epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
storz napisal/-a:Pejt na svoje, ti bo bistveno več ostal, pa še na dopust boš lahko šel ko se ti bo zazdel, da o njegovi dolžini sploh ne govorim. Lep optimistični pozdrav.

baklava napisal/-a:http://www.strojnistvo.com/poglejnovico.php?t=15138
"Trenutno sicer plače inženirjev še vedno zaostajajo za plačami zdravnikov, ekonomistov in pravnikov, je pa treba pri primerjavi teh poklicev primerjati tudi vložen čas. Zdravniki in pravniki začnejo zares služiti šele tam okoli tridesetega leta starosti, medtem ko je pri inženirskih poklicih šolanje krajše, plače pa so solidne že na začetku kariere."

inad napisal/-a:baklava napisal/-a:http://www.strojnistvo.com/poglejnovico.php?t=15138
"Trenutno sicer plače inženirjev še vedno zaostajajo za plačami zdravnikov, ekonomistov in pravnikov, je pa treba pri primerjavi teh poklicev primerjati tudi vložen čas. Zdravniki in pravniki začnejo zares služiti šele tam okoli tridesetega leta starosti, medtem ko je pri inženirskih poklicih šolanje krajše, plače pa so solidne že na začetku kariere."
No ja, tole v črnem je tudi mene takoj zbodlo v oči. Da je baje šolanje pri inženirskih poklicih krajše?? Od kdaj pa. Kolikor vem je UNI strojništvo poleg medicine in elektrotehnike najdaljši in sicer 9 semestrski. Dobe pripravništva sicer skoraj nimamo več, ampak dobro se ve, da preden postaneš dober inženir rabiš vsaj 5 let trdega dela. Izpit za projektanta pa tudi ne moraš opraviti preden ne dosežeš vsaj 2 leti delovne dobe. Torej, dokler se ne moraš podpisati na pod projekt, tudi vreden nisi nič. Saj je vso delo pripisano osebi, ki se je pač podpisala.
Sedaj se vprašam,kje tukaj zaostajamo za pravniki. Itak smo od njih morali že v samem procesu šolanja požret vsaj 2x več znanja (tisti, ki smo se res učili) in zato ni potrebno posebej poudarjati, da smo bolj razgledani od njih (če pogledamo samo znanje tujih jezikov itd...) mah, brez veze se spuščat v to otročjo razpravo, saj se tako ali tako ve, kdo je kaj potem na šihtu...
Kar se pa tiče plač. Kot je že bilo napisano. Problem je v nas strojnikih samih. Dokler bomo sami sebi delali damping s cenami in se ne bomo znali ceniti, tako dolgo bomo pač med poklici pobirali drobtinice. Da pa lahko ceniš samega sebe, moraš biti prepričan v sebe in predvsem v svoje znanje! Sedaj pa vas vprašam, ali res znate dovolj? (pa ni mišljeno kot provokacija!!)
lp
PS
Če ne gre v Sloveniji, greš pač v Avstrijo, Italijo itd. Konec koncev je tako vseeno ali se po Sloveniji voziš 100km vsak dan na šiht ali pa se pelješ čez mejo?!

Stajerc25 napisal/-a: Delam na mestu tehniškega sodelavca, moja bruto plača pa je 800€, kar se mi zdi malo. Po diplomiranju bi se naj ta dvignila na 1k, kar pa me še vseeno ni prepričalo v to, da bi ostal na tem delovnem mestu.

inad napisal/-a:Sedaj se vprašam,kje tukaj zaostajamo za pravniki. Itak smo od njih morali že v samem procesu šolanja požret vsaj 2x več znanja (tisti, ki smo se res učili)

-M- napisal/-a:inad napisal/-a:Sedaj se vprašam,kje tukaj zaostajamo za pravniki. Itak smo od njih morali že v samem procesu šolanja požret vsaj 2x več znanja (tisti, ki smo se res učili)
Pozanimaj se malo, koliko snovi mora predelat študent prava za npr. Rimsko pravo, koliko latinskih rekov se mora naučiti na pamet.
Ti poznaš vse zakone in predpise na pamet?

strojtech napisal/-a:Ko sem prebral to temo sem bil dobesedno šokiran. Sam sem študent strojništva 3.letnik uni - energetika. Ko sem se vpisoval na faks so mi vsi govorili kako zelo rabijo strojnike. To sem pogojeval z visoko plačo. Do nedavnega sem mislil, da so strojniki plačani nad 1500-2000 EUR (univerzitetni). Izgleda da sem preveč sanjal. Tukaj govorite da nekateri zaslužite 700 EUR, to je malo več kot nekdo z osnovno šolo v proizvodnji za mašino. Dobesedno mi to jemlje voljo do učenja.
strojtech napisal/-a:Resno razmišljam, da si še malo bolje pogledam nemščino in po faksu čez 3 leta hop v Avstrijo. Pa je tam sploh kaj boljše? Ali v Avstriji tudi primankuje strojnikov?
strojtech napisal/-a:Ni mi jasno kako so lahko ob pomanjkanju strojnikov plače tako nizke. Očitno primanjkuje samo strojnikov ki bi delali za minimalno plačo. Strojniki smo očitno več kot premalo cenjeni. Politiki sicer do 2015 obljubljajo evropske plače... To bo čez 6 let.Kaj mislite?

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov