STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cena modeliranja

Cena modeliranja

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a krofko » 29.1.2008 15:48

erikb napisal/-a:... In se to, narocnik za katerega sem projekt naredil mi je ze nalozil dela za vsaj pol leta vnaprej. ....

Mogoče ti je pa naložil toliko dela zaradi zelo ugodne cene tvojega dela??? Nočem ti jemati volje, ampak se je potrebno malo zamisliti nad tem.

LP,
Janez
krofko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 29.1.2008 20:26

Ker so nekateri začudeni nad ceno, ki sem jo zapisal, naj pojasnim kaj ta cena vključuje.
Na naročnikovi strani je, da ti natančno predstavi svoj problem za katerega išče rešitev, postavi pogoje in omejitve.
Od tu dalje se začne delo projektanta:
- izmere
- iskanje rešitve problema
- izdelava zasnove
- predstavitev zasnove naročniku
- preračuni, izbira kupljenih sklopov
- popis vseh kupljenih delov in priprava podatkov za naročilo le-teh
- izdelava 3d modela, delavniških risb, kosovnic, risb za laserski razrez itd.
- izdelava navodil za uporabo stroja
- sodelovanje pri zagonu in preizkusu stroja
- projektant nosi seveda polno odgovornost za morebitne pomanjkljivosti in dolžnost, da jih odpravi.

Sam Erikb boš najbolje vedel katera od zgornjih alinej ti je bila prihranjena in kako jo lahko vrednotiš.

Domnevam, da si mlad konstrukter in, da nimaš še veliko "kilometrine" na tem področju. V tem primeru je način pridobivanja naročnikov z "dampinškimi" cenami ena od možnosti. Vendar pa moraš vedeti, da je kasneje zelo težko dvigniti ceno na normalni nivo, če začneš z zares smešnimi cenami.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damjan » 30.1.2008 7:42

Glede na to, da predvidevam, da je to fuš se mi zdi, da je cena čisto sprejemljiva in niti ni tako slaba.

Kot sem lahko razbral iz prejšnjih objav to niti ni bil razvoj temveč izdelava načrtov. Vsaki risbi, ki jo izdelamo pa tudi ne rečemo razvoj. Po moje je prinas preveč konstrukterjev, ki mislijo, da razvijajo, ter na podlagi tega pričakujejo visoke honorarje, vendar roko na srce, temu ni tako.
Če malo prebrskamo po forumu lahko vidimo, kako plujemo po kitajcih, ki samo kopirajo in praktično nimajo razvoja... kaj pa mi delamo fant je prekopiral tekoči trak in si povaše zasluži 3000€ Halo.

Mal se na realna tla spravte. Cena ki jo je iztržil je dobra, verjetno pol mesečne plače delavca, ki bo ta trak izdelal, pa bi ga verjetno zanal tudi brez načrta sam prekopirati.

Pa brez zamere
lp

damjan
damjan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tom1 » 30.1.2008 8:31

Ojla,

Moje izkusnje, sedaj ze kot s.p., za taksno delo se ne prodaj pod 17-18€/h (neglede na lokacijo)! Ali ti racunajo cas "sestankov pri njih"?

1.
Zracunaj si, koliko stane tvoj prosti cas! To bos izgubil. Moj je preko 23€/h - potem sem raje z otroci.
2.
Vkljuci tudi zavarovanje projekta zaradi tehnicnih neskladij. Seveda, ce odgovarjas s svojimm premozenjem.
3.
POZOR,
to je ura tvoje glave! Ni vazno kateri CAD uporabljas, ni vazno kaj ti rece - CENI SEBE!

Samo za v premislek:
Placal sem nekemu svetovalnemu podjetju (ampak res struckoti tehnike), proti prisnemu porocilu - 4 strani, sestanek 4 ure 3osebe lokacija nevtralna - Bohinjska Bistrica. Za porocilo so potrebovali po moje se 20-30 ur dela.

SKUPNO 13.500€ !!!

To je to - ampak se jih bom najel, ker premozensko odgovarjajo za zapisano porocilo!
tom1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a baklava » 30.1.2008 8:35

damjan napisal/-a:Glede na to, da predvidevam, da je to fuš se mi zdi, da je cena čisto sprejemljiva in niti ni tako slaba.

Kot sem lahko razbral iz prejšnjih objav to niti ni bil razvoj temveč izdelava načrtov. Vsaki risbi, ki jo izdelamo pa tudi ne rečemo razvoj. Po moje je prinas preveč konstrukterjev, ki mislijo, da razvijajo, ter na podlagi tega pričakujejo visoke honorarje, vendar roko na srce, temu ni tako.
Če malo prebrskamo po forumu lahko vidimo, kako plujemo po kitajcih, ki samo kopirajo in praktično nimajo razvoja... kaj pa mi delamo fant je prekopiral tekoči trak in si povaše zasluži 3000€ Halo.

Mal se na realna tla spravte. Cena ki jo je iztržil je dobra, verjetno pol mesečne plače delavca, ki bo ta trak izdelal, pa bi ga verjetno zanal tudi brez načrta sam prekopirati.

Pa brez zamere

zakaj sam naročnik ni PREKOPIRAL stroja, če je tako enostavno in ni vredno več kot 250EUR?

delo v McDonald's? ~4EUR/h
sortiranje pošte ~4EUR/h

in vi pravite da je za inženirsko delo pošteno plačilo 8EUR/h?

sorry lahko le rečem, da je to žalitev za vsakega strojnika, vama pa g.damjan ne zamerim edino, če niste strojnik :) pa brez zamere... :)....

pa še to za primerjavo, če ste slučajno izgubili občutek: V nekaterih trgovinah z nogavicami lahko kupite tudi takšne nogavice, ki stanejo ~10 EUR, inž. pa bi za svoje KOPIRANJE zaslužil 20 parov takšnih nogavic? pošteno? pa še enkrat brez zamere.....

fantje, tako kot sem že povedal urna postavka na koncu mora biti VSAJ urna postavka erikb-ja krat 3!

LP
baklava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erikb » 30.1.2008 9:42

Damjan:
1. Kaj novega pri takem traku sploh lahko izumis? V danasnjem casu so razni proizvodni stroji vec ali manj razviti lahko se samo izboljsuje... V tem primeru sem nacrte pripravil tako, da se je trak lahko naredil z stroji, ki jih narocnikova delavnica ima.
2. Delavec bi lahko stroj prekopiral. Vprasal bi, kaj je bolj smotrno: ali delavcu ponudit natancno in dokoncno pripravljene nacrte, po katerih dela ali izguba casa z preracunavanjem istega delavca na papirčkih, ki jih dobi v delavnici ali kot je praksa, po raznih plehih. V zadnjem primeru zelo rado pride do sicer nepotrebnih konstruktorskih napak, ki zahtevajo ponovno izdelavo potrebnih sestavnih delov ter na tak način zakasnijo rok izdelave ter povzročajo dodatne stroške, ki jih nobeden ne plača. ??? Zakaj se potem sploh potrebuje nase delo, ce lahko delavci naredijo isto.

Xstrojnik:
moje delo:
- izmere
- iskanje rešitve problema
- izdelava zasnove
- predstavitev zasnove naročniku
- preračuni, izbira kupljenih sklopov
- izdelava 3d modela, delavniških risb, kosovnic, risb za laserski razrez itd.

In res, sem se mlad, ceprav lahko recem, da imam ze nekaj kilometrine, predvsem pri izdelavi strojev.

Temo sem odprl izključno zato, ker sem tudi sam mnenja, da je ima moje opravljeno delo prenizko ceno. Na tem podrocju pa imam res malo kilometrine:) V sluzbi delam iste stvari, le da tu dobim mesecni znesek in posledicno nisem se nikoli razmisljal, koliko je dejansko tako delo vredno. Zato cenim vse vase odgovore. Ocitno bo res potrebno na novo zaceti pogovore...

Mogoce bi pa vseeno rad se vas povprasal, da se sami na tem forumu na podoben nacin predstavite taksne projekte (skica + cena)

LP.
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 31.1.2008 7:39

Ta debata me vedno bolj spominja na tisti vic, o pedru, ki je višal ponudbo dokler kandidat ni pristal, nakar pa pogruntal, da je predrago in ugotovil: Pedrov kolikor češ, samo denarja manjka. :D
Dragi moji strojniki. Cene so visoke in urne postavke tudi, samo dela ni, za to ceno.
Nastopam kot naročnik in izvajalec storitev. Opažam sicer, da je kilometrina naredila to, da stvari naredim hitreje od kolegov, in točno tu je razlika v ceni ure. Poznam nekaj kolegov, ki so dobili dobro plačani projekt, nato pa crknili v čakanju naslednjega, ker bi bili sicer premalo cenjeni. Strinjam se, da smo strojniki premalo plačani in cenjeni, vendar treba ta problem reševati pri izvoru in ne pri posledici. :-?
V končni fazi, dokler nihče nikogar v nič ne sili, vsakemu svoje. Sp imate odprt v par urah in ste takoj na trgu. 8)
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ivans » 31.1.2008 8:54

Erik, živijo.
Delam že 32 let kot konstruktor. Zadnjih deset let pa delam še v popoldanskem času - popoldanska obrt.
To leto je moja cena 20€/ura bruto (z računom).
Za konstrukcijo, ki si jo izdelal skupaj s hidravliko in pogoni bi jaz potreboval - iz ničle - od 150 do 200 ur. No, točno takih zadev še nisem delal in bi si moral prvo pridobiti informacije kaj je že podobnega na tržišču itd..... Toda za vse to bi porabljal čas in vse šteje! Moja cena: 3000€ do 4000€ bruto (račun).

Erik, lepo te prosim, da mi ne govoriš, da si za to napravo porabil samo 25 ur! Ko boš drugič dobil projekt si piši ure! Tudi tiste, ki jih porabiš na sestankih, kilometrino in še posebej tiste ure ko v službi namesto, da bi delal razmišljaš o svojem projektu. Te stvari zelo dobro poznam. Oprosti za malo "šolo", ki sem ti jo izrekel. Sam sem namreč pred leti šel skozi enako fazo razvoja kot greš sedaj ti. Konstruiral sem kot mravlja do dveh zjutraj na pol zastonj in bil sem heroj dneva, ko sem odnesel mizerni račun. Sedaj vidim, da sem tedaj bil le velik bedak in nič drugega!

Včasih konstruiram tudi za eno italijansko firmo 2D. Delo je na nivoju izdelave variantne dokumentacije po obstoječi dokumentaciji. Primer: imamo valjčno progo z desetimi valji in je potrebno dodati še dva valja.
Za to delo naročnik plača 18€ bruto (račun). Delo normira naročnik. Normo dosegam 80-100%. Odvisno od primera do primera. Se moram pa zelo potruditi, da dosegam normo, v višini, ki sem jo navedel.
Vsem skupaj lep pozdrav,
Ivan
ivans
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mib » 31.1.2008 9:24

Ivans, čisto vse kar se da si povedal in to vse pravilno in realno, kapo dol!

lp
mib
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a erikb » 31.1.2008 10:03

Ivans,

Zelo lepa hvala za odgovor. Res je, 20-25 ur sem porabil samo za modeliranje, ostalih postavk (sestanki, prihodi na sestanke, razmisljanje med delovnim casom, doma, brskanje po katalogih,...) nisem kalkuliral. Je pa res, da nisem pripravil nobene dokumentacije, narocnik tega ni zahteval, (navodila za uporabo,...) ampak samo tehnicne risbe.

Ce vse sestejem res znese vsaj se enkrat vec. Je pa to dobra šola za naprej :evil:
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 31.1.2008 14:36

Pred časom sem dal prerisat načrte podjetja v dwg. Sama urna postavka je bila 8,5 eura na roko. Zadeva je bila tako poceni, da mi je šlo na smeh ko sem plačal. No, za prerisovanje je rabil 9 ur. Tak da tisti ki kasirete 8-10 eurov na uro, se razume da gre za lastno konstrukcijo in ne za prerisovanje se prodajate takorekoč zastonj. Firme za katere delate pa vas ljubijo.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 31.1.2008 17:28

Ma lepo vas prosim. 150 do 200 ur, za en trak, standardno uležajen z ležaji v ohišju in posipalcem cukra... :o
Nikoli se nisem imel za genija, ampak bom očitno moral začeti razmišljati v tej smeri. Če ta trak z vso dokumentacijo rišem en delovni teden, se grem obesit.

LP
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pss52ro » 1.2.2008 8:05

Cena projektiranja za ta ali podoben izdelek, ki ni kompliciran je cca 12% cene izdelka + DDV.

Ura projektiranja je pa 40€ in več oddvisno od zahtevnosti projekta.

lp
Stane
pss52ro
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a KY » 1.2.2008 8:29

Končno ena precej realna ocena. Samo upam da vemo, da ta trak ni vreden 40.000€ in več. V pomembnosti projektiranja ne smemo pozabiti, še na ostale delavce, material in seveda tržno vrednost izdelka na koncu.

LP

p.s. Ne splača se vedno vse na novo risat, kar se lahko kupi narejeno.
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Izpust » 3.2.2008 10:43

erikb napisal/-a:
xstrojnik napisal/-a:@erikb:
Domnevam, da si zadevo na sliki skonstruiral "iz nule", določil in izbral vse pogonske sklope itd. Predpostavljam tudi, da imaš posipanje s sladkorjem rešeno z vibratorjem in sitom in da sladkor, ki zgreši tarčo (piškot) prestrezaš s traku.
Ob prejšnjih predpostavkah je delo projektanta (samo za mehanski del) vredno najmanj 3000€.
Če ni skrivnost nam zaupaj svojo ceno za celoto.
Pričakujem tudi mnenje ostalih forumašev, ki se ukvarjajo s podobnimi stvarmi.

XStrojnik pravilna domnevanja o traku, sito pa dela malo drugače (cilinder premika strgalo po mreži na dnu korita, pustimo to je ze druga tema...).

Dobro bodimo posteni, tople vode glih nisem odkrival, sej je danes na i-netu dovolj podatkov in fotk...
Tako, da sem pac ze startal z eno osnovo, kako bi zadeva lahko delovala. Drugo je pa vse (konstrukcijsko, dimenzije, uležajenje, pogon in bla bla) vse moje lastno delo.

Za celoten projekt (delo z inv mi gre hitro od rok) sem porabil cca. 25 ur. Torej: 25 ur x 8€-10€ je 200€-250€.

Kaj se vam zdi? Je pa res, da je trak z posipalcem v delavnici že 95% narejen.

V 25 urah ni možno z nobenim pristopom celovito rešiti gornjo konstrukcijo.
Možno je rešiti zgolj princip konstrukcije iz že znanih komponent - brez definicije detajlov in njihove uskladitve. Že posipalec sam kot sklop bo zahteval bitveno več kot 25 ur dela, če bi bil na njemu opravljen res kakovosten razvoj. Kje so še: prototip in korekture prvotnih zamisli itd.
Kaj šele da bi definiral tudi smernice za tehnologijo izdelave, kar vsaka dobra konstrukcija mora vsebovati.

Pri svojem poslu sem že parkrat naletel na tovrstne rešitve raznih strojnih projektov. Pa je na koncu - npr. v našem primeru - vse padlo v vodo. Samo iz enega razloga - zato ker je konstrukter pozabil definirati snemalne kote na izdelku iz tehničnih polimerov. Miselnost, da bodo to nato uredili orodjarji je večkrat neizvedljiva,
Kje pa so nato še vse delavniše risbe z tolerancami itd.
Ali si vklakuliral vse prevoze na lokacijo za morebitne sestanke, intervencije na konstrukciji.
Lahko se zgodi da boš imel na koncu 1000€ izgube vsled lastnih stroškov.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Inventor in Inventor Professional

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov