STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Vigma » 11.11.2007 1:46

Mene nobena firma ne plačuje. Vse delam iz hobija.

Vidim pa, da je cena postavljena prenizko. Izgleda, da je poslovna politika ljudem omogočiti čim cenejši nakup, napačna. Bom svetoval, da ceno dvignejo.

Solarni kolektorji, toplotne črpalke, vetrnice pa niso žemljice. Na mesec jih prodajo zelo malo. Z majhno maržo je komaj možno pokriti tekoče stroške.

Hecno pa je, da ta proizvajalec večino toplotnih črpalk izvaža prav na Norveško in Švedsko. Še bolj pa, da prav ta tip črpalke. To pa tudi pomeni, da je ta tip ravno pravi za Skandinavce. Zakaj pa ne bi bil dober za Slovence?

Po drugi strani pa je iluzorno, da bi na forumih lahko kaj prodal, saj tu sodelujejo le takšni, ki denarja za nakup sploh nimajo. Če bi ga imeli, se sploh ne bi ukvarjali s samogradnjo.

Moje sodelovanje je le kot nekakšna informativna oddaja, da vidim odzive.
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zuti » 11.11.2007 16:49

Tvoje sodelovanje Vigma se mi zdi da je le žaljenje ljudi, kako so brez denarja in da so vsi na forumu siromaki. Če bi malo drugače gledal na vse skupaj, bi mogoče videl da imajo določeni kar nekaj "cvenka" v žepu in da jim je vse skupaj pač hobi, ali pa nekakšen izziv da sami nekaj naredijo, ali da se dokažejo sami sebi. Če bi rad samo žalil in prodajal, si po moje zgrešil forum. Bolha je prava "informativna oddaja" za tebe, tam se lahko izkažeš.
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vigma » 11.11.2007 17:49

zuti napisal/-a:Tvoje sodelovanje Vigma se mi zdi da je le žaljenje ljudi, kako so brez denarja in da so vsi na forumu siromaki. Če bi malo drugače gledal na vse skupaj, bi mogoče videl da imajo določeni kar nekaj "cvenka" v žepu in da jim je vse skupaj pač hobi, ali pa nekakšen izziv da sami nekaj naredijo, ali da se dokažejo sami sebi. Če bi rad samo žalil in prodajal, si po moje zgrešil forum. Bolha je prava "informativna oddaja" za tebe, tam se lahko izkažeš.

Jaz nič ne prodajam.
Imaš pa prav. Če bi prodajal, bi bil na Bolhi.

Tudi se strinjam, da imajo "določeni kar nekaj cvenka".
Težko pa me boš prepričal, da nekdo kupi poceni klimo, da bi jo preuredil v toplotno črpalko, samo zato, ker mu bo to hobi.

Da ljudje nimajo denarja, je dejstvo, ne pa žalitev.
Da pa ti mene žališ, pa je tudi dejstvo.

Verjetno se tudi ti samo ven mečeš pod izgovorom, da je predelava izziv, kot da je toplotna črpalka nekaj enostavnega, čeprav so potrebovali desetletja, da so jo izpopolnili.

Res nikomur ne vidim v žep. Mogoče si res milijonar. Ampak, zakaj si potem zaradi hobija in izziva ne kupiš starega Jugota, da bi ga predelal v Mercedesa?
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zuti » 11.11.2007 22:24

Glej Vigma, primerjati Yugota in Mercedesa je nekaj takega kot primerjati kalkulator z računalnikom. Oba delata na istem principu, vendar je med njima kar nekaj različnih komponent. Kaj pa je toplotna črpalka? Kompresor, tlačna posoda, dehidrator , termoekspanzijski venti, ter dva izmenjevalca toplote, ter mogoče še kakšno pokazno steklo in manometer. Aja , pa še kakšen Atmel (mikrokontroler), ki to krmili. Verjemi, da delajo vse toplotne črpalke, naj bo to klima, ali samostojna toplotna črpalka, naj bo Kitajska, Švedska ali pa v samogradnji na isti način. Problem je samo v poznavanju delovanja toplotne črpalke. Če (ko)ljudje to osvojijo, je tudi pridobljeni Kw isti, pa naj je to kupljena toplotna , ali pa v samogradnji, čeprav ima kupljena mogoče za kakšen procent boljši izkoristek, kar pa sploh ni pravilo . Je pa nekaj res. Sam nikoli ne bi dal
4000 ali več evrov za elektromotor in malo dodatnega materijala, ker kljub vsemu ima oz. je imel tudi Yugo, ali pa danes kakšen drug avto vgrajene več tehnologije kot pa ena toplotna črpalka, pa ga dobiš za četrtino cene toplotne črpalke. Je pač trenutno prodajni hit, ki ga je treba izkoristiti.
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vigma » 12.11.2007 13:13

zuti napisal/-a:Glej Vigma, primerjati Yugota in Mercedesa je nekaj takega kot primerjati kalkulator z računalnikom. Oba delata na istem principu, vendar je med njima kar nekaj različnih komponent. Kaj pa je toplotna črpalka? Kompresor, tlačna posoda, dehidrator , termoekspanzijski venti, ter dva izmenjevalca toplote, ter mogoče še kakšno pokazno steklo in manometer. Aja , pa še kakšen Atmel (mikrokontroler), ki to krmili. Verjemi, da delajo vse toplotne črpalke, naj bo to klima, ali samostojna toplotna črpalka, naj bo Kitajska, Švedska ali pa v samogradnji na isti način. Problem je samo v poznavanju delovanja toplotne črpalke. Če (ko)ljudje to osvojijo, je tudi pridobljeni Kw isti, pa naj je to kupljena toplotna , ali pa v samogradnji, čeprav ima kupljena mogoče za kakšen procent boljši izkoristek, kar pa sploh ni pravilo . Je pa nekaj res. Sam nikoli ne bi dal
4000 ali več evrov za elektromotor in malo dodatnega materijala, ker kljub vsemu ima oz. je imel tudi Yugo, ali pa danes kakšen drug avto vgrajene več tehnologije kot pa ena toplotna črpalka, pa ga dobiš za četrtino cene toplotne črpalke. Je pač trenutno prodajni hit, ki ga je treba izkoristiti.

Strinjam se, da toplotno črpalko sestavljajo kompresor, tlačna posoda, dehidrator , termoekspanzijski venti, ter dva izmenjevalca toplote, ter mogoče še kakšno pokazno steklo in manometer. Aja , pa še kakšen Atmel (mikrokontroler), ki to krmili.

Tudi vsak osebni avto ima karoserijo, šasijo, motor, kolesa, volan in še druge drobnarije. Ampak prav te iste dele imajo tudi avtomobili formule ena.

Razlika je le v kvaliteti uporabljenih delov. Uporabljajo tako specialne materiale, ki jih na tržišču sploh ni mogoče dobiti.

Lep primer je moja 750W vetrnica Kolibri. Pred dvema letoma so generatorji tehtali 150 kg, pri mnogih proizvajalcih še sedaj, v tej tovarni pa so s patentiranimi zlitinami, izdelanimi posebej za to tovarno, težo generatorja znižali na samo 16 kg. V njem so prav neverjetno močni stalni magneti, ki jih nikjer ne moreš dobiti, čeprav ti na internetu razlagajo, kako zgraditi generator v samogradnji. Ima pa le 200 watov moči.

Nisem proti samogradnji, nasprotno, inženirji bi morali iti skozi samogradnjo, da bi v potankosti razumeli delovanje.

Ljudem je potrebno omogočiti poceni nakup tovarniških izdelkov. Jaz se ne strinjam s strategijo maksimalizacije dobičkov, kot jo proklamira slovenska vlada, ker to pelje k visokim cenam, ki onemogočajo širšo prodajo.

Kot primer. Za prevoz iz Kitajske do Kopra sem plačal 70 evrov. Samo za dostavo iz Kopra pa so me oropali za 200 evrov, plus špedicija , plus carina, plus DDV.

Trdim, da bi morala prav vsaka hiša imeti tudi toplotno črpalko. Ko pa sem napisal, da bi jo lahko dobili za 1520 evrov, pa so se nad mano zgrnili jezni temni oblaki! Tako poceni, to pa je zanič!
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zuti » 12.11.2007 18:37

Glej Vigma , brez veze je , da se natolcujeva kaj ima vgrajeno Yugo, ali formula ker se ve, da so to čisto druge vode. Kar se pa tiče toplotne, si pa lahko prepričan, da je en Danfoss, Copeland, Swep, kar pa je že tako ali tako vse pri toplotni, zakon in mu zaenkrat nobeden Kitajec ni konkurent (če se pogovarjamo o kvaliteti vgrajenih materijalov), tako da vzemi stvar v razmislek. Glede veternice pa tudi? Tehnologija gre naprej, te močne ALNICO magnete se da dobiti, je pa res, da je tukaj čisto druga filozofija sestaviti doma generator, ali toplotno. Glede teže generatorja...... 15 let star 500W alternator tehta cca 5kg, če pogledaš 2,5kW generator tehta kakšnih 20 kg, tako da ne vem od kod ti podatek 150 kg, razen če si mislil da tehta toliko s stebrom.
Kar se pa tiče črnih oblakov........iz moje strani jih ni, čeprav kot je že nekdo na sosednjem forumu napisal ni to kar je napisano, to kar bi naj bilo - 10kW pri 25 stopinjah.
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vigma » 13.11.2007 0:11

zuti napisal/-a:Glej Vigma , brez veze je , da se natolcujeva kaj ima vgrajeno Yugo, ali formula ker se ve, da so to čisto druge vode. Kar se pa tiče toplotne, si pa lahko prepričan, da je en Danfoss, Copeland, Swep, kar pa je že tako ali tako vse pri toplotni, zakon in mu zaenkrat nobeden Kitajec ni konkurent (če se pogovarjamo o kvaliteti vgrajenih materijalov), tako da vzemi stvar v razmislek. Glede veternice pa tudi? Tehnologija gre naprej, te močne ALNICO magnete se da dobiti, je pa res, da je tukaj čisto druga filozofija sestaviti doma generator, ali toplotno. Glede teže generatorja...... 15 let star 500W alternator tehta cca 5kg, če pogledaš 2,5kW generator tehta kakšnih 20 kg, tako da ne vem od kod ti podatek 150 kg, razen če si mislil da tehta toliko s stebrom.
Kar se pa tiče črnih oblakov........iz moje strani jih ni, čeprav kot je že nekdo na sosednjem forumu napisal ni to kar je napisano, to kar bi naj bilo - 10kW pri 25 stopinjah.

Kar se kvalitete tiče, je to kot pri hranilnikih vode. Wiessman jih kupuje pri Lenthermu, potem pa jih prodajo pod svojim imenom.

Enako je tudi pri tej toplotni črpalki, Norvežani le nalepijo svojo etiketo.

Kar se moči tiče, si pa res dlakocepen. 10 kW sem jaz napisal za hec, ker si pri 25 stopinjah menda ja nihče ne ogreva stanovanja.

V podatkih pa lepo piše pod Output Heating Capacity 8400 watov, pri sedmih stopinjah Celzija seveda.

Kaj se ti res zdi taka črpalka s 160 litrskim bojlerjem za 1520 evrov predraga?
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zuti » 13.11.2007 14:47

Prav nasprotno. Zdi se mi zelo ugodna cena, je pa res, da če bi jo mislil kupiti, bi jo hotel naprej videti v "živo", da si ogledam tole tehniko. Ampak zaenkrat mi moja home made toplotna (ni predelana klima) dela OK. Mogoče bo komu drugemu bolj zanimiva ponudba. Wiesman je dal svoje znanje, svojo tehnologijo, svojo kontrolo nad izdelki ter svoj materijal. Lenherm je le "nekdo" ki dela poceni in dovolj kvalitetno, zato pa lahko Wiesman nalepi svojo nalepko.
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a amater » 21.11.2007 23:46

Živjo ,ali je kdo izračunal koliko bi prišla podobna naprava narejena v samogradnji,podobnega zgleda itd.Do sedaj ,po vsem povedanem še nisem zasledil pdrobnega izračuna izdelave TČ.Tudi nisem naletel na nekoga ki bi popolnemu amaterju pomagal , svetoval in ga naučil sestaviti ,zvakumirati in napolniti TČ z plinom.Teorije v izobilju prakse pa nič , še tam kjer sem bil dlje od ogleda nisem prišel -zelo slabo diy sodelovanje saj za to da se sodeluje in da tisti ki zna povede druge na pot samoizdelave na tem forumu gre ne pa za prerekanje kdo ima bolj prav .Vse znalce prašam kje se dobi poceni scroll kompresor in ostala roba , pa prosim ne mi reči v Lj.... , no potlej pa bo TČ cenejša. Igor
amater
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jbrencic » 22.11.2007 21:23

jas ne vem zakaj vsi samo nekaj ugibate. samogradnja temelji na strokovnem mentorstvu, iznajdlivosti posameznika in želji po spoznavanju novega. zakaj se torej ne formira skupina praktikov, ki bi si poiskala mentorja in bi se resno lotili.
ž
glede kosov je te stvari verjetno težje dobiti kot šalter za luč a če bi bilo naprimer 10 kandidatov se dobijo zadeve ugodneje tudi pri nas.

kar se tiče cene tč se strinjam da je draga, vendar je tako da so vse specialne stvari drage (če je običn kotel za ck lahk 1 ali 2 kE ja zakaj bi pa bla TČ kej cenej ki je mnooogo več znanja vgrajeno vanjo).

kar se tiče one kitajske tč pa vem da ima vklopov dnevno malo morje, kar nakazuje kratko dobo kompresorja. pa pridejo hitro stroški menjave pa to pa ono pa plin. zakaj? zato ker 8KW spiralca v bojleru 160 lit ne more pobratker nima 50 kw topotne menjave.
jbrencic
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a amater » 23.11.2007 17:59

Ljudje Kitajci res niso ne vem kaj ampak tehnologija ki jo uporabljajo v novih tovarnah ni iz prejšnjega stoletja (prijatelj mi je rekel da je njihova tovarna kupila štiri stroje kitajec pa dvesto ) torej tu je niska cena v masi proizvodov.Drugačepa mi še zdaj ni jasno zakaj št vklopov manjša delovno dobo.Imam inv.Klimo pa ne dela 24 ur ampak se vkljaplja in izklaplja ,ker potem je najbolje poddimenzionirati TČ da bo laufala ves čas ,al kaj?
Lp Igor
amater
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Vigma » 25.11.2007 15:08

Na kitajskem forumu so spraševali, zakaj Kitajci proizvajajo tako poceni. Odgovor je bil tak:

Vi postavite tovarno za 1000 komadov, mi Kitajci pa postavimo avtomatizirano tovarno z zahodno tehnologijo za 100.000 komadov.

In kar je še bolj presenetljivo, v teh tovarnah zaposlujejo naveč 300 ljudi, kjer inženirji za računalniki nadzirajo proizvodnjo.

Kar se pa tiče omenjene toplotne črpalke, jih izvajažajo tudi na Norveško in Švedsko.

V decembru je povprečna temperatura v Sloveniji minus 1,7 stopinje, na Norveškem minus 3,4 in na Švedskem minus 2,0 stopinje. Če tam, kjer so temperature celo nižje kot v Sloveniji, ta tip zadostuje, zakaj pa to ne bi veljalo pri nas.

Presenetljivo je, kako zmigujejo z glavo, ker je notranja enota samo 160 litrska. Pa bi bila dovolj že 80 litrska, vendar ne morejo not spraviti toplotnega izmenjevalca! Kotel v centralni na olje ima le 50 litrov, pa se nihče ne zmrduje. Hudič je, ker so večinoma najbolj pametni ravno tisti, ki najmanj vedo.

Toplotne črpalke v samogradnji ne moreš narediti, ker ni možno nabaviti vseh sestavnih delov. Tudi če bi jih dobil, so rezervni deli zelo dragi, kar bi vsaj podvojilo ceno. V tovarni delavci sestavijo toplotno črpalko iz delov. In vse dele imajo pri roki. V mislih imam to močno 8 kW črpalko. Lahko pa sestaviš malo za ogrevanje sanitarne vode iz rezervnih delov od naših proizvajalcev toplotnih črpalk, da se prepričaš, kako si vrgel denar vstran.

Toplotna črpalka se sestoji iz zunanje in notranje enote, to je komplet. Ljudem se zdi, da mora biti notranja enota, bojler, zelo poceni. Pa ni tako. Le 500 watni toplotni izmenjevalc stane kot rezervni del 220 evrov, čeprav ga kupijo poceni od Italijanov.

Ta črpalka pa potrebuje močan toplotni izmenjevalec, tako da lahko pride vsa toplota v vodo in to sproti. Cene barvnih kovin so postale nagnusno visoke, cene železa pa na srečo nizke. Tu leži odgovor, zakaj lahko proizvedejo malo motorno žago po takšni ceni, da jo lahko kupiš z davkom vred za 110 evrov.

Za ogrevanje stanovanja ne potrebujemo akumulacije toplote, akumulacijo toplote potrebujemo za sanitarno vodo.

Je zanimivo, da nihče ni pokazal zanimanja za nakup tako poceni črpalke. Moja žena je poslušala reklamo za posteljne vložke, super, super, super, in enega celo kupila. Potem pa sem še jaz kupil enega za sebe v trgovini. Sploh ni razlike med njima, le da je ona plačala trikrat več kot jaz! Pa še 10 let garancije sem dobil!

Pri sosedi sem videl: parni čistilnik zelo kvaliteten in praktičen za 30 jurjev sit ni hotela kupiti. Ko pa je prišel zastopnik na dom, pa je z veseljem plačala za manj praktičnega 120 tisoč sit. Sedaj pa ga čuva kot zaklad !
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dedek » 25.11.2007 15:50

Se strinjam z amaterjem.Ne dolgo nazaj sem bral na forumu da obstajajo dosti cenejši kompresorji drugje.Vprašal sem dotičnega kje je to in mi je odgovoril da na Dunaju in se mu res zahvalim za to zelo konkretno informacijo.Tudi jaz imam občutek da je vse okrog tč. zavito v meglo.Na forumu sem spraševal o konkretnih strokovnih podatkih (cop pri-10st.C za klime) in nisem dobil nobenega odgovora...Dovolj je megle sedaj pa zares.Stanovanje ogrevam z oljem in na uro porabi peč 2 l olja.To je cca.20000 kkal.,ali cca 20kw
Če prav razmišljam rabim za enako uspešnost gretja napravo ki ima kompresor z močjo vsaj 20000 kkal na uro pri temperaturi zunanjega ozračja 7 st. C. Koliko moči rabim za zun. temp.-10st.c oziroma kakšna je moč komp.pri temp.- 10.˙(cop) je megla pri vseh narejenih klimah.Vse podatke nudita dve firmi ki izdelujeta kompresorje in na podlagi teh podatkov sem se lahko odločil kakšno tč izdelati ,namreč podatek da inverter greje ali da greje dobro pri-10 meni ne pomeni nič. Zato ne bom kupoval klime in jo predeloval ampak sestavil tč. z kvalitetnimi elementi.Za sestavo tč. pa rabim naslednje elemente: kompresor ,uparjevalnik kondenzator.....razne ventile, elektroniko za vodenje itd.Samo cena za kompresor in kondenzator je cca 1700 evrov z ddv.Dobrodošle so intern. strani podjetij ki izdelujejo kompresorje za tč. vključno z dc motorji(kompresorji pri katerih se lahko spreminja moč) z vsemi podatki in seveda kje se jih lahko kupi.V sodobnih tehnološkio dovršenih klimah(ne v zastarelih) so vgrajeni kompresorji z zelo dobrim izkoristkom To mi naj bi bila osnova za nadalnje delo.Lep večer zelim
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vigma » 25.11.2007 20:57

In zakaj bi sam sestavljal toplotno črpalko, če pa lahko dobiš zunanjo enoto 8 kw za 900 evrov?
Vigma
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jbrencic » 26.11.2007 9:38

1. glede življenjske dobe kompresorja;
ta lahko dela 30 let brez se ustavit, kar je problem je zagon. kompresor je mazan s hladivom, in ob zagonu hladiva ni v njem, takrat kompresor ni mazan (temu se reče suhi zagon. - obraba. drugo kar je v pogostih zagonih je v kompresorju zaostali tlak, zato majo vse resne TČ zakasnitev kompresorja, da se tlah lahko sprosti. drugače se kompresor preje uniči. torej mu škodujejo le zagoni, zato jih mora biti čim manj in ja TČ zrak voda je praviloma dimenzionirana za 70%potreb objekta, špico ogrevanja se pa reže z drugim virom.

2. kitajci majo vse super naštudirano kar se tiče klim in proizvodnje, pa me zanima kje dobim serviserja, rezervne dele, garancijo. ta TČ je po moje neka no name firma kopija prave, zato pa je samo tak podatek o njej drugega pa nič. tako kot na sejmu v frankfurtu ko so kitajcem pol štantov zaplenili zaradi kopiranja, zanimivo je videt kitajsko plinsko peč, kot da bi pogledal v televizijo ozadaj pa nič zaščiteno. ti gumisa spusti pa te v lastni kadi ubije. bravo kitajci
jbrencic
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost