STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pro engineer vs solidworks vs catia vs autocad

Pro engineer vs solidworks vs catia vs autocad

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Punkt » 9.6.2008 9:25

Je pri evolventih zobnik res kriv modelirnik ali pomajnkaje znanja o sami teoriji evolventnega zobnika?

Seveda če se ga spravimo modelirati sami. (neglede na programski paket).
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dejan_pod. » 9.6.2008 9:37

zakaj bi bila pri risanju nekega standardiziranega evolventnega zobnika problem teorija oz. nepoznavanje le te? Pa tut če že imamo nestandardno izvedbo mormo met najprej nek koncept, idejo, skice, mere... sej pa se 3D modelov ne lotevamo risat z glave ven... ali pač?

Pač problematika je bolj pri samem postopku ki ga zahteva pro/E za takšne stvari (določanje novih ravnin ipd.)
dejan_pod.
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Punkt » 9.6.2008 9:44

zakaj bi bila pri risanju nekega standardiziranega evolventnega zobnika problem teorija oz. nepoznavanje le te?

Oh če znanje ni problem potem pa se res v jezik vgriznem.

To pa da je težko v Proe narisati evolventmi zobnik če imaš ustrezno znanje o teoriji evolventih zobnikov in veš osnove samega programa (katere moraš kot začetnik v vsakem programskem paketu spoznati) pa se ne strinjam.

Je pa to seveda subjektivna ocena vsakega posameznika. Moja je da ni težko.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dejan_pod. » 9.6.2008 10:14

ah... mate prau ja...
dejan_pod.
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a optheron » 4.7.2008 12:22

Mislim da da je vse odvisno kaj bos modeliral u 3D programu
Nisem delal u vseh programeh ampak ko sem sl iz autocad na Pro/E je to velika razlika

Delam u Pro/E ze 4 leta pa se men zdi dobr program ce imas pakete na voljo pa ce imas dostop do solanji oziroma navodil
Nazalost solanja za Pro/E niso vec tok splosni, zej se prijavis na solanja ki jih rabis, toraj se ucis sam tisti modul ki ga uporabljas

U Catii sem probal nekaj delat, moje mnenje je da je bl enostaven za ucit se kot Pro/E

vse eno kjeri program se bos ucil, praksa je cist drugo kot teorija
obvezno moras obvladat strojnistvo potem se lahko ucis kjer koli program pomoje ni vazno, lahko tudi vse.
optheron
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Izpust » 4.7.2008 12:31

škoda ko prvi tvorec teh primerjav med Catia - Pro/e - SW in autoCAD ni dodal še corel Draw.
Zakaj? - ker je to itak nemogoče primerjati. Lahko bi dodal zvraven še npr JanezCAD. Vsaj upam da jih pri nas veliko veliko dela z njim. Je namreč zelo poceni in takoj ga znate.
Izpust
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a TeSt » 5.7.2008 6:13

Uf pa res, nekdo je izpustil NX oz. SE iz seznama, sedaj pa v jok in na drevo.
TeSt
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Vikk » 3.12.2008 20:47

Vprašanje za Punkta. Ker sem videl, da si svoj čas veliko preučeval, kateri CAD software izbrati, me zanima, ce si že izbral. v kolikor je bilo to že kje povedano in sem spregledal se opravičujem. Zanima me, ker sem tudi sam pred to odločitvijo.

Hvala in lp,
Vikk
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Punkt » 3.12.2008 22:21

Težko ti rečem. Autocad vsekakor ne.

Proe se da narediti marsikaj. Je pa treba od osnov naprej vse se sproti učiti. Začetnik lahko znori že samo ob nastavitvah tiskanja kakšne črte bo tiskal. In pa nastavitev standarda... Ker te nič kaj ne razvaja. Meni osebno je dokaj pregleden kaj se tiče samega modeliranja (ne pa ostale stvari kot so razne nastavitve in podobno...) čeprav se marsikdo ne strinja. Imajo pa dober support v Sloveniji. In majnša podjetja se zaradi cene gotovo odločajo za njih.

"Evropski" podjetji - vsaj jaz jih smatram za evropska - me lahko mirno popravite če to ne drži. (NX, SE,na eni strani in Catia, SW na drugi) so dokaj močna v tem trenutku bi si upal trditi. In v njihovih izdelkih se vidi napredek. Tako da kakšen od teh te pomoje nebo razočaral.

Vse je pa odvisno od tega kaj sploh pričakuješ od modelirnika in koliko si zanj pripravljen odšteti.

Na forumu sem zasledil, da se oglašuje še Thinkdesign in za oblikovalce pa se dosti še govori o Rhinoceros-u.

Vsekakor za 2D preizkusi še kakšen free2d.

Premalo sem še delal v vseh da bi bil lahko v tem trenutku referenca. Bi pa si upal trditi, da so "evropski" dokaj spodobni. SW je dokaj popularen. SE mu skuša konkurirati in prepričati da je boljši. Catia je tako neke vrste referenca. Ampak draga referenca. NX se vrjetno hoče kosati s Catio. Če se ali ne pa nevem. Še dobenega nisem konkretno preiskusil. Bi pa z veseljem delal v tem če bi to zahtevala služba. To pa ti lahko povem.

Zato najboljše da si na list papirja napišete kaj sploh vaše podjetje potrebuje in greste tem velikim 3 ali 4 na predstavitve.

je še mechanical desktop za Autocad in pa Inventor... Ampak premalo vem da bi sodil. Načeloma se pa izogibam podjetju Autodesk. Bi pa kupil njihov paket Maya recimo če bi bil v drugih vodah.

Če pa sprašujete zato, ker bi pač individualno doma začeli se na tem področju izpopolnjevati pa začnite s katerim koli. Ko boste delali kakšno leto v enem. In imeli za sabo par projektov vrjemite da bo dokaj lahko se navaditi na kakšnega drugega.

Kot začetniku vsekakor priporočam še začetne tečaje. Potem pa le vaja in lastna želja da nekaj prenesete v računalnik. In razmišljanje kako boste to storili.

Ker nisem še naletel na takšnega, ki dela stvari sam. Še vedno je sposobnost tistega ki sedi za računalnikom več kot sam program je moje osebno mnenje.

Na koncu boste če ste začetnik za vsakega potrebovali par let da boste v njem suvereni. Od modeliranja, do morda kakšne analize pa do proizvodnje. To kar traja. In zagotovo ni v dobenem od teh tega znanja zlahka za pridobiti. Živcev, časa iskanja po googlu in nevednosti bo pri vsakem več kot dovolj. Ampak načeloma je tako. V katerem koli boste delali, ko boste 1 krat stvar naredili pravilno boste jo večno vedeli. In zelo velika vrjetnost bo, da bo v konkurenčnem izdelku se to storilo zelo podobno...
Zadnjič spremenil Punkt, dne 4.12.2008 2:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 3.12.2008 23:24

sw, se, proe, inventor.... isto sranje, drugo pakovanje
catia, nx, proe..... isto sranje, drugo pakovanje
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 4.12.2008 2:12

Ne upam si reči preveč konkretno, ker še nisem zadosti poučen o vseh. Ampak če bi že mogel bi rekel, da "Evropa" trenutno z svojo ponudbo na tem področju po moji oceni ponuja največ. Se pravi formalni sedeži firm koliko vem so v Evropi. Kje konkretno pa razvijajo pa nevem. Francozi in nemci torej.

Je tako?

Tukaj lahko vidiš kaj vse obvladujejo Francozi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dassault_Systemes

UGS pa če prav razumem je kupil Siemens. Nevem pa kako politiko vodijo. A se večina še dela v ZDA ali ne.

http://en.wikipedia.org/wiki/UGS_Corp.#History

PTC pa vrjetno tako vsak ve katera firma je to:

http://en.wikipedia.org/wiki/Parametric_Technology_Corporation

Autodesk pa je Kalifornijska firma:

http://en.wikipedia.org/wiki/Autodesk

Če kdo ve kaj več o tem vsekakor se priporočam da pove. Ker me pač zanimajo tud te stvari.

Francozi resnici na ljubo vsaj na papirju delujejo zelo suvereno...

Je pa res tudi to, da večina podjetij pa ima sedeže v ZDA. Tako da nevem. Lastniki evropejci, gre pa še vedno pretežno za ameriška podjetja? Ali kako je s tem?
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 4.12.2008 7:24

prosim ne filozofiraj punkt. :)
se te se spomnim in tvoje skrivnostnosti iz tiste teme o izbiri.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Pro engineer vs solidworks vs catia vs autocad

OdgovorNapisal/-a Pecho » 4.12.2008 11:30

fireStorm napisal/-a:Sem nov na forumu in nisem vedel točno kam napisat ta post . Uglavnem sem prvi letnik strojne fakultete in sem ugotovil, da bi se bilo dobro naučit uporabljat kakšen 3d program. Pač v tem programu bi delal kar je potrebno za šolo, a ker ne poznam nobenega od zgoraj navedenih me zanima kateri je najbolj primeren.kaj mi svetujete??

Predvidevam, da si vpisan na FS v Ljubljani? Ker sem absolvent na FS v Ljubljani, ti svetujem, da se naučiš nekaj najbolj enostavnega. Kolikor je meni znano, bo uporaba 3D modelirnikov smotrna le pri predmetu strojni elementi v 2. letniku. Zakaj najbolj enostavnega? Ker za kaj več ne boš imel časa, potem pa se boš moral tako ali tako v opredeliti za določeno smer v strojništvu in temu primerno boš izbral oz. ti bo dodeljen programski paket. V praksi obstajajo bolj ali manj orientirani paketi, recimo za CAD/CAE/CAM. In za tvoje potrebe je po mojem mnenju najbolj primeren enostaven CAD software tipa SW ali TS. Izogibaj se predvsem Catie, ProE, ker sta prezahtevna za to, kar potrebuješ (s tem ne mislim, da sta slaba).
Sam sem 4 leta delal z ProE, a smo pred krakim začeli v podjetju kjer delam uvajati nov programski paket,ki je enostavnejši in bolj proizvodno orientiran. Iz lastnih izkušenj ti povem, da izberi tisto kar potrebuješ, ne pa tistega kar je najbolj komplicirano, ker to pomeni predvsem prihranek na času in živcih.

Lp
Miha
Pecho
Novinec
Novinec

Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a moi » 4.12.2008 11:45

kateri paket pa to?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pecho » 4.12.2008 11:49