No prej sem pozabil povedati, da je hidrofor v bistvu emajliran. Opremil bi ga pa tudi z manometrom.
Sistem pa napolniš tako: Odpri ventil za plin na zgornji strani posode. Polni z vodo dokler ne priteče iz raztezne posode. Zapri ventil za plin. Napolni sistem z vodo do pritiska, ki je enak hidrostatičnemu (najvišja točka sistema nad tlakomerom) + 0,1 bar. Počakaj, da odzračevalni ventili opravijo svoje delo in dopolnjuj z vodo. Izpusti iz sistema toliko vode, kot je volumen raztezne posode. Napolni raztezno posodo s plinom do hidrostatičnega pritiska + 0,2 bar oziroma da slišiš izhajanje plina v vodni sistem. Dopolni vodo do hidrostatičnega pritiska + 0,5 bar.
Predhodno napolnitev hidroforja-razteznostne posode predvidevam, da predlagaš zaradi odstranitve kisika iz posode, ko se le-ta polni s CO2.
Sam sem razmišljal, da bi res uporabil to taktiko, le da z eno spremembo vrstnega reda. Posodo bi napolnil z vodo, jo zamenjal s CO2, vodo iz posode, bi pa "porinil" s plinom v prazen hranilnik. Ko bi začel C02 uhajati iz posode v hranilnik oziroma sistem, bi spodnji ventil zaprl. S tem bi onemogočil uhajanje CO2, posodo bi pa napolnil na predlagani tlak 0,2 bar. Nato bi sistem napolnil z vodo (vmes odzračil) na delovni tlak in šele nato odprl spodnji ventil razteznostne posode. Pri tem bi seveda del vode vdrl nazaj v razteznostno posodo do višine, dokler tlaka ne bi bila izenačena. Pri kateri višini vode v sistemu bi se to zgodilo, mi pa ni čisto jasno

.Nekje daleč se spomnim, da obstajajo neke formule, ampak sem že kar daleč od časov, ko sem še v šoli poslušal fiziko. Sistem bi nazadnje dopolnil z vodo do delovnega pritiska. Ali bi ga pa bilo boljše s CO2?
Hidrostatični tlak ne bo ravno visok. Med navjvišjo točko sistema in razteznostno je največ (po oceni) 2,5m, kar pomeni 0,25 bar.