STROJNISTVO.com • Poglej temo - Programerji CNC

Programerji CNC

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a ProE » 20.8.2007 19:48

Mene pa zanima kako zgleda takšno orodje.
Do sedaj še nisem videl racionalnega 5 osnega
rezkanja za tlačna orodja, pa sem malo radoveden.
Redko kdaj se zgodi da pri delu rečem, uff to pa
bi 5 osno !
No, pri elektrodah pa ja.

lp
PRO/blemi
ProE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 3way » 21.8.2007 8:36

Za vse dodatne informacije glede 5 osnega obdelovanja nas pokličite v 3way.

Lep pozdrav.
3way
tel:(01) 3616 539
3way
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Izpust » 6.9.2007 16:53

Kolega zgoraj je omenil izdelavo orodja. Ima tudi generalna stranska jedra, mnogo lukenj pod različnimi koti,navoje, prirobnice, tanke stene itd.
A pri vas vse to delate z repozicijo ?

Plus tega gre tudi za naknadno obdelavo kosov.
Namenski stroji za manjše in srednje serije žal ne pridejo v vpoštev.

Sodeč po enomesečnemu odzivu za precizno 5 osno obdelavo, pri nas ni dosti ponudnikov. Se bo treba najbrž res oglasiti v zastopstvu za Siemens. In to v smislu rešitve našega konkretnega tehnološkega problema. Ostali odgovori: pokličite ... / tam obvladamo ... itd so zame premalo argumentirani.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ProE » 6.9.2007 19:08

Predlagam, da si prebereš tole:

http://www.cnc-arena.de/foren/index.php?c=3

Nato pa ko si izbereš 2 - 3 SW zastopnike,
povabiš na firmo.
Tvoje jamranje je totalno neupravičeno,
kajti, če direkt pokličeš te bodo vzeli bolj resno.
Narediš par testov in se odločiš za enega.
5 osna tehnologija ni več neki bav bav, da bi vzganjal tako paniko.

lp
PRO/blemi
ProE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lojal » 6.9.2007 21:08

Kaj pa Pro/Engineer. Ima zelo kompleksno simulacijo tudi za 5-osno obdelavo. NC koda pa je stvar posprocesorja.
lojal
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MC » 7.9.2007 8:29

Ostali odgovori: pokličite ... / tam obvladamo ... itd so zame premalo argumentirani.[/quote]

Ta komentar leti na moj predlog!
Kaj pa potem sprašuješ po forumu in se hkrati delaš pametnega, da vse veš. Po mojem mnenju nisi prvi v SLO, ki ima 5-osni stroj. Veliko jih je, ki zadevo obvladajo in tudi dobro delajo pa tudi programe znajo narediti in simulirati obdelavo. Pri tebi pa imam občutek, da bi rad prodajal simulacijo in ne kose. Za vsak problem obstaja rešitev :wink: !

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Izpust » 7.9.2007 10:37

Se opravičujem za sitnosti in ponavljam:
Naš poslovni partner pač zahteva dokumentirano simulacijo orodnih poti. Že vedo zakaj.
Zato smo se tudi obrnili na par naših CNC mojstrov/programejev, da izdelajo vzorce - mi pa kose. Že s temi programi ni bilo vse OK, čeprav so baje obvladali. Meni je važno da stvar zanesljivo in dokumentirano deluje. Vse napake v CNC kodi je bilo treba ročno odkrivati, kakor tudi popravljati.
Zato je dokumentirana simulacija nujna. In vse kaže da bo edino tista iz končne CNC kode ta prava.
Torej trdite da ProE in SW to tudi napravita na način kot ga potrebujemo.
Ali lahko generirate programe, nato pa mi simulirate gibe mojega stroja ?
In kaj se zgodi, če grem popravljati te programe ročno ? Ali je simulacija možna tudi potem ?
Torej kdo mi lahko to izdela na čisto konkretnem projektu ?
Seveda bomo šli te komade izdelati na naš stroj.
Poleg mora biti tudi poročilo o odsotnosti kolizije pri celi obdelavi: groba in vse fine obdelave, ter ciklične obdelave in podprogrami.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 7.9.2007 14:25

SW ni CAM. Zato ti ne da simulacije obdelave. Pod SW deluje ali solidcam ali pa camworks, ki ti šele lahko simulirata obdelavo. Delam s solidcamom, 3osne obdelave, 5osnih nimam pojma. Vendar, tudi če mi je simulacija prikazala pravilno, G koda je bila tudi zagotovo ok, mi je stroj že zarezkal. preprosto preveliki pomiki, posamezni segmenti poti G1 zelo kratki, in stroj je "pobegnil". ko sem stvar ponovil z manjšim pomikom ni bilo problema, zato lahko sklepam da je bil program ok. in simulacija ni nujno rešitev. zadnjih par let preprosto ne izvajam simulacij in napak preprosto nimam, ker je CAM dober. in delam na tisoče programov, ker nimam serijskega dela.
mi pa ni jasno, zakaj vztrajaš pri tem, da kupec nekaj zahteva od tebe...
on lahko zahteva le dobre kose. in če jih izdelaš, ni problema. če je materijalni vložek velik, material pa kupčev, boš seveda plačal škart. vendar to je vse stvar dogovora. če se gre za velike serije, ni problema par kosov uničit, optimizirat G kodo in potem delat.
če se gre pa za posamezne kose, je 5-osna obdelava skoraj nesmiselna razen če s 3-osno preprosto ne moreš izdelati.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Rešitev 5 osnega projekta

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 10.9.2007 7:20

Kot že rečeno. Pri nas v ITS / Ljubljana Vam lahko naredimo vse to kar ste navedli.
Kar pa zahteva nekaj časa. Tega pa vedno primajkuje, saj imamo zastavljene velike CAD/CAM projekte v firmah, kot so nprimer: Iskra Avtoelektrika, Siemens, Gorenje ... itd. Delo v tako velikih firmah pa traja precej časa. Če se Vam pa mudi, se potrudite poiskati npr. Forstek iz Hrastnika, KOPT, Seaway, EMO Celje, ki imajo tudi iskušene 5 osne programerje na NX-5.
Če ne bodo imeli dovoj dobro prilagojenega post procesorja za vaš obdelovalni center, ga lahko rešimo v ITS.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 10.9.2007 8:51

Meni ta tema zelo "diši" po režirani debati dveh.
Eden me zelo spominja na nekoga, ki ga že nekaj časa ne zasledim na forumu... :roll: :roll: :roll:

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MiHec » 10.9.2007 12:11

KY napisal/-a:Meni ta tema zelo "diši" po režirani debati dveh.
Eden me zelo spominja na nekoga, ki ga že nekaj časa ne zasledim na forumu... :roll: :roll: :roll:

LP

menda pa res

http://www.strojnistvo.com/viewtopic.ph ... highlight=
MiHec
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a MC » 11.9.2007 7:30

MiHec napisal/-a:
KY napisal/-a:Meni ta tema zelo "diši" po režirani debati dveh.

LP

menda pa res

http://www.strojnistvo.com/viewtopic.ph ... highlight=

Predlagam, da se tema zaklene 8) in se dogovorijo privatno!

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a deai » 13.9.2007 7:22

Zakaj... Ce te moti ti ni treba prebirati... iz vsake debate je mozno kaj pametnega potegniti... Zato pa so forumi...

lp
deai
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Jernej » 17.10.2007 22:58

Primer strojne simulacije -
SolidCAM (Hribar Brezje d.o.o.)
Kontrola kolizije med vsemi gibljivimi deli, vpenjali, kontrola prekoračenja gibov po posameznih lin. in rot. oseh...
Slika
Slika

LP!
Jernej
Jernej
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Izpust » 23.11.2007 11:01

V literaturi sem zasledil nove trende CNC programiranja. Naj bi zmanjševali potreben čas za delo programerja v orodjarstvu kakor tudi na splošno.
Nismo se še odločili o nakupu CAM sistema in bi rad zvedel kaj več o temu.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 10 gostov