nejco2 napisal/-a:Ne nobene zaston rešitve ne pričakujem!
Mislil sem samo, če ima kdo kakšne izkušnje in če mu ni težko tle gor dat te postopke izračuna, bi blo pač super. Drugač ga pa zmodeliram, ga nesem v firmo in mi ga kolega za eno malco pa eno pivo zračuna.
Pozdravljen,
naredil sem kapnico notranjih dimenzij 4x4x2.5 m.
Armiral sem jo s klasično armaturno mrežo 9/6 z okni 20/10 ,
če se prav spomnim (naredil sem kletko). Spodaj sem dodal še nekaj betonskega železa 12 ali 14. Vse skupaj smo zalili z dobrim betonom in zvibrirali. Stena je debela 20 cm.Po 7-ih letih še vedno drži.
Imam pa precej neugodno postavitev, kajti dve steni nista v zemlji, ampak sta zunanji. Stena kapnice je hkrati stena
kleti. Torej dveh sten ne podpira zemlja.
Če bi se jaz lotil bazena, bi mirne duše dal zgoraj omenjeno mrežo, bi pa zelo pazil na vezavo in ustrezna prekritja. Pri zalivanju je treba paziti, da je jeklo v natezni coni. Meni so svetovali naj zalijem najprej zunanjo steno, šele potem dno. Tako sem tudi naredil.
Pri zalivanju stene pazi, da enakomerno zalivaš po celem obodu, sicer se ti lahko zgodi, da debelejši prod naredi kup, mešanica cementa, vode in drobnega proda pa odteče. Na tem mestu dobiš porozno steno majhne nosilnosti in to na mestu kjer je tlak največji.
Z izračunom je tako: če imaš na vhodu veliko slabo definiranih parametrov, ne bo zanesljivega rezultata.
Upam, da ti bo tole kaj pomagalo,
lep dan
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...