STROJNISTVO.com • Poglej temo - Statični preračun nosilcev konstrukcije

Statični preračun nosilcev konstrukcije

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Statični preračun nosilcev konstrukcije

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.8.2026 11:56

Za približno informacijo o dimenzijah potrebne konstrukcije:
- Kritina? Morda trapezna pločevina? Tloris kritine 1570 cm? Padec (tok vode) proti stebrom, naklon 4% ? Krtina preko zadnjega roba stebra 30 cm, preko levega (desnega) roba srebra 60 cm?
- Svetla višina pod konstrukcijo pri stebru 250 cm?
- Razmaki (sredina) stebrov 290 + 580 + 580 cm?
- Kvaliteta zemljine pod temeljem (ilovica, peščena ilovica, ...)?
- Tip konzolnega nosilca (TPE, pravokotna cev, konični varjen iz IPE, ...)? Tip stebra (pravokotna cev, HEA, ...)?
- Ali boš pozneje katero od strani zapiral pred vetrom in naletu snega? Morda tudi vrata?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Simeone » 13.8.2026 14:15

Vse sem že spravil v pdf. dokument. Zapiranje ni predvideno.
Zadnjič spremenil Simeone, dne 20.8.2026 8:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Simeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Simeone » 14.8.2026 7:58

Dokument sem si sestavil za začetni osnutek, žal ga nisem znal naložit, zato printscreen-i....

Padec strešen kritine 4-5%:
Se priporočam za predloge...

Velikost temeljev:
Menita, da lahko povzamem po primeru avtorja te teme- kavc?

V primeru prevelikih obremenitev, sem pripravljen nadstrešek skrajša na globino 5,5m
Zadnjič spremenil Simeone, dne 20.8.2026 8:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Simeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.8.2026 15:37

Očitno si si dobro ogledal obstoječi nadstrešek in se odločil, da bi imel enakega. Imaš možnost, da ga popolnoma kopiraš. Ali si se zanimal tudi za morebitne slabosti obstoječega in bi jih spremenil.
Lahko bi le odgovoril na moja vprašanja in ti nebi bilo treba prepisovati lastnosti obstoječega z nepotrebnimi podatki.
- Kritina: Praviš, da bo velikost tlorisa kritine 1450 x 620 cm. Za razmak sredine stebrov pa praviš 290 + 580 + 580 in k temu dodaš še previs 60 do 80 cm na vsaki strani, bo to večja dolžina kritine. Se popolnoma strinjam, da so stebri tako, da je parkirani avto s sprednjim delom mimo stebrov, se pa dajo vrata odpreti in jim steber ni napoti. Torej je bistveno vprašanje max možna dolžina avta od prednjega odbijača do odprtih vrat ter skupna max dolžina avta. Koliko bi naj bila kritina na vsaki strani širša od dolžine avta?
Vrsta kritine: trapezna pločevina bo najcenejša, z naneseno izolacijo bo malo dražja in hkrati manj glasna ob dežju, paneli bodo še dražji, vendar lepši poged od spodaj. Priporočam globino žlebov trapeza 40 mm, bo število dolgih nosilcev kritine manjše. Marsikdo pa dela nosilce kritine na razmaku 100 cm (ker vsi tako delajo). Za pločevino v enem kosu za vso širino kritine zadošča naklon 4% (2°)
- Svetla višina: Ali 210 ali 250 cm? - oboje si ti navedel.
- Tip konzole in stebra: IPE bo najcenejši, pravokotna cev nekaj dražja vendar z lepšim pogledom. Nosilec kritine priporočam lesen, naslonjen na konzolo, bo lažje vijačiti kritino.
- Kvaliteta zemljine: Je potreben podatek za določitev velikosti in oblike dna temelja (izračun, ne tako kot pri sosedu.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Simeone » 17.8.2026 8:33

Ni ravno tako,
zasnovo sem pripravil pred meseci, sedaj ko sem se pričel poglabljat v preračune, me je google - posledično GPT, pripeljal do Vaše razprave.

Trenutna slabost, s katero se ukvarjam :-? je moja šibka točka preračun kateri profil izbrati za "lege" (zgornji prečni nosilec), glede na obremnitev, ter kako velike temleje izdelati. Kod sem omenil, stebre imam kvadratne cevi 250x120x10, katere tudi trenutno samo predvidevam, da so dovolj močni. Ostalih slabosti še nisem zaznal iz žeobstoječega primera, jih lahko morda zaupate?

Globine bi se držal 600cm, to so standardna dolžine profilov, ter čelno nanje se lahko naredi manjša lažja podkonstrukcija za obrobe strehe.

- Svetla višina: Ali 210 ali 250 cm? - 210cm je na strani padca kritine, pri uvozu bi pa koliko prinese padec. Trenutno

- Kvaliteta zemljine: ker sem neposredno v bližini (10-15m) gradil hišo dve leti nazaj, lahk najbrž primerjamo. Kateri podatek je potreben? Zgolj samo, kakšna zemlja je?
Simeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Simeone » 17.8.2026 8:33

Ni ravno tako,
zasnovo sem pripravil pred meseci, sedaj ko sem se pričel poglabljat v preračune, me je google - posledično GPT, pripeljal do Vaše razprave.

Trenutna slabost, s katero se ukvarjam :-? je moja šibka točka preračun kateri profil izbrati za "lege" (zgornji prečni nosilec), glede na obremnitev, ter kako velike temleje izdelati. Kod sem omenil, stebre imam kvadratne cevi 250x120x10, katere tudi trenutno samo predvidevam, da so dovolj močni. Ostalih slabosti še nisem zaznal iz žeobstoječega primera, jih lahko morda zaupate?

Globine bi se držal 600cm, to so standardna dolžine profilov, ter čelno nanje se lahko naredi manjša lažja podkonstrukcija za obrobe strehe.

- Svetla višina: Ali 210 ali 250 cm? - 210cm je na strani padca kritine, pri uvozu bi pa koliko prinese padec. Trenutno

- Kvaliteta zemljine: ker sem neposredno v bližini (10-15m) gradil hišo dve leti nazaj, lahk najbrž primerjamo. Kateri podatek je potreben? Zgolj samo, kakšna zemlja je?
Simeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.8.2026 12:18

Brez ustreznih podatkov račun ni možen.
Tlorisna velikost kritine? Ali bo trapezna pločevina globine žleba 40 mm?
Tip stebra in konzole IPE ali PC?
Tip nosilcev kritine les ali jeklo?
Kvaliteta zemljine? Približno bo tudi z primerjavo hiše: debelina in širina tampona pod temeljem, širina betonskega temelja, debelina in višina zunanjih zidov?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Simeone » 18.8.2026 11:23

Tlorisna velikost kritine? 15x6m

Ali bo trapezna pločevina globine žleba 40 mm? Da, žlebovi bodo globine 40mm, ter minimalna izolacija, zaradi zvoka.

Tip stebra in konzole IPE ali PC? Steber cev S355 250x120x10, Konzola predpostavimo zaenkrat HEA 220

Tip nosilcev kritine les ali jeklo? Les

Kvaliteta zemljine? Približno bo tudi z primerjavo hiše: debelina in širina tampona pod temeljem, širina betonskega temelja, debelina in višina zunanjih zidov?
Na tem predelu so se avti parkirali že več kod 30 let. Tla so sestavljena iz cca. 10-20cm pesa, ker se je vsakih 5-7 let navažal svež pesek, ter pod nnjih navadnja zemljina, ponekog kakšne zaplate gline. Za primer, za objekt je bil potreban tampon 40cm (150m2).
Simeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.8.2026 12:03

Simeone napisal/-a: Steber cev S355 250x120x10, Konzola predpostavimo zaenkrat HEA 220
Na tem predelu so se avti parkirali že več kod 30 let. Tla so sestavljena iz cca. 10-20cm pesa, ker se je vsakih 5-7 let navažal svež pesek, ter pod nnjih navadnja zemljina, ponekog kakšne zaplate gline. Za primer, za objekt je bil potreban tampon 40cm (150m2).

Če si se za steber že odločil, nimam kaj računati ali bo vzdržal ali ne. Predlagam pravokotno cev, dimenzija se poračuna. Odločaš ti.
Konzola HEA. Razlog? IPE ali KC bosta znatno cenejša. Predlagam PC.
S tvojimi podatki o zemljini si nimam kaj pomagati za določitev potrebne velikosti temelja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Simeone » 19.8.2026 8:02

Žerjavar napisal/-a:
Simeone napisal/-a: Steber cev S355 250x120x10, Konzola predpostavimo zaenkrat HEA 220

Če si se za steber že odločil, nimam kaj računati ali bo vzdržal ali ne. Predlagam pravokotno cev, dimenzija se poračuna. Odločaš ti.
Konzola HEA. Razlog? IPE ali KC bosta znatno cenejša. Predlagam PC.
S tvojimi podatki o zemljini si nimam kaj pomagati za določitev potrebne velikosti temelja.

Kod sem omenil, omenjene cevi imam na rapolago, ker so ostanek drugega projekta, ali so primerne, pa nam bi razkril izračun in ne moja "odločitev".

V primeru kod praviš, da odločam jaz - kod laik,
potem ni smisel delat izračune za objekte v privatne namene, ker so brezpredmetni, drži?

Vidim, da midva ne bova daleč prišla s takim pristopom komunikacije. :)

Žerjavar, hvala vseeno za trud.

Lp
Simeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.8.2026 9:40

Simeone napisal/-a: Kod sem omenil, omenjene cevi imam na rapolago, ker so ostanek drugega projekta, ali so primerne, pa nam bi razkril izračun in ne moja "odločitev".
Vidim, da midva ne bova daleč prišla s takim pristopom komunikacije.

Si omenil, Sedaj pa trdiš, da bo steber tak (brez vprašaja).
Odloča se vedno investitor, običajno na predlog projektanta, statika, oblikovalca, ...
Ne bova prišla daleč, če boš še naprej odgovarjal na le polovico vprašanj. Kar poglej, koliko vprašanj sem že ponovil. Za nadaljevanje je odločitev tvoja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 19.8.2026 9:59

Simeone napisal/-a:Vidim, da midva ne bova daleč prišla s takim pristopom komunikacije. :)

:D Tule smo bolj inženirji, ne štacunarji. Malo nam manjka komunikacijskih sposobnosti in ponavadi ne maramo vprašanj, ki nimajo smisla ali pa če moramo drugemu nekaj trikrat povedati, kar nam je samoumevno.

Tako, da malo potrpljenja in se bosta vse zmenila.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Simeone » 19.8.2026 13:30

Žerjavar napisal/-a:
Simeone napisal/-a: Kod sem omenil, omenjene cevi imam na rapolago, ker so ostanek drugega projekta, ali so primerne, pa nam bi razkril izračun in ne moja "odločitev".
Vidim, da midva ne bova daleč prišla s takim pristopom komunikacije.

Si omenil, Sedaj pa trdiš, da bo steber tak (brez vprašaja).
Odloča se vedno investitor, običajno na predlog projektanta, statika, oblikovalca, ...
Ne bova prišla daleč, če boš še naprej odgovarjal na le polovico vprašanj. Kar poglej, koliko vprašanj sem že ponovil. Za nadaljevanje je odločitev tvoja.

Razumem kaj želiš povedat,

zato sem napisal v dvojini - midva.
Strojništvo ima več vej,
tvoje področje, razen iz šolskih klopi, sam je kasneje nisem uporabljaj in če skrajašam, lahko rečem ne poznam, bilo bi lahko razumno, da pri določenih vprašnjih, kar je za statike, konstrukterje samoumevno, nekateri rabimo malo več inforamcij/podpore, kar rabimo od sebe dat. Kakor tudi morda moja veja ni tebi tako detajlno poznana...

Nič napačnega nisem mislil, pustimo to, da ne smetim teme.
Simeone
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Simeone » 19.8.2026 13:32

grega09 napisal/-a:
Simeone napisal/-a:Vidim, da midva ne bova daleč prišla s takim pristopom komunikacije. :)

:D Tule smo bolj inženirji, ne štacunarji. Malo nam manjka komunikacijskih sposobnosti in ponavadi ne maramo vprašanj, ki nimajo smisla ali pa če moramo drugemu nekaj trikrat povedati, kar nam je samoumevno.

Tako, da malo potrpljenja in se bosta vse zmenila.

Hvala za razlago, sem tudi inženir, vendar na drugem področju.
Simeone
Pripravnik
Pripravnik

Prejšnja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov