Napisal/-a pzagar » 3.7.2006 10:14
Mohor !
Naj ti svetujem najprej iz strojniškega vidika.
Zvar se teoretično da zelo dobro zavariti. Tudi tako, da bo okvir imel enake lastnosti kot prej. Vsi pa vemo, da praksa ni nikoli teorija.
Le zelo izkušen varilec ti bo zavaril okvir brez napak. Takšni varilci pa delajo ponavadi v varilnicah po 8h na dan (to je njihova služba) in se jim niti slučajno ne bo ljubilo zavariti še tvoj okvir. Tisti, ki so kvalitetni varilci in so ti pripravljeni še pomagati so IZREDNO REDKI !!!
Zaključek strojniškega dela : okvir se nedvomno da popraviti kvalitetno.
Sedaj pa iz kolesarskega vidika.
V srednješolskih in študijskih letih sem ogromno prekolesaril. Tudi meni se je naredilo, da mi je aluminijast okvir 7005 poknil. Razpoka je bila pri zvaru (enako kot pri tebi), vendar pri pestu za gonilko.
Takrat sem seveda (kot strojnik) brez pomisleka dejal, da bomo zavarili in pika. Ko pa sem našel človeka, ki je znal kvalitetno variti in sem mu povedal, da je to okvir kolesa je zadevo nepreklicno odpovedal. Zaradi moje varnosti ni želel zavariti in mi svetoval naj raje kupim novega.
Tudi jaz sem zaradi zlomljene vilice letel čez krmilo pri visoki hitrosti in ti povem, da ni nič zabavnega. Še posebej ne okrevanje.
Če je tvoje zdravje vredno manj kot je vreden okvir potem ga daj zavarit. Zvar bo verjetno držal, vendar boš na vsakem spustu razmišljal KAJ ČE POKNE ??
LP,
Peter
P.S. Če si izračunaš koliko časa porabiš za iskanje varilca, samo varjenje, vožnje sem ter tja in nesigurnost v kvaliteto zvara, ne odtehta cene novega okvirja.