UNI) univerzitetni program z vidika poznavanja strojništva. Nekateri so strojniki po duši in tudi sam se štejem mednje. Nikdar nebi zamenjal službe za ekonomsko delo, sicer pa če bi me zanimala ekonomija bi jo tudi študiral.

Delajte kar vas veseli, konec koncev najboljše ure dneva preživite ravno v službi. Pa si je vseeno ne izbirate tako pazljivo kot življenjsko (-ega) sopotnico (-ka).

LP Tomaž
tomysux
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 31.1.2003 9:50

v 4 letih narediti študij je ena velika oslarija. Me prav zanima kaj si imel od študija? Nič drugega kot celodnevno guljenje klopi, ponoči pa učenje. To ni študentsko življenje. Par kolegov in jaz smo dokončali študij v 6 letih, pri tem pa se nismo ravno "pritegnili". Na predavanja smo hodili občasno, izpiti so se delali dokaj redno (razen težko kategornih), nismo pa manjkali skoraj na nobeni fešti
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 31.1.2003 18:13

Ti že veš, če bi bil pa še frajer bi se pa podpisal.

Lep pozdrav, Marko Pristan

P.S.: Pa vedno znova mi gredo na živce...
Gost

OdgovorNapisal/-a jozl » 3.2.2003 12:19

BountyH, če sem te mogoče užalil, se opravičujem, ker sem navedel samo realna dejstva, ki se dogajajo okoli mene. Če si res gimnazijc in si končal študij strojništva, se nisi odločil za tehniko, si pa vseeno tehnik po duši in takih ni kaj veliko. Jaz imam sošolca, ki je bil gimnazijc in sedaj živi preveč v iluzijah in tudi na predavanjih preveč sprašuje tako imenovane banalne zadeve, ki so vsakemu tehniku popolnoma znana un jasne.

Če gdo res misli imeti višjo izobrazbo naj gre takoj na študij UNI, ker če gre na VS ima izgubljeni 2 leti in še potem več dela.
Samo UNI ima nekje okoli 40 izpitov
VS + UNI pa ima 37 + 20 izipitov

KAJ SE SPLAČA!
Dobro je, za koga je!
jozl
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Gost » 4.2.2003 14:55

za univerzitetno smer v lj...po štiriletnem programu z osmimi semestri je realnost med 5,5 - 6 let...

lahko verjameš Tomažu ampak jaz nebi....in to da boš naredu vse izpite s prve je ena velika iluzija....mislim če ti rata boš fenomen ki ga še ni bilo....pa ne mislit da ti to piše nekdo ki nekdo ki se mu je med faksom zvizgalo za predavanja.....mi boš znal povedat kako rad boš hodu na predavanja k raznim profesorjem...Fajdiga je velika izjema med profesorji...pozanimaj se za Žuna, in podobne...

jaz sem tudi mislu kako bom vse s prve naredu....na koncu si pa vesel če ti uspe pogoje naredit redno...
Gost

OdgovorNapisal/-a tomysux » 4.2.2003 18:06

Če dobro še enkrat pregledate moje sporočilo piše da v povprečju študij traja 6 let. Nisem nikogar hotel zavajat s štirimi leti, je pa to moja izkušnja.

LP Tomaž

tomysux napisal/-a:Sedem ali osem leta študirajo tisti študenti, ki se ne zavzamejo da bi študij končali (uživajo študentsko življenje ali pa že aktivno delajo v kakšnem podjetju).

Študij strojništva ni takšen bau bau, in v kolikor ga boš vzel resno ga s povprečnim zanjem in zavzetostjo uspeš dokončati v 6 letih (teoretičen čas študija je 4,5 let).

Sam sem študiral še po starem sistemu (4 leta za univ.dipl.inž.) in sem tudi v 4. letih dokončal študij (vpis september 1995, diplomiral september 1999).

Lep pozdrav, Tomaž
tomysux
Pripravnik
Pripravnik

Študij!

OdgovorNapisal/-a Blaž » 4.2.2003 22:58

Študij STR je čist izzy....sam dobra ekipa kolegov more biti! :D
Blaž

Re: Študij!

OdgovorNapisal/-a Gost » 4.2.2003 23:08

Blaž napisal/-a:Študij STR je čist izzy....sam dobra ekipa kolegov more biti! :D

Ja še neki dodam..poglejte tle je važna organiacija...Mi smo res ena klapa in smo vse vaje vse te stvari lepo skupinsko delal. Sicer je res da Grabec in včasih Klinc zna ustaviti potek študija, je pa tudi res, da je sam študin dokaj nezahteven. Sam sem hodil v gim, ponavljal prvi letnik...družba..in malo preveč študentskega življenja.
Problem stroj.fax. je v tem, da jih je premalo. Nas je v 4. letniku 6! in še 4 virtualno vpisani, da se prof. sploh splača biti tam.

Ni tak bav bav..prva leta se vlečejo pol pa gre...

http://strojna.scena.net/

;)
Gost

OdgovorNapisal/-a Tomas » 4.3.2003 15:10

Ker se toliko kregate okrog dokončanja študija predlagam da si ogledate spletno stran asistenta za mehaniko tekočin na fs umb.

http://ilona.uni-mb.si/pozarnik

Preberite si njegov življenjepis.
Sam pa sem potreboval za dokončanje univerzitetnega študija 5,5 let.
lp
Tomas
Tomas
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Urbanyx » 4.3.2003 22:06

Sem dijak 4. letnika strojne šole, smer strojni tehnik. Moje mnenje pa je, da če te študij zanima, ga boš tudi hotel čim prej opravit. Sam se bom vpisal na strojno v Maribor, ker me to področje zanima. Hočem dobiti dobro službo, ker vem da kadra primanjkuje (študentov strojništva tudi) in sem odločen da bom faks dokončal čim prej. Raznim feštam se pa itak de ne mislim odpovedat. :P :P :P
Urbanyx

OdgovorNapisal/-a jozl » 5.3.2003 21:57

Tomas: tudi izjeme obstajajo, da potrdijo pravilo.

Sam sem potreboval malo več časa, ker nisem piflarski fanatik za študij na VS in sedaj sem na UNI, pa že obžalujem, ker bi lahko do sedaj bil že v službi leto in pol in bi kmalu lahko šel še delat ustezen strokovni izpit, ki je veliko več kot pa mag. ali dr. brez tega izpita.

Drugače pa je veliko študija na temelju tega pregovora

TEORIJA brez PRAKSE je VOZ brez AKSE
Dobro je, za koga je!
jozl
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov