STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pro engineer vs solidworks vs catia vs autocad

Pro engineer vs solidworks vs catia vs autocad

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Blaž FS » 3.6.2008 21:37

Sem v 2 letniku UNI, kjer smo na začetku nekaj risali v Catii. Sam osebno uporabljam SW, ker se mi zdi od vseh max user-friendly. Ti pa močno odsvetujem učni seminar, ker za potrebe na faxu zadostuje tutorial, ki je v SW kar zajeten (pa drugje verjetno tudi). Glede službe pa mislim da ne bo komplikacij, ker ko enkrat pridobiš logiko 3D risanja postane učenje drugega programa dosti lažje. Se pa splača čim hitreje začet zanimat, ker ti potem razni projekti postanejo mala malca - vsaj dokumentacija.

Za 3D risanje pa bi odsvetoval AutoCAD

Lp, Blaž
Blaž FS
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a bozo » 4.6.2008 8:57

Blaž FS napisal/-a:Sem v 2 letniku UNI, kjer smo na začetku nekaj risali v Catii. Sam osebno uporabljam SW, ker se mi zdi od vseh max user-friendly. Ti pa močno odsvetujem učni seminar, ker za potrebe na faxu zadostuje tutorial, ki je v SW kar zajeten (pa drugje verjetno tudi). Glede službe pa mislim da ne bo komplikacij, ker ko enkrat pridobiš logiko 3D risanja postane učenje drugega programa dosti lažje. Se pa splača čim hitreje začet zanimat, ker ti potem razni projekti postanejo mala malca - vsaj dokumentacija.

Lp, Blaž

Blaž se ne strinjam čisto z tvojim mnenjem!!!

da nebom mimo teme mahu še dodam, za učenje in pridobivanje filozofije modeliranja definitivno SW!!!
ko moraš projek oddat naprej v izdelavo ti povem da dokumentacija še zdaleč ni mala malica!!
še boš zvedu še še...

da nebom mimo teme govru še dodajam da za pridobivanje filozofije in 3d mišljenja najlažji SW!!!
Pri zahtevnejših projektih pa CATIA
strojništvo je kul
bozo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 4.6.2008 13:30

Se strinjam s predhodnikom glede dokumentacije.
Sam modeliram 3d v SW. Totalno brez veze je modelirati 3D neke kockaste plošče s par luknjami, vendar ker delam orodja za tlačno litje, zmodeliram pač vse. Potem pa rabim 3d obliko (gravure, vložki orodja) za CAM in 2d risb gravurnih plošč sploh ne delam. Orodne plošče (jarem) mi delajo drugi: plošče kvadraste oblike s sedeži za gravurne plošče, izvrtine za izmetače, vodila.... Dobavitelj teh plošč rabi 2d risbo. V SW naredim osnovno 2d risbo, potem pa jo dokončam v acadu ali solidworksovemu DWG-editorju, ki pozna 100% iste ukaze kot acad. Kotiranje v 2d SW drawingu tudi meni ne gre (nikdar si ne vzamem časa da bi v nulo naštudiral) v acadu je to malenkost, verjamem pa, da tudi SW zna, le jaz ne. Naprimer tabelo izvrtin, ki je velikokrat zaradi obilice izvrtin nujna, mi SW naredi brezhibno...

3D modeliranje je nujno pri zahtevnih oblikah, pri raznih enostavnih oblikah lahko delaš tudi 2d. Vendar, ko enkrat 3d obvladaš, delaš vse raje v 3D zaradi boljše predstave (vsaj jaz), pa tudi manj napak je.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Kaj pa thinkdesign?

OdgovorNapisal/-a jerry_p » 4.6.2008 13:48

Pozdravljen,

Zdej ko si že predstavil tak izbor programskih paketov, je nesmislno preskočit tud thinkdesign, za katerega dvomim še nisi slišal (ali pa si). Če ne ti prilagam nekaj novic, da vidiš, katere srednje šole in fakulteta se je odločila za nov software in zakaj:

http://www.3way-sp.si/novice07.html
http://www.3way-sp.si/novice08.html

Milim, da če si boš vzel vsaj pet minut časa da mal preletiš vsebino novic, da nimaš kaj izgubit. Kvečjemu dobiš kakšno informacijo, ki ti lahko koristi.

Aja, sem ti omenil, da glede na to, da si študent, ti pripada thinkID brezplačno? To je pa že vredno razmislt.

:wink:

Vse kar rabiš naredit je, da se povežeš z zastopnikom 3way.

Pa lep pozdrav!
jerry_p
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a -M- » 4.6.2008 14:36

Kot študent lahko dobiš tudi brezplačno verzijo Inventorja 2009...Vprašaj na www.basic.si

Je pa vedno zelo burna debata o tem kateri 3D modelirnik je super, kateri najboljši in kateri je definitivno nad vsemi...

Na forumu je za vsak programski paket posebej debata, kjer lepo vidiš kakšne probleme imajo konstrukterji pri delu.
Nekateri imajo težave s tem, da ne morejo iz knjižnice naložit standardnih elementov od vijakov do ležajev...
Mislim, da bi se lahko odločal tudi na podlagi tega.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a -M- » 4.6.2008 14:50

fireStorm napisal/-a:Pozanimal sem se in ugotovil, da pride 4 dnevni osnovni tečaj Solidworksa 350 €. Kaj menite se da dobit kje kaj ceneje, ali je to primerna cena? Seveda je brez študentskega statusa cena 720€.

Jaz sem pričel delat z Inventorjem, dobil sem en video tutorial(v angleščini, cca. 200MB) kjer se naučiš osnovne stvari kako se nariše komad, pločevina, sestav, risba. Toliko da imaš neko osnovo za začetek.
Na osnovnem šolanju pa te tudi ne naučijo vsega kar ponuja program.
Potem ko pa začneš risat pa komaj vidiš, kaj veš in kaj ne. Takrat pa imaš veliko stvari v Help-u, na www.strojnistvo.net www.google.com www.youtube.com itd.

Če imaš interes se lahko naučiš.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a grega09 » 4.6.2008 15:52

bozo napisal/-a:
Blaž FS napisal/-a:Sem v 2 letniku UNI, kjer smo na začetku nekaj risali v Catii. Sam osebno uporabljam SW, ker se mi zdi od vseh max user-friendly. Ti pa močno odsvetujem učni seminar, ker za potrebe na faxu zadostuje tutorial, ki je v SW kar zajeten (pa drugje verjetno tudi). Glede službe pa mislim da ne bo komplikacij, ker ko enkrat pridobiš logiko 3D risanja postane učenje drugega programa dosti lažje. Se pa splača čim hitreje začet zanimat, ker ti potem razni projekti postanejo mala malca - vsaj dokumentacija.

Lp, Blaž

Blaž se ne strinjam čisto z tvojim mnenjem!!!

da nebom mimo teme mahu še dodam, za učenje in pridobivanje filozofije modeliranja definitivno SW!!!
ko moraš projek oddat naprej v izdelavo ti povem da dokumentacija še zdaleč ni mala malica!!
še boš zvedu še še...

da nebom mimo teme govru še dodajam da za pridobivanje filozofije in 3d mišljenja najlažji SW!!!
Pri zahtevnejših projektih pa CATIA

Tudi jaz se pridružujem mnenju o SW. Najlažje za učit in dokumentacija lahko gre direktno v .pdf (z ustreznimi debelinami črt in vsem) kar je najlažje za plotat po ljubljanskih kopirnicah, kjer nimajo veliko pojma o čem drugem kot acadu pa še tisto včasih bolj bogo. Če se začneš učiti enega od modelirnikov ti bo v 1. in 2. letniku vzelo manj časa in se lahko posvetiš drugim stvarem, kot so izračuni in podobno...
Za tistole o dokumentaciji in projektih pa velja za faks.
Potem naprej pa verjamem da ni mala malca.

Boš pa pridobil neke osnove, ki ti bodo potem v naprej koristile. Ne smeš pa pozabit risat, ker če ne uporabljaš tega vsakodnevno oz. pogosto potem ti kakšne malenkosti ki močno pohitrijo delo uidejo.
Isto pa pravim za tutorial. Vse za začetek in še več ima SW v svojih tutorialih pod help. Potem pa bi se našel kakšen nadaljevalni tečaj.
Čeprav jaz, če bom vzel tečaj bom šel s Catio, ki je po mojem mnenju (kar sem do zdaj videl) bolj razširjena v podjetjih.
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Herminator » 4.6.2008 21:23

drejcek napisal/-a:Definitivno zmaga ProE. Nova verzija se mi zdi, da prekaša vse druge programe.
Definitivno pa je poleg modelirnika se mi zdi tudi najbolj uporaben za CNC/CAM.

Brez pomisleka da. PA ni mi jasni...pro engineer je za moje pojme najmanj zajeban za učit...vsaj meni osebno je najbolj logičn
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 4.6.2008 23:05

Težek je vsak. Brijanten inženir strojništva, ki se je rodil pred 100 leti pa bi ga dali pred bilokterega od njih pomoje nebi kaj dosti naredil. Vsaj ne v nekem doglednem času.

Tako da po moji oceni so ti modelirniki tako kot pisava. Treba se je naučiti vsake črke posebej. Ampak ob današnjem nčinu življenja kjer se z računalniki "ukvarjamo" že od otroštva to ni tako težko.

Sam sem delal ogromno 3D v Avtocadu. Da res je. Nevrjetno se sliši ampak je res. In dejansko bolj kot sem se izpopolnjeval bol sem se zavedal in naučil česa Autocad ne zna. In prehod na modelirnik (učenje) mi je dejansko pokazalo nekaj. Da se dela dostikrat tem programskim orodjem krivica ko se mečejo prelahkotne ocene.

Vsak od teh modelirnikov ki si jih napisal v naslovu je čudovito programsko orodje ki je prav neverjetno kaj zna.

Največkrat se pljuva po Pro/E. Torej je najbolj splošno mnenje da je Pro/E najslabši. Ampak lahko ti povem da prvi program za učenje je bil ravno Pro/E. Zakaj?

Nevem. Preprosto je tako naneslo. In a je res tako slab? Ni.

Osnove sem razumel v 1 dnevu. V tednu sem že naredil dokaj kompleksen mehanski sklop.

Dejasnko je namenjen strojniku. In to mi je všeč. Pokaže pa ti tudi takoj, da brez teoretičnega znanja o tem kaj počneš, (ne o samem modelirniku) ampak o tem kaj bi sploh rad naredil v modelirniku neboš daleč prišel. Zato pozabi na modelirnik. Začni se učiti strojniško teorijo.

Solid works sem tudi že preizkusil. In določene stvari ima poštimane bolje. V smislu, da je bolj uporabniku prijazno početje. Ampak kaj dosti o samem programu nebi znal povedati. Vem da ima določene funkcije bolj izpopolnjene v smislu da z 1 klikom narediš več.

O Catia programu sem gledal predvsem video tutoriale. Brez da bi sam kaj počel v tem modelirniku.

Rečem lahko le da ima nekaj naravno fantastičnih zmožnoisti predvsem kaj se tiče oblikovanja.

Ostalih ne poznam. Vrjamem pa da je NX konkurenčen in dober program.

Pri vseh teh "ocenah" ki jih berem na forumu pa me najbolj moti le dejstvo da vsak nekaj reče, nihče pa stvar ne argumentira. Vsaj toliko kot mu je poznana. Saj nikjer ne piše da vsi znamo vse.

Če nekaj trdiš potem je lepo če napišeš zakaj. Ne pa zato, ker pač to trdiš in zato bi naj tako bilo.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a norsir » 4.6.2008 23:08

Tudi jaz stavim na Pro/ENGINEER-ja. Tehnična pomoč je na nivoju. Dodali so knjižnice standardnih elementov in profilov. Z njim brez problemov obdelujem zelo velike sklope (po številu sestavnih delov in zahtevnosti).
Očital bi mu le to, da je "grd" napram drugim modelirnikom. Vendar vzamem to v zakup na račun njegove zmogljivosti.

Lep pozdrav.
norsir
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Izpust » 5.6.2008 13:31

Pri nas pa smo srečni da smo se Pro/E ja končno znebili. Nima smisla naštevati vseh pomankljivosti, ki jih ima. In kaj vse so obljubljali v preteklih letih, da bo imela nova verzija - pa NI imela.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a flopi » 5.6.2008 15:28

Pri nas pa smo srečni da smo se Pro/E ja končno znebili. Nima smisla naštevati vseh pomankljivosti, ki jih ima. In kaj vse so obljubljali v preteklih letih, da bo imela nova verzija - pa NI imela.

Prosim naštej pomanjkljivosti za nas ostale.
Na kaj ste pa presedlali?
flopi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Punkt » 5.6.2008 15:33

Oh še kako ima smisel naštevati pomajnklivosti in prednosti.

Tem več tega boljše bo.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mr_Oz » 5.6.2008 18:58

Mislim, da je favoriziranje enega ali drugega programa brez predmetno,... Vsak naj uporablja tistega, ki ga oblada. Se pa mora človek velikokrat prešolati oz privaditi na program, ki ga uporablja podjetje kjer dela in ne kateri te je ušeče,...

Je pa to vprašanje ravno tako kot je katero pivo je bolše Unijon ali Laško,....
LP MM
Mr_Oz
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dejan_pod. » 9.6.2008 8:44

riši s tistim ki ga boste imeli na faksu... ker ti bo tam zaenkrat najbolj koristil... js delam z Pro/E-jem in sem čist zadovoljen... malce se zaplete z raznimi evolventinimi zobniki ipd. vendar se tudi to da nardit z malo truda... itak pa vaja dela mojstra... delal sem že tudi s catio pa mi nekot ni sedla.. auto-cad je pa za 3D itak en haha (je uporaben, vendar so drugi VELIKO boljši)...
Drugače pa svoje pomanjklivosti in prednosti ma vsak... stvar je le v tem kaj ti je osebno bolj všeč
dejan_pod.
Sodelavec
Sodelavec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov