epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

raca napisal/-a:hvala za koristne informacije! zanima me še ce pozna kdo strojno spajkanje elektronike ki bi nadomestilo ročno spajkanje. kdo dela oz. zastopa te stroje?? hvala lp, uroš

direktx napisal/-a:Za spajkanje se ponavadi uporablja Dual wave solder stroje. Ali pa stroje za selektivno spajkanje kjer se lahko zaspajka samo eno komponento. Če se spajka na valu se lahko s pomočjo mask, kjer z masko zaščitiš ostale komponente, tudi spajka samo majhen del tiskovine. Te stroje proizvaja malo morje proizvajalcev.
Potrebno je biti pozoren da ti ne poturijo kaj starega ker se je lansko leto menjala tehnologija iz spajkanaj s svincom na spajkanje brez svinca. S svincom se lahko dela samo še za Ameriko, vojsko in medicino(na hitro opisano).
Pri spajkanju je dobro da je inertna atmosfera kar pomeni da se stroj polni z dušikom. Poraba dušika je kar velika saj stroj pušča zrak na vseh straneh. (odpirajo se lopute da se lahko pripeljejo v stroj tiskovine). Dobro je da se cilindri za odpiranje vrat odpirajo na dušik ker se drugače čez čas skozi te cilindre pod pritiskom vpihava normalen zrak kar še poveča porabo dušika. Glede proizvajalca nebi imel nobenih zadrškov so zelo podobni stroji in proizvajalci. Probaj najti kaj od productronike v Munchnu kjer ponavadi razstavljajo vsi proizvajalci teh strojov. Slovenski uvozniki so bol švoh. Tudi jaz sem v prejšnji službi šel kdaj v servis pri tem da ponavadi nisem imel pojma kaj delam in sem se tam na stroju naučil. Serviserjev v sloveniji ni takoda če je res kaj narobe mora priti vse iz tujine.
Ni čisto tako kot je napisal BLABLABLA v stroj gre tiskovina ven pride ponavadi delno pospajkana. Pri stroju mora vedno biti en delavec drugače je veliko reparature(s prejšnjim šefom sem se veliko prerekal o tem delavcu, ker je bil on mnenja da je kupil najboljši stroj in da mora stroj delati sam itn.). V resnici je zelo pomemben spajkali okvir/maska a še vedno ostane veliko spremenljivk, ki jih mora nadzirati ta operater. Najpomembnejše je oblikovanje tiskanine za valno spajkanje. Zelo pomembna je oblika spajkalnih otočkov saj so čisto druge oblike kot za reflow.
Drugače se po mojem mnenju bol splača vse narediti SMD ker je manj reparature in vse se lažje autoamtizera kar pomeni manj napak v procesu. Končni rezultat so manjši stroški.

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov