STROJNISTVO.com • Poglej temo - Odsesavanje dima pri ročnem spajkanju

Odsesavanje dima pri ročnem spajkanju

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Odsesavanje dima pri ročnem spajkanju

OdgovorNapisal/-a raca » 19.5.2008 18:15

zanima me če kdo pozna koga ki napeljuje - izdeljuje centralno odsesavanje dima ki nastaja pri ročnem spajkanju, gre za priblizno 10 spajkalnikov. zamisel je taka da naj bi bila pri vsakem spajkalniku cev, ki bi ble speljane na nek ventilator. vendar ne bi smel biti premočan niti prešvoh. hvala, lp, uros
raca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magic » 19.5.2008 19:07

Poiskusi v Klima Celje
diamonds are forever

http://magic1ce.myminicity.com/
magic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ramovs » 19.5.2008 20:01

Tudi g. Fister s.p., Celje, bi bil pravi.
ramovs
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a niki » 28.5.2008 21:18

pri klima rent imajo naprave že namenjene za to.
niki
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a direktx » 29.5.2008 9:12

Pri tem je tudi problem da morajo biti inštalacije ESD.
Če niso se pri pretoku zraka skozi cevi nabere veliko elktrostatičnega nabojo, ki ti potem uničuje komponente pri spajkanju.

Njaboljša varijanta je da se vzame namenske reči. Weler proizvaja vse za sesanje plinov pri spajkanju. Mislim da ga zastopa avtotehna. Drugače obstajajo dve varijante ena je da se odsesava pri spajkalniku druga pa da se odsesava pri delavnem mestu. Ko sem se jaz še ukvarjal (bil sem tehnolog v podjetju ki se ukvarja s spajkanjem in sestavljanjem elektronik, ko sem realizeral projekt z avtmatizacijo pri takem sestavlajnju in spajkanju, sedaj podjetje vsako leto samo z enim proizvodmo vsako leto prišpara 50 000€, mi šef/lastnik niti hvala ni rekel takoda sem zamenjal službo. Je pa tudi res da sem ga mogel lepo prositi da je dal 40 000€ za realizacijo projekta. )s tem je bila varijanta s sesasnjem pri spajkalnuku veliko bol. Če se sesa pri delavnem mestu potem delavec sedi vedno na prepihu.
Se opravičujem za intermeco samo se sedaj veliko bolje počutim ko sem malo potarnal :)
Če je še kako vprašanje pa kar na plano z njim.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

Odesesavanje dima in strojno spajkanje

OdgovorNapisal/-a raca » 29.5.2008 11:29

hvala za koristne informacije! zanima me še ce pozna kdo strojno spajkanje elektronike ki bi nadomestilo ročno spajkanje. kdo dela oz. zastopa te stroje?? hvala lp, uroš
raca
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Odesesavanje dima in strojno spajkanje

OdgovorNapisal/-a BLABLABLA » 29.5.2008 11:45

raca napisal/-a:hvala za koristne informacije! zanima me še ce pozna kdo strojno spajkanje elektronike ki bi nadomestilo ročno spajkanje. kdo dela oz. zastopa te stroje?? hvala lp, uroš

Napravi se reče Flow solder(upam da sem prav napisal). Skratka imaš tekoči trak na katerega polagaš tiskovine. Trak odnese tiskovino na razmaščevanje in nato dad tekoči lot, na drugi strani pridejo ven polotane tiskanine.

To na kratko.
BLABLABLA
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kemichar » 29.5.2008 11:46

Predlagam dustcontrol. Imajo zelo različne in prilagodljive sisteme. Menda so poceni...

www.dustcontrol.at
kemichar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a direktx » 29.5.2008 13:12

Za spajkanje se ponavadi uporablja Dual wave solder stroje. Ali pa stroje za selektivno spajkanje kjer se lahko zaspajka samo eno komponento. Če se spajka na valu se lahko s pomočjo mask, kjer z masko zaščitiš ostale komponente, tudi spajka samo majhen del tiskovine. Te stroje proizvaja malo morje proizvajalcev.
Potrebno je biti pozoren da ti ne poturijo kaj starega ker se je lansko leto menjala tehnologija iz spajkanaj s svincom na spajkanje brez svinca. S svincom se lahko dela samo še za Ameriko, vojsko in medicino(na hitro opisano).
Pri spajkanju je dobro da je inertna atmosfera kar pomeni da se stroj polni z dušikom. Poraba dušika je kar velika saj stroj pušča zrak na vseh straneh. (odpirajo se lopute da se lahko pripeljejo v stroj tiskovine). Dobro je da se cilindri za odpiranje vrat odpirajo na dušik ker se drugače čez čas skozi te cilindre pod pritiskom vpihava normalen zrak kar še poveča porabo dušika. Glede proizvajalca nebi imel nobenih zadrškov so zelo podobni stroji in proizvajalci. Probaj najti kaj od productronike v Munchnu kjer ponavadi razstavljajo vsi proizvajalci teh strojov. Slovenski uvozniki so bol švoh. Tudi jaz sem v prejšnji službi šel kdaj v servis pri tem da ponavadi nisem imel pojma kaj delam in sem se tam na stroju naučil. Serviserjev v sloveniji ni takoda če je res kaj narobe mora priti vse iz tujine.
Ni čisto tako kot je napisal BLABLABLA v stroj gre tiskovina ven pride ponavadi delno pospajkana. Pri stroju mora vedno biti en delavec drugače je veliko reparature(s prejšnjim šefom sem se veliko prerekal o tem delavcu, ker je bil on mnenja da je kupil najboljši stroj in da mora stroj delati sam itn.). V resnici je zelo pomemben spajkali okvir/maska a še vedno ostane veliko spremenljivk, ki jih mora nadzirati ta operater. Najpomembnejše je oblikovanje tiskanine za valno spajkanje. Zelo pomembna je oblika spajkalnih otočkov saj so čisto druge oblike kot za reflow.
Drugače se po mojem mnenju bol splača vse narediti SMD ker je manj reparature in vse se lažje autoamtizera kar pomeni manj napak v procesu. Končni rezultat so manjši stroški.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 29.5.2008 13:16

Še to sem pozabil na začetku stroja je ponavadi fluxer ki ti pošprica tiskovino. Če gre za zelo zahtevne izdelke je potrebno potem tiskovine tudi umiti ko se konča obdelava tako da se odstrani zgoren flux. Je rahlo prevoden tako da ti lahko pri kaki finepitch komponenti dela probleme.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BLABLABLA » 29.5.2008 15:32

direktx napisal/-a:Za spajkanje se ponavadi uporablja Dual wave solder stroje. Ali pa stroje za selektivno spajkanje kjer se lahko zaspajka samo eno komponento. Če se spajka na valu se lahko s pomočjo mask, kjer z masko zaščitiš ostale komponente, tudi spajka samo majhen del tiskovine. Te stroje proizvaja malo morje proizvajalcev.
Potrebno je biti pozoren da ti ne poturijo kaj starega ker se je lansko leto menjala tehnologija iz spajkanaj s svincom na spajkanje brez svinca. S svincom se lahko dela samo še za Ameriko, vojsko in medicino(na hitro opisano).
Pri spajkanju je dobro da je inertna atmosfera kar pomeni da se stroj polni z dušikom. Poraba dušika je kar velika saj stroj pušča zrak na vseh straneh. (odpirajo se lopute da se lahko pripeljejo v stroj tiskovine). Dobro je da se cilindri za odpiranje vrat odpirajo na dušik ker se drugače čez čas skozi te cilindre pod pritiskom vpihava normalen zrak kar še poveča porabo dušika. Glede proizvajalca nebi imel nobenih zadrškov so zelo podobni stroji in proizvajalci. Probaj najti kaj od productronike v Munchnu kjer ponavadi razstavljajo vsi proizvajalci teh strojov. Slovenski uvozniki so bol švoh. Tudi jaz sem v prejšnji službi šel kdaj v servis pri tem da ponavadi nisem imel pojma kaj delam in sem se tam na stroju naučil. Serviserjev v sloveniji ni takoda če je res kaj narobe mora priti vse iz tujine.
Ni čisto tako kot je napisal BLABLABLA v stroj gre tiskovina ven pride ponavadi delno pospajkana. Pri stroju mora vedno biti en delavec drugače je veliko reparature(s prejšnjim šefom sem se veliko prerekal o tem delavcu, ker je bil on mnenja da je kupil najboljši stroj in da mora stroj delati sam itn.). V resnici je zelo pomemben spajkali okvir/maska a še vedno ostane veliko spremenljivk, ki jih mora nadzirati ta operater. Najpomembnejše je oblikovanje tiskanine za valno spajkanje. Zelo pomembna je oblika spajkalnih otočkov saj so čisto druge oblike kot za reflow.
Drugače se po mojem mnenju bol splača vse narediti SMD ker je manj reparature in vse se lažje autoamtizera kar pomeni manj napak v procesu. Končni rezultat so manjši stroški.

Direktx

Napisal sem samo kar sem bežno videl pri enem našem kooperantu. Tako, da me komot dopolniš in popraviš.
BLABLABLA
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a IPRO » 10.11.2008 13:59

Pozdravljen,

Če ni prepozno bi ti svetoval, da pokličeš v naše
podjetje, kjer se že 30 let ukvarjamo z odsesavanjem
v procesni industriji. Zastopamo enega svetovno vodilnih podjetij na področju odsesavanja- NEDERMAN iz Švedske.

Dobil boš vso strokovno podporo in rešitve za tvoj primer.

Lep in upešen dan,

Tomaž
IPRO d.o.o.
Vse o odsesavanju z
NEDERMAN proizvodi
in varjenju-LINCOLN.
Brnčičeva 9, Ljubljana
tel: 01 56 11 045
fax: 01 56 14 911
e-mail: info@ipro.si
IPRO
Novinec
Novinec

Oj.

OdgovorNapisal/-a raca » 11.11.2008 11:02

hvala za info. ja ni prepozno, sam problem je u tem kaj se bodo gospodje odloćili v tej firmi ker to ni zame, jas sem sam tehnolog tukaj in naj bi se zrihtalo odsesavanje dima pri ročnem soajkanju. sicer nek sisem je že u firmi neko odsesavanje sam ne vem kako bo delovalo. verjetn se bo speljalo samo gumijaste cevi do knakerjev in to je to, sam če bo delalo pa ne vem. hvala pa za naslov vas bom priporoču če nam ne bo šlo! ki jas tut nisem glih zlo zadolžen za ta projekt sam se mi ni zdi fer do delavcev ki udihavajo dim. pa čeprav ni svinca notr sam vseno (kvina je kovina nobena ni zdava)..... hvala še 1x

lp, uroš
raca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a IPRO » 11.11.2008 11:11

Ni problema, ko se bodo odločili boš sporočil podatke in bomo stopili v stik, lahko jim pa pošljemo okvirno ponudbo, da vidijo kaj ponuja tehnologija, kakovost, zmogljivost...

Lep pozdrav,

Tomaž
IPRO d.o.o.
Vse o odsesavanju z
NEDERMAN proizvodi
in varjenju-LINCOLN.
Brnčičeva 9, Ljubljana
tel: 01 56 11 045
fax: 01 56 14 911
e-mail: info@ipro.si
IPRO
Novinec