STROJNISTVO.com • Poglej temo - Obvladovanje sistema ISO 9000

Obvladovanje sistema ISO 9000

Kako vpeljati kakovost v podjetje?
Vpeljava standardov (ISO, DIN, VDA, BVQI...).
Statistična analiza.
Hiša kakovosti.
Metoda 20-ih ključev. ...

Moderator: -M-

Obvladovanje sistema ISO 9000

OdgovorNapisal/-a boris » 7.12.2002 21:01

Kar precej podjetij v Sloveniji je v pretelkih letih "prejelo" certifikate ISO 9001 9004.

Zanima me, koliko dela ste vložili v to in kako sedaj ta sistem obvladujete.

Zanima me še vaše osebno mnenje o omenjenih certifikatih

Hvala za vaše odgovore

Lep pozdrav

Boris
boris
Sodelavec
Sodelavec

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Gost » 4.3.2003 7:21

Da malo poenostavim.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 4.3.2003 7:30

Ups!!!

V bifeju kuhajo kavo s pol deci vode in pol žličke kave.
Kava je zanič.

Sedaj se odločijo, da pridobijo certifikat. Napišejo vse tiste papirje, mastno plačajo in pridobijo cerifikat. Tisti pildek obesijo na steno in se na vsa usta se hvalijo.
Kavo še vedno kuhajo s pol deci vode in pol žličke kave.

Nagradno vprašanje:
Je kava kaj boljša?
Gost

OdgovorNapisal/-a boris » 4.3.2003 11:49

Odgovor na nagradno vprašanje:

Kava ni boljša, je pa zagotovo dražja.

LP

Boris
boris
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Gost » 6.3.2003 14:09

p.s.: KAVA ima CERTIFIKAT :D :D :D
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 6.3.2003 14:54

Anonimno napisal/-a:p.s.: KAVA ima CERTIFIKAT :D :D :D

ŠEF PA JE DOBIL DENARNO NAGRADO
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 6.3.2003 18:02

Certifikat si lahko predstavljate kot eno obliko diplome, le da jo je treba obnavljati (da znanje ne zastara) vsake dve leti.

Enačenje certifikata z gostilniškim priznanjem je isto, kot enačiti diplomo z pokalom v pitju piva.

pa brez zamere.

lp fiajvž
Gost

OdgovorNapisal/-a boris » 6.3.2003 19:39

Seveda, g Fijavž

Šalo na stran...

Pa vendar poznam kar nekaj podjetij, ki si v nobenem primeru omenjenih certifikatov ne zaslužijo.
Pred leti sem osebno verjel v te certifikate, dandanes pa ne več, saj so po moji presoji izgubili na pomenu s tem, ko so jih podeljevali tudi takim, ki si ga niti pod razno ne zaslužijo.

Moje lastno mnenje o omenjenih certifikatih bi vas precej razžalilo. Razumem pa , da so nekatera podjetja morala vložiti precej časa in denarja v pridobitev in sedaj ohranjanje teh certifikatov.

Pa brez zamere

LP

Boris
boris
Sodelavec
Sodelavec

Certifikat

OdgovorNapisal/-a Gost(zacasno) » 11.1.2004 20:05

Anonimno napisal/-a:p.s.: KAVA ima CERTIFIKAT :D :D :D

Takole je s certifikatom ...: Kava nima certifikata, certifikat ima sistem oz. proces kuhanja kave in ostali procesi, ki so povezani z dejavnostjo podjetja...

LP začasni gost. :lol:
Gost(zacasno)

OdgovorNapisal/-a Gost » 11.1.2004 20:47

V podjetju kjer delam, nimamo certifikata. Na žalost pa ga bo potrebno pridobiti. Na žalost zato, ker se bojim da bo prinesel le nepotrebni papir.

Delamo s precej podjetji ki imajo ISO standarde in ugotavljam, da imajo kljub vsem dodatnim dokumentom o sledljivosti,....... veliko večji nered kot ga imamo pri nas.

Zagotovo pa ima ISO večji pomen v večjih podjetjih!
Gost

OdgovorNapisal/-a all » 12.1.2004 9:15

V naši firmi se obnašamo tržno - kupujemo izdelke, ki so kvalitetni in cenovno ugodni. Če ima proizvajalec ISO ali ne, je za nas najmanjšega pomena. Zakaj? Ko smo pred leti začeli uvajati ISO standard v našo firmo, delali po njem (le certifikacija je manjkala), smo ugotovili, da nas omejuje (smo manjše in dinamično podjetje, kjer so spremembe vsakodnevne). Izdelki dobaviteljev z ISO standardom pa niso bili ne boljši ne cenejši kot izdelki konkurence brez standarda - običajno so bili dražji. ISO standard pač predpisuje poslovanje, v izdelek pa se ne vtika - mene pa zanima ravno izdelek. In ta je lahko kakovosten ne glede na to, ali firma ima ISO standard ali ne.
Še cvetka iz ISO standarda: pri nabavi standard zahteva, da se dobavitelji rangirajo. Prav in pošteno. Ampak pomembna postavka je, da ima dobavitelj ISO. Kaj to pomeni? Da certifikat prodaja sam sebe, češ če nekdo ne potrebuje ISO standarda, ga bodo že kupci prisilili v to. Malo morgen - jaz ne mislim delati prodaje za razne organizacije, ki od ISO standarda živijo. In kakšen standard je to, ki je enak za hotel kot za firmo, ki izdeluje vrhunske tehnične izdelke? Zame je enako pomemben kot blagovna znamka - pomaga (neosveščenim kupcem) prodajati izdelek ne glede na kvaliteto izdelka. Tisti, ki poznate ISO standard: kaj za vas pomeni stavek iz prospekta: izdelki so izdelani v skladu z ISO standardom? Zame le marketinški trik in nič več.
all
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 12.1.2004 19:52

ISO 9001:2000 obravnava procesni pristop.
V zadnjih mesecih sem se ukvarjal izključno z zahtevami ISO standarda. Moram priznati, da sem mnenje o zahtevah ISO standarda spremenil, ne pa tudi o certifikacijskih presojah.

Dejstvo je, da imajo danes najuspešnejša podjetja dobro postavljen in zasnovan sistem zagotavljanja kakovosti.
Ključnega pomena je sprememba filozofija zaposlenih in procesni pristop.
Dobro zastavljeni procesi, natačno opredeljene odgovornosti in pooblastila bistveno pripomorejo k izboljšanju kakovosti.

lp
boris
Gost

OdgovorNapisal/-a jozl » 12.1.2004 23:42

To kar se tiče ISO 900X imate vsi prav, da so samo papirji. Ker sem pred 5 leti eni firmi pomagal pri vpeljavi ISO 9002 in sem na lastni koži videl, da sem moral samo nekako bolj oblikovno pripravljati delovna navodila za delavca in še po možnosti nekoliko bolj zapleteni in manj razumevajoče za delavca in samo več natipkaneih zadev. Ker se je brat, ki je zaposlen v turističnem podjetju (toplice) kot vzdrževalec, delal norca da ISO ni to kaj jaz govorim in tudi vi, ki ste imeli stik s tem, da je res samo papir in nima nič z izdelkom oz storitvijo.

Spomnim se, ko sem kupoval računalnik in je pisalo za monitor ISO 9000 in tudi MPRII, kar je slednje pomenilo popolnoma avtomatizirano linijo, kjer ni ljudi pri izdelavi. In to so res samo markentinške zadeve za kupce in stroške za podjetja. Vsaka firma ima svoj standard dela, ki je večinoma boljši od ISO.

Jaz osebno ne verjamem v ISO 9000 ali celo 14000. To je samo blablablablablablablabla
Dobro je, za koga je!
jozl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a all » 13.1.2004 10:50

[quote="Anonimno"]ISO 9001:2000 obravnava procesni pristop.
V zadnjih mesecih sem se ukvarjal izključno z zahtevami ISO standarda. Moram priznati, da sem mnenje o zahtevah ISO standarda spremenil, ne pa tudi o certifikacijskih presojah.

Dejstvo je, da imajo danes najuspešnejša podjetja dobro postavljen in zasnovan sistem zagotavljanja kakovosti.
Ključnega pomena je sprememba filozofija zaposlenih in procesni pristop.
Dobro zastavljeni procesi, natačno opredeljene odgovornosti in pooblastila bistveno pripomorejo k izboljšanju kakovosti.

lp
boris[/quote]

Ukvarjal si se izključno s standardom. To pomeni, da je moral za tvojo plačo delati nekdo drug, zato je vaš izdelek dražji ali pa slabši od izdelka konkurenčne firme, kjer ne uporabljajo tega standarda. Seveda je nujno, da se kvaliteta spremlja. Pa vendar se v glavnem strinjamo s tem, da so bili "včasih" izdelki boljši. Le kako, če pa ni bilo ISO standarda? Zame je ISO le nateg ali prodajanje megle s strani certifikacijskih organov, ki si (kot v drugih firmah) izmišljajo "nove", nujno potrebne proizvode. Zame popolnoma zadostuje (in seveda za naše poslovne partnerje), da je izdelek kakovosten. Saj nekatere smernice v ISO so že v redu, ampak celota je pa brez smisla.
all
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 16.1.2004 22:13

jozl si pa stručko, MPRII je standard ki predpisuje stopnjo sevanja, saj veš da ti ni potrebno nositi svinčenih gat.
Kolikor vem tudi ISO 9000 ne predpisuje avtomatizacije, temveč način organizacije poslovnega subjekta.

blebetač
Gost

Naslednja

Vrni se na Kakovost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov