STROJNISTVO.com • Poglej temo - Var poka

Var poka

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a eustahije » 11.7.2007 14:07

Nicomajstr***???*** napisal/-a:*no pomojem bi moral pravilno reči taljenje in ne topljenje... :roll:

Je pravilno... topi se led, tali se kovina... čeprav smo toliko natančni, bakterija še ni prejel pravega odgovora na svoje vprašanje. Mislim, da bi predvsem moral probati druge elektrode, da takoj vidiš ali je s tem kaj narobe, potem se spet lahko igraš z nastavljanjem napetosti, gor in dol... smiselno se pa sliši, da pride do prevelikega vnosa nekaterih od plinov, lahko so tudi produkt varjenja in potem enostavno var postane krhek in ne zdrži nastalih notranjih napetosti.
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a zakl » 11.7.2007 14:21

eustahije napisal/-a:
Nicomajstr***???*** napisal/-a:*no pomojem bi moral pravilno reči taljenje in ne topljenje... :roll:

Je pravilno... topi se led, tali se kovina... čeprav smo toliko natančni, bakterija še ni prejel pravega odgovora na svoje vprašanje. Mislim, da bi predvsem moral probati druge elektrode, da takoj vidiš ali je s tem kaj narobe, potem se spet lahko igraš z nastavljanjem napetosti, gor in dol... smiselno se pa sliši, da pride do prevelikega vnosa nekaterih od plinov, lahko so tudi produkt varjenja in potem enostavno var postane krhek in ne zdrži nastalih notranjih napetosti.

Rutilna elektroda je čisto prava izbira za varjenje konstrukcijskega jekla. Njegov problem je najverjetneje vodikova krhkost vara, kajti če variš z vlažnim oplaščenjem, v var vneseš vodik, ta pa povzroča krhkost. Pred varjenjem elektrode posuši na prej omenjen način. Je pa res, da ni dal podatka točnega o amperaži ter debelini elektrode. Vzemi 2,5mm elektrodo,amperažo pa krepko čez 100A (120A, 130A). Ni vrag, da zvar ne bo držal. Je pa potem še ene težavica, ki se ji reče priučenost varilca;)
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 12.7.2007 8:40

Nak, ni čisto pravilno! Tudi led se tali, topi pa se sladkor v vodi ... dlaka pa se cepi ali pa v jajcu išče ... :wink:
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 12.7.2007 11:05

Ja zakl, na prejšnji strani sem jaz enako opisal, samo z elektrodo 2,5 ne moreš variti z več kot 100amp, ker bi železo preveč stopilo. Vsaka elektroda ima tudi priporočeno amperažo(piše na škatli). Sicer pa, jaz sem varil z jadran s 1,5 elektrodo pri 55amp material debel 1cm, pa je var lih tko držal.
PartyBoy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bakterija » 12.7.2007 11:17

Pa mogoče ve kdo priporočeno amperažo glede na fi elektrod?
bakterija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zakl » 12.7.2007 12:41

PartyBoy napisal/-a:Ja zakl, na prejšnji strani sem jaz enako opisal, samo z elektrodo 2,5 ne moreš variti z več kot 100amp, ker bi železo preveč stopilo. Vsaka elektroda ima tudi priporočeno amperažo(piše na škatli). Sicer pa, jaz sem varil z jadran s 1,5 elektrodo pri 55amp material debel 1cm, pa je var lih tko držal.

lahko je le stalo skupaj, kakšne bistvene nosilnosti pa tisti var ni imel.

Vzemi rutilno elektrodo (pojdi, in kupi nove, saj ni tak strosek) 2,5mm, amperažo pa nastavi po obcutku med 110 in 130A pa poskusi variti z rahlimi kroznimi gibi, pa še glej na distanco med koncem elektrode in pa osnovnim materialom- ne prevelika ter ne premajhna. se pred varjenjem pa mesto vara obrisi s krpo ali pa žično krtaco. Drugace pa posnetke varjenja najdes na netu, sam najbolje se navadis, ce sam toliko casa poskusas variti, da nastane lep in hkrati nosilen zvar. Drugače je elektroobločno varjenje dokaj enostavno napram ostalim postopkom.

Torej, pojdi v delavnico, ter vari in se igraj z nastavitvami. Obilo uspeha.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 12.7.2007 18:47

bakterija napisal/-a:Pa mogoče ve kdo priporočeno amperažo glede na fi elektrod?

Ja za 2,5 rutilenko je 90amp in če grem js varit ss 120 amp(sm zadnjič probal) sploh ne vari ampak samo vse nekaj zatapla in ne rata iz tega nč. Jaz varim z 90 amp. Seveda pa je pomemben tudi varilni aparat in njegova zmoglivost (z varstrojevim varexom ali pa z enim iz neckermana ne bo varov, takih kot bi moralo biti). Aja pa krožni gibi pri meni delujejo samo na ravnem, pod kotom pa varim cik-cak in mi pride popoln var.Oddaljenost elektrode od materiala ki ga varim je ravno toliko, da elektrode ne duši, ker če je bolj oddaljena samo škrofi naokrog in namesto vara dela packe.
PartyBoy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 12.7.2007 18:59

Pa še to, kot sem že na prejšni strani omenil elektrode dobro osuši, daj jih ven iz škatle in jih razporedi nekje, ne vem po kaki deski, ter jih pusti nekaj ur na zraku. Ker jaz sem imel že vlažne elektrode. Var ni držal in grdo se je varilo, kot da bi imel nižjo amperažo.
PartyBoy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dejc » 12.9.2007 13:31

No fantje pa začnimo z osnovami.
Najprej je treba vedeti kakšen material sploh hočemo variti. Na podlagi tega izberemo postopek varjenja v tem primeru ROV. Sledi dodajni material, če se ti sploh ne sanja katerega bi vzel, pogledaš v katalog ELEKTRODE JESENICE, kjer imaš vse lepo napisano za EVB50 poglej na http://www.elektrode.si/izdelki/slo/elektrode.
Zdaj pa sama priprava:
1. za pločevine debeline 5-12mm narediš pripravo za "V" zvar, kot naj bo 60° in razmak 2mm
2. zvarni rob mora biti čist, se pravi nobenih oksidov, masti,...
3. elektrode morajo biti suhe (je kolega že prej omenil zakaj)pomaga tudi predgrevanje, ki pa pri tako tanki pločevini ni potrebno (v firmi varimo pločevine debeline do 300mm)
Ko so izpolnjeni vsi našteti pogoji šele začnemo variti!!!
Za samo varjenje je zelo pomemben položaj varjenja, ki pogojuje prehod dodajnega materiala skozi oblok, slednji pa je odvisen od varilnega toka. Priporočeni varilni parametri so napisani za vsak dodajni material posebej v katalogu.
Če je še kaj nejasnosti se pa obrni na fante na INSTITUT-u ZA VARILSTVO.
dejc
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 12.9.2007 19:01

Večkrat sem na tem forumu opazil, da se marsikdo obregne ob Gorenjev Varex in podobno robo. Pa mi prav res ni jasno zakaj. Če človek upošteva zmogljivosti varilnega transformatorja, če zna izbrati vrsto in debelino elektrod in ZNA variti, bo tudi z Varexom naredil marsikaj koristnega. Za delo, ki ga opisuje kolega je po moje kakšen srednje zmogljiv Varex prav posrečena izbira glede na ceno in učinkovitost. Edina resna težava bi lahko bilo pregrevanje transformatorja...
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slowfly » 13.9.2007 19:14

Gospoda, elektrode niso pršut, da bi jih sušili na burji! Elektrode se sušijo v peči, na cca 130° C. Sposodiš si lahko kar domačo pečico (če ti bo mama oz. žena pustila), sicer pa so majhno pečico s termostatom, dobiš že za nekaj €. Posuši pa toliko elektrod, kolikor jih boš porabil v uri ali dveh. Pravzaprav se še najbolje vari s toplimi elektrodami. Sušenje naj traja 2 uri.

http://www.elektrode.si/izdelki/slo/ser ... usenje.pdf

lp
Slowfly
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 13.9.2007 20:09

glede varexa: Z njim ne moreš variti vseh elektrod, ker nima enakega toka kot usmernik oz inverter. je pa seveda dovolj da zavariš kako ograjo, vendar za v delavnico ni primeren. Da se narediti lepe vare, vendar zelo težko. Najbolje sigurno varijo usmerniki (150 kg težke škatle). Eno imam doma in se ne more niti pod razno primirjati z varexom, ki ga tudi imam. Z usmernikom se elekroda lepše topi, tok je veliko stabilnejši in končni vari mnogo trdnejši in lepši. Glede elektrod pa je takole, najbolše (vsaj zame) so rutilen 13, saj z njimi naredim zdaleč nejlepše vare, brizganje pa je zanemarljivo. Včasih jih tudi posušim, vendar mi ne pade na pamet da bi dal elektrode pečico dat. Dam jih raje samo preprosto iz škatle, stresem po kak meter dolgi lajšti in dam ven na sonce, seveda ne na tla in jih pustim tako nekaj ur. Tako so zagotovo suhe.

OdgovorNapisal/-a ramovs » 9.11.2007 20:24

Še vedno nismo ugotovili, zakaj fantu var poka !

Po moje je material defekten, kar ne bo nič novega v zadnjih časih. (Sem doživel, da mi je pocinkana pločevina 2 mm pri krivljenju na abkant po celi dolžini počila)
ramovs
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov