STROJNISTVO.com • Poglej temo - Zemeljska konzola

Zemeljska konzola

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Zemeljska konzola

OdgovorNapisal/-a fogl » 8.7.2008 9:13

V zemljo bi rad fiksiral konzolo, ki bi jo zabetoniral v beton. Zanima me, kakšno luknjo za beton rabim da bo zdržala določen navor? Kako pa se rešuje stik med konzolo in betonom? Naj na konzoli privarim armaturno mrežo?

Obstaja za take zadeve kak bolj primeren gradbeni forum (kater) oz. kaka knjiga?
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 8.7.2008 10:29

-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a fogl » 8.7.2008 10:57

Foruma na prvih dveh linkih sta precej nedejavna.

Google sem že gledal, pa nisem našel (kakšen pa je pravi angleški izraz za to?).
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 8.7.2008 11:14

kakšna pa je ta obremenitev? Pri drogih za zastavo in uličnih svetilkah se uporabijo plošče+sidra.
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 8.7.2008 13:34

Obremenitev bi bila navor. To bi bil znak, v katerega bi pihal veter.
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.7.2008 13:57

Vsak na zemljino postavljen gradbeni objekt rabi temelj, ki prenese obremenitve objekta na zemljino. Zemljina je v stanju prevzeti le tlačne obremenitve in nekaj strižnih, bolj razumljivih kot trenje temelja po zemljini. Dopustna tlačna obremenitev se običajno določa za vsak primer posebej direktno na terenu. Nekaj podobnega, kot strojniki določamo trdoto jekla (HB, HC, HV, ...). Obstoja tudi tabela orientacijskih vrednosti, glede na vrsto zemljine.

Točkovni temelj je običajno obremenjen na tlak (tudi teža temelja) in upogib. Će je upogibni moment izmeničen do utripen mora biti na vsej površini temelja tlačna napetost, da se temelj ne razmaja (ustrezno velik in težek temelj). Pri momentu vedno v isto smer se lahko jemlje, da pri maksimalnem momentu le del temelja pritiska na zemljino.

Pri konstruiranju spoja med jeklenim stebrom in betonskim temeljem je upoštevati, da beton ne prenaša nateznih sil. Steber se postavi v luknjo temelja in se zalije. Običajno se armatura temelja ne vari na steber, vendar se ustrezno oblikuje, da objame steber v dovolj veliki višini. Pri tem se moment stebra pretvori v dvojico horizontalnih tlakov, katere beton lahko prevzame. Možno je steber pritrditi na temelj s sidrnimi vijaki. Pri tem se moment pretvori v vertikalno dvojico sil. Na eni strani tlak pritiska na beton, na drugi strani pa se nateg preko sidrnih vijakov posredno prenese v armaturo temelja.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a advokat » 8.7.2008 15:05

Tule prilagam primer sidranja, razvidni so tudi nekateri
podatki za sidranje drogov.
http://www.promoled.eu/SLO_PROSP_DROGOVI_06_06.pdf

Za konkreten primer pa šteje še veliko dejavnikov.(površina table, višina postavitve table, cona za določitev sile vetra itd.)
advokati niso za strojnike
advokat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.8.2008 6:45

fogl si pa res dobesedno ptiček. Nauči se še čivkati besedico HVALA!
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 29.8.2008 7:25

Hvala vsem za pomoč, še posebno Žerjavarju.

Saj se lahko za vsak post zahvalim, ni problem, samo se mi zdi, da bi bilo to smetenje po forumu... Na forumu ponavadi veljajo malo drugačna "pravila" kot v realnosti...npr. med drugim se vsi tikamo...
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MrTn » 29.8.2008 8:58

Žerjavar je več kot očitno strokovnjak z veliko izkušnjami. Glede na nitke, v katerih sodelujem tudi sam, vidim da se spozna na veliko različnih področji. Poleg tega ima tudi voljo in čas poglobljeno odgovarjati na praktična vprašanja. Njegovi odgovori so vsaj kolikor lahko jaz laično ocenim, vedno strokovno utemeljeni in korektni.

Mnogim udeležencem na forumih ni pomembno, ali se mu kdo za prispevek zahvali ali ne. Meni osebno npr. se zdi fino, če je na moj post sploh kak odziv :-)

Žerjavar pa je vzgojen tako, da za dan nasvet zahvalo pričakuje in prepričan sem, da se za nasvet tudi sam zahvali. Če si on vzame vsaj pol ure časa, da nekomu izračuna neke obremenitve, mogoče poišče podatke v tabelah/priročnikih, napiše odgovor čez 20+ vrstic, potem si zagotovo zasluži vsaj besedico HVALA.

Bojim se, da z odnosom, ko na kvalitetne odgovore udeleženci niti "BU" ne rečejo, s forumov preganjamo ravno strokovnjake, kot je Žerjavar. Ko pa na takem forumu ostane samo publikum z omejenim strokovnim znanjem, lahko prejmeš odgovor "en bager, pa ena luknja, pa ena hruška betona".

fogl, prosim ne jemlji tega osebno. V kar nekaj nitkah sem opazil isti simptom in mirno bi lahko isti prispevek objavil kje drugje. Pač sem ga slučajno tukaj, ker je ravno odprta, ne leti pa nate osebno...

LP, ma 8)
MrTn
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov