STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pro/E

Pro/E

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Punkt » 7.4.2008 16:50

Zanima me pa nekaj. Če bi hotel narediti zobniško dvojico v Pro/E in zobnika vrteti a bi za to potreboval dodatni modul?

Kako pa če bi hotel to storiti v Solidworks?

Ima kateri osnovno kinematiko že brez dodatnega modula?

In pa seveda drugi paketi me isto vprašanje zanima.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.4.2008 17:45

primer para zobnikov z WF, modul je vgrajen v osnovo, mehanizmi

1207586575_zobn4.zip
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 7.4.2008 18:38

vili napisal/-a:primer para zobnikov z WF, modul je vgrajen v osnovo, mehanizmi

1207586575_zobn4.zip

Zna to Pro/E v osnovnem paketu že ali rabimo dodatni modul za kinematiko?
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 7.4.2008 19:16

kinematika že vgrajena:
1207592181_wf_3.zip
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 7.4.2008 19:57

Potem pa tako dobro. Sem gledal čez vikend po spletu in ko sem prebral

http://www.ptc.com/appserver/mkt/products/home.jsp?k=330

Sem mislil da gre za dodaten modul.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 7.4.2008 20:24

V bistvu konkretno vprašanje. Kje se pa nahaja Inventor napram Pro/e, Solidworks, Solid edge, Catia, ThinkDesign...

http://www.youtube.com/watch?v=JaLbEuAHLGI&feature=related

Kako je z CAE v inventorju?
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 7.4.2008 20:48

Pozdrav

Da razjasnimo nekatere zadeve okoli Pro/E-ja (paketov oz. licenc), da ne bo kasnejših razočaranj, vkolikor gre za nakup licence.

Kinematika ni sestavni del osnovnega paketa "Basic package". Opis, kaj vsebuje ta paket (kolikor vem, je na voljo samo pri nas) je v naslednji povezavi:

http://www.audax.si/pdf/BP2.pdf

Je pa kinematika sestavni del ti. "Foundation Advantage Package", ki je drugače vstopni paket drugod po svetu. Vsebina paketa je vidna na naslednji povezavi:

http://www.audax.si/pdf/FAP2.pdf

Če veliko modelirate zobnike, potem je verjetno smiselno dokupiti MITCalc. Zadeva deluje v excelu in zna (med drugim) v Pro/E-ju na osnovi podatkov iz izračuna zmodelirati zobniško dvojico (v obliki dveh osobljenih valjev ali stožcev). Posamezne zobnike dvojice se da potem dodelati do končne oblike.

http://www.audax.si/c3p_orodja.php?id=85

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Punkt » 9.4.2008 14:29

Ta na katerem delam sem ugotovil da ima podporo za Mechanism.

To se smatra, kot dodaten paket za kinematiko? Ali ima mechanism tudi basic različica?

Drugače pa sem se ga že kar navadil. Ni taki bav bav kot na začetku.

Moram narediti eden projetk v njem potem pa še morda v kakšnem drugem in primerjati. Drugače tako ne bo šlo.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 10.4.2008 13:49

Pro/E ima render zanič.

Če imajo Solidworks, Catia, Inventor in še kateri res polno delujoči mental ray pogon za renderiranje, potem se v tem pogledu, (kaj se tiče renderiranja) lahko Pro/E skrije.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregors2 » 11.4.2008 9:27

ProEnginerjev render je res bolj bogi, uporaben je res samo za kakšen preprost render ali pa v primeru, da je potrebno narediti kaj naredizi zelo na hitro.

Za doplačilo obstaja Pro/PhotoRender, ki omgoča raytracing. Nikjer pa nisem zasledil da bi se dalo s proe-jem delati animacije.

Osebno raje uporabljam Blender, sicer je bil zelo pasji za učenje ampak zdaj gre.

Spodaj je primer renderja narejen v Proe-ju z max nastavitvami in še en render narejen v Blenderju. Model je bil uvožen iz proe-ja. Za izdelavo obeh renderjev sem porabil približno enako časa.

Render narejen v ProE
Slika

Render narejen v Blenderju
Slika
gregors2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 11.4.2008 10:48

Ena težava se pojavi, ki je problematična. Render sam po sebi sploh ni problem.

Da se izvoziti v triljon render programov na tržišču sam "solid" iz Pro/E.

Ampak če si model animiraš v Pro/E preko mechanism in bi rad naredil video ti to nič ne pomaga saj se to ne izvozi. Izvoziš samo "goli solid".

Torej če narediš v Pro/E animacijo ležaja si pač prisiljen uporabiti Pro/E render saj vse nastavitve ki jih Pro/E uporablja z mechanism delujejo kolik ovem le v Pro/E. Morda je kak vtičnik na tržišču ki pa zna tudi animacijo iz Pro/E spraviti v kakšen spodoben render program. To se pa še nisem poglabljal. Včasih najdeš kaj takšnega tudi zastojn.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 18.4.2008 11:26

Bom še kar v to temo napisal da nebo razmetano po temah.

Torej FREE form modul za Pro/E tudi ni najboljši? Še nisem prišel do njega sam osebno.

Torej za design tudi ni smiselno uporabljati Pro/E?
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bajker » 22.4.2008 13:33

gregors2 napisal/-a:ProEnginerjev render je res bolj bogi, uporaben je res samo za kakšen preprost render ali pa v primeru, da je potrebno narediti kaj naredizi zelo na hitro.

Spodaj je primer renderja narejen v Proe-ju z max nastavitvami in še en render narejen v Blenderju. Model je bil uvožen iz proe-ja. Za izdelavo obeh renderjev sem porabil približno enako časa.

Oba renderja na sliki bi bila dobra, če bi bila miza narejena iz sive plastike, postavljena v sivo sobo. Ker je to v realnosti redko res, sta obe sliki daleč od realnosti. Že z malo truda z materiali in osvetlitvijo lahko s poljubnim renderjem naredimo solidno sliko, le pogledati je treba realnost okrog sebe. Recimo oba nosilca mize sta verjetno kovinska, čeprav zgledata plastična. Kaj naredi kovino, da zgleda kot kovina? Odgovor je odboji okolice. Še tako mat kovina vedno odseva nekaj okolice. Ker okolice v računalniku nimamo, jo simuliramo s sliko okolice, temu se reče reflection map. Drugo pravilo je to, da v naravi ni ostrih robov, vsi robovi so zaokroženi, pa čeprav malenkost. To potem povzroči drobne odseve svetlobe (hilight), ki naredijo sliko bolj realno in privlačno. Tretje pravilo je, da nikdar svetloba ne prihaja le iz enega vira, tudi če imamo v prostoru eno usmerjeno luč, svoje naredi tudi odboj oz. sevanje sten. Kar poglej v praksi, tudi če imaš v sobi le eno usmerjeno luč, ni v nobenem kotu čista tema. Temu se reče GI oz. Global Illumination. Če program tega ne podpira, vedno postaviš več luči manjše intenzitete v prostoru poleg glavne ali glavnih, bolj svetlih luči.
Torej, najboljše "renderje" dela narava, zato je treba opazovati predmet in njegove materiale v naravi in to potem simulirati v računalniku.
bajker
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Punkt » 22.4.2008 14:50

Če bi sam izbiral samo glede na sposobnost renderja (da bi to bila moja edina in glavna zahteva) potem pro/e ne bi izbral.

Seveda je pa zaenkrat to zadnja stvar, ki me zanima.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 6.5.2008 19:13

Za design (izdelavo oblike izdelka) bi si skoraj upal trditi, da je najbolša Catia?

Torej za "strojniške" oblikovalce.

Še moj argument:

http://www.youtube.com/watch?v=RwOuaNvpPLI

http://www.youtube.com/watch?v=uHfAR97mCY8&feature=related

Za izdelavo mehanskega sklopa pa mi Pro/E popolnoma odgovarja moram reči.

Solidworks sem malo primerjal iste stvari kot sem delal v Pro/E in se pozna naprednost v tem, da so določene stvari bolj dodelane in lažje. Ampak to kaj sem delal si nebi upal trditi da je Pro/E zato slabši. Dokaj podobno se mi zdi s tem da je kakšno stvar v Solidworks enostavneje narediti preprosto zato, ker je predvidena v Pro/E pa moraš ročno sam.

NX in Solid Edge pa še nevem nič.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov