STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko zaslužimo strojniki - 2007

Koliko zaslužimo strojniki - 2007

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a storz » 20.8.2008 19:48

Pejt na svoje, ti bo bistveno več ostal, pa še na dopust boš lahko šel ko se ti bo zazdel, da o njegovi dolžini sploh ne govorim. Lep optimistični pozdrav.
storz
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a BANE » 20.8.2008 21:37

storz napisal/-a:Pejt na svoje, ti bo bistveno več ostal, pa še na dopust boš lahko šel ko se ti bo zazdel, da o njegovi dolžini sploh ne govorim. Lep optimistični pozdrav.

JA JA tako razmislja vecina. Moram raci, da je to zelo nepravilna in nekorektna izjava.

Tisti ki gre na svoje mora garati praznike in nedelje in potem, ce ne propade in ce mu cez kakih 10 let uspe...
Ma pol je pa ze toliko navajen tega tempa, da drugace ne gre.
BANE
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a toolmaker » 21.8.2008 10:40

Pozdravljeni,
najprej BANE bravo, točno tako je vsi razmišljajo takole odpreš s.p. pa takoj drag avto, 2 meseca morja...
Pa le ni tako govorim iz lastnih izkušenj.
Vstanem ob 5h spat grem ob 24h in še med spanjem premlevam :oops:
Je pa res standard se mi je izboljšal glede na to, da sem pred tem zaslužil minimalno plačo.
Toliko o tem pa brez zamere, vsem skupaj pa želim čim več uspeha.
Lep pozdrav
toolmaker
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a inad » 29.8.2008 13:05

baklava napisal/-a:http://www.strojnistvo.com/poglejnovico.php?t=15138

"Trenutno sicer plače inženirjev še vedno zaostajajo za plačami zdravnikov, ekonomistov in pravnikov, je pa treba pri primerjavi teh poklicev primerjati tudi vložen čas. Zdravniki in pravniki začnejo zares služiti šele tam okoli tridesetega leta starosti, medtem ko je pri inženirskih poklicih šolanje krajše, plače pa so solidne že na začetku kariere."

:)

No ja, tole v črnem je tudi mene takoj zbodlo v oči. Da je baje šolanje pri inženirskih poklicih krajše?? Od kdaj pa. Kolikor vem je UNI strojništvo poleg medicine in elektrotehnike najdaljši in sicer 9 semestrski. Dobe pripravništva sicer skoraj nimamo več, ampak dobro se ve, da preden postaneš dober inženir rabiš vsaj 5 let trdega dela. Izpit za projektanta pa tudi ne moraš opraviti preden ne dosežeš vsaj 2 leti delovne dobe. Torej, dokler se ne moraš podpisati na pod projekt, tudi vreden nisi nič. Saj je vso delo pripisano osebi, ki se je pač podpisala.
Sedaj se vprašam,kje tukaj zaostajamo za pravniki. Itak smo od njih morali že v samem procesu šolanja požret vsaj 2x več znanja (tisti, ki smo se res učili) in zato ni potrebno posebej poudarjati, da smo bolj razgledani od njih (če pogledamo samo znanje tujih jezikov itd...) mah, brez veze se spuščat v to otročjo razpravo, saj se tako ali tako ve, kdo je kaj potem na šihtu...
Kar se pa tiče plač. Kot je že bilo napisano. Problem je v nas strojnikih samih. Dokler bomo sami sebi delali damping s cenami in se ne bomo znali ceniti, tako dolgo bomo pač med poklici pobirali drobtinice. Da pa lahko ceniš samega sebe, moraš biti prepričan v sebe in predvsem v svoje znanje! Sedaj pa vas vprašam, ali res znate dovolj? (pa ni mišljeno kot provokacija!!)

lp

PS
Če ne gre v Sloveniji, greš pač v Avstrijo, Italijo itd. Konec koncev je tako vseeno ali se po Sloveniji voziš 100km vsak dan na šiht ali pa se pelješ čez mejo?!
inad
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kreker » 30.8.2008 2:16

KOLIKO ZASLUŽI STROJNI TEHNIK ???----....JA OKROG 580 EUR ...NA TEDEN!!!

:lol: :lol:
KJE ?

V KANADI
kreker
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a baklava » 30.8.2008 8:42

inad napisal/-a:
baklava napisal/-a:http://www.strojnistvo.com/poglejnovico.php?t=15138

"Trenutno sicer plače inženirjev še vedno zaostajajo za plačami zdravnikov, ekonomistov in pravnikov, je pa treba pri primerjavi teh poklicev primerjati tudi vložen čas. Zdravniki in pravniki začnejo zares služiti šele tam okoli tridesetega leta starosti, medtem ko je pri inženirskih poklicih šolanje krajše, plače pa so solidne že na začetku kariere."

:)

No ja, tole v črnem je tudi mene takoj zbodlo v oči. Da je baje šolanje pri inženirskih poklicih krajše?? Od kdaj pa. Kolikor vem je UNI strojništvo poleg medicine in elektrotehnike najdaljši in sicer 9 semestrski. Dobe pripravništva sicer skoraj nimamo več, ampak dobro se ve, da preden postaneš dober inženir rabiš vsaj 5 let trdega dela. Izpit za projektanta pa tudi ne moraš opraviti preden ne dosežeš vsaj 2 leti delovne dobe. Torej, dokler se ne moraš podpisati na pod projekt, tudi vreden nisi nič. Saj je vso delo pripisano osebi, ki se je pač podpisala.
Sedaj se vprašam,kje tukaj zaostajamo za pravniki. Itak smo od njih morali že v samem procesu šolanja požret vsaj 2x več znanja (tisti, ki smo se res učili) in zato ni potrebno posebej poudarjati, da smo bolj razgledani od njih (če pogledamo samo znanje tujih jezikov itd...) mah, brez veze se spuščat v to otročjo razpravo, saj se tako ali tako ve, kdo je kaj potem na šihtu...
Kar se pa tiče plač. Kot je že bilo napisano. Problem je v nas strojnikih samih. Dokler bomo sami sebi delali damping s cenami in se ne bomo znali ceniti, tako dolgo bomo pač med poklici pobirali drobtinice. Da pa lahko ceniš samega sebe, moraš biti prepričan v sebe in predvsem v svoje znanje! Sedaj pa vas vprašam, ali res znate dovolj? (pa ni mišljeno kot provokacija!!)

lp

PS
Če ne gre v Sloveniji, greš pač v Avstrijo, Italijo itd. Konec koncev je tako vseeno ali se po Sloveniji voziš 100km vsak dan na šiht ali pa se pelješ čez mejo?!

v tej zgodbi za mene osebno, najbolj porazno je to, da so se ljudje, ki bi morali povdarjati pomembnost poklica strojnika (od delavca na stružnici do dr. znanosti)in dvigovati ugled poklica in strojnikov samih, dobesedno posr*li v skledo iz katere jemo. že razumem da managerji imajo takšen zaničevalen pristop na sploh do strojnikov, vendar od ljudi, ki naj bi izobraževali in producirali strokovnjake ter dvigovali ugled pa res nisem pričakoval....jadno in bedno....

LP
baklava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Stajerc25 » 18.9.2008 14:01

Tukaj se pojavlja ogromna razlika med najvišjo napisano in najnižjo zapisano plačo, kar je posledica tega, da nekateri navajate plačo v neto, drugi v bruto obliki. Nekateri k plači prištevate še nadure, potne stroške, malico in ne vem kakšne dodatke še vse. Zame osebno je najbolj merodajno navajanje blače v bruto znesku. To je dejansko tista osnova iz katere potem izhaja 1001 možnost. Samo pri izračunu neto plače je že potem razlika. Nekdo ima več olajšav zaradi otrok, zahtevnosti delovanega mesta, odbitek za zavarovanje, pokojninsko, naložbeno,...Zaradi tega lahko imata dva zaposlena v enem podjetju za enako delo vsak 1500€ bruto plače, neto pa eden 1050€, drugi pa recimo 1180€. Kdo ima torej tukaj večjo plačo? Seveda bi se dalo debatirati tudi o tem, da ni bruto najbolj merodajen podatek z višino OD, ampak meni se vseeno zdi najbolj realen.
Sam sem strojnik, (smer proizvodno strojništvo in tik pred diplomo). Delam na mestu tehniškega sodelavca, moja bruto plača pa je 800€, kar se mi zdi malo. Po diplomiranju bi se naj ta dvignila na 1k, kar pa me še vseeno ni prepričalo v to, da bi ostal na tem delovnem mestu.
Ni poraženec kdor je poražen, poraženec je, kdor se po porazu ne pobere.
Stajerc25
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a eustahije » 19.9.2008 12:00

Stajerc25 napisal/-a: Delam na mestu tehniškega sodelavca, moja bruto plača pa je 800€, kar se mi zdi malo. Po diplomiranju bi se naj ta dvignila na 1k, kar pa me še vseeno ni prepričalo v to, da bi ostal na tem delovnem mestu.

Bruto ali neto?
eustahije
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a stremetzky » 22.9.2008 7:34

Delam v proizvodnem podjetju blizu doma (35km iz Ljubljane). Leta 2004 sem diplomiral (VSŠ) in začel kot pripravnik z bivšimi 90.000 SIT.
Trenutno sem vodja tehnologije (oddelek 5-ih delavcev), aktivno govorim in pri delu uporabljam angl. in italijanščino, občasno konstruiram s Pro/E. Moja neto plača je 1050 eur, s tem, da trenutno prejemam stimulacijo iz naslova uvajanja novega skrbnika IT sistema (do nedavnega sem namreč poleg svojega dela to delo oprvljal jaz).
Delovnik imam gibljiv, zjutraj lahko pridem od 6h do 8h in potem delam 8h. Skoraj nikoli mi ni treba delati nadur.

Sam vidim veliko prednosti v trenutni zaposlitvi (predvsem v pogojih), sigurno bi bil v Ljubljani plačan več, vendar bi bila potrebna znatna razlika v plači, da bi menjal delo.
stremetzky
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a -M- » 22.9.2008 10:33

inad napisal/-a:Sedaj se vprašam,kje tukaj zaostajamo za pravniki. Itak smo od njih morali že v samem procesu šolanja požret vsaj 2x več znanja (tisti, ki smo se res učili)

Pozanimaj se malo, koliko snovi mora predelat študent prava za npr. Rimsko pravo, koliko latinskih rekov se mora naučiti na pamet.

Ti poznaš vse zakone in predpise na pamet?
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a dejan_pod. » 22.9.2008 10:45

dejstvo je da država živi od gospodarstva in ne od raznih javnih ustanov... od gospodarstva prihaja večina denarja in če je gospodarstvo v riti, je v riti tut cela država... zato pa je tako kot je!
Če bi blo gospodarstvo poštimano, bi lahko bili manj obdavčeni, konec koncev bi tut blo več denarja za javne sektorje itd. ... ne pa da se vrši stavka pri stavki... (za katere so se iztekale pozitivno pa ste sami videli..)
dejan_pod.
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a baklava » 22.9.2008 13:46

-M- napisal/-a:
inad napisal/-a:Sedaj se vprašam,kje tukaj zaostajamo za pravniki. Itak smo od njih morali že v samem procesu šolanja požret vsaj 2x več znanja (tisti, ki smo se res učili)

Pozanimaj se malo, koliko snovi mora predelat študent prava za npr. Rimsko pravo, koliko latinskih rekov se mora naučiti na pamet.

Ti poznaš vse zakone in predpise na pamet?

A mislite, da bo pravnik na isti način odgovoril svojemu kolegi ob podobnem vprašanju.

A mislite da bi mu omenil koliko je potrebno znanja in znanja da zasnuješ, skonstruiraš, to daš na papir in še opravi 2x10^7 ciklov en sam posrani reduktorček za katerega on sploh ne vem da obstaja pol metra pod njegovo ritjo vsakič, ko se vsede na lederzic svojega mercedesa?

in vi kot strojnik to primjerate z učenjem latinskih rekov na pamet?

vsaka čast!!
baklava
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fogl » 22.9.2008 14:36

Se povsem strinjam s predhodnikom. Očitno imamo/imajo strojniki nek manjvrednostni kompleks. Kaj je pa temu krivo pa ne bi vedel. Mogoče bi morali na televizije predvajati več takih oddaj kot je npr. Extreme Engineering na Discoveriju, da bi se/nas začeli cenit
Lep pozdrav,
Klemen
fogl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a strojtech » 22.9.2008 19:14

Ko sem prebral to temo sem bil dobesedno šokiran. Sam sem študent strojništva 3.letnik uni - energetika. Ko sem se vpisoval na faks so mi vsi govorili kako zelo rabijo strojnike. To sem pogojeval z visoko plačo. Do nedavnega sem mislil, da so strojniki plačani nad 1500-2000 EUR (univerzitetni). Izgleda da sem preveč sanjal. Tukaj govorite da nekateri zaslužite 700 EUR, to je malo več kot nekdo z osnovno šolo v proizvodnji za mašino. Dobesedno mi to jemlje voljo do učenja.
Resno razmišljam, da si še malo bolje pogledam nemščino in po faksu čez 3 leta hop v Avstrijo. Pa je tam sploh kaj boljše? Ali v Avstriji tudi primankuje strojnikov?

Ni mi jasno kako so lahko ob pomanjkanju strojnikov plače tako nizke. Očitno primanjkuje samo strojnikov ki bi delali za minimalno plačo. Strojniki smo očitno več kot premalo cenjeni. Politiki sicer do 2015 obljubljajo evropske plače... To bo čez 6 let. :D Kaj mislite?
strojtech
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mašinist » 22.9.2008 22:55

strojtech napisal/-a:Ko sem prebral to temo sem bil dobesedno šokiran. Sam sem študent strojništva 3.letnik uni - energetika. Ko sem se vpisoval na faks so mi vsi govorili kako zelo rabijo strojnike. To sem pogojeval z visoko plačo. Do nedavnega sem mislil, da so strojniki plačani nad 1500-2000 EUR (univerzitetni). Izgleda da sem preveč sanjal. Tukaj govorite da nekateri zaslužite 700 EUR, to je malo več kot nekdo z osnovno šolo v proizvodnji za mašino. Dobesedno mi to jemlje voljo do učenja.

Najprej nisem imel namena odgovarjati na tole objavo, ker se mi zdi, da se že malo ponavljam(o) in vse skupaj izpade kot nesmiselno nerganje, a naj ti bo, ker si še študent. :D
Drži, fama o nepogrešljivosti strojnih poklicev ima že dolgo brado, spremenilo pa se je zelo malo ali nič. O plačah je bilo v tej ter podobnih temah napisanega že precej; v povprečju se gibljejo od 800-1000 € neto (odvisno od regije, podjetja, izobrazbe, delovne dobe,...).

Ti kar lepo dokončaj fakulteto, pojdi za kakšno leto na študij/prakso v tujino in se nato odloči. Mislim, da s sprejemanjem odločitve ne boš imel večjih težav.

strojtech napisal/-a:Resno razmišljam, da si še malo bolje pogledam nemščino in po faksu čez 3 leta hop v Avstrijo. Pa je tam sploh kaj boljše? Ali v Avstriji tudi primankuje strojnikov?

Odgovor na obe vprašanji je pozitiven.

strojtech napisal/-a:Ni mi jasno kako so lahko ob pomanjkanju strojnikov plače tako nizke. Očitno primanjkuje samo strojnikov ki bi delali za minimalno plačo. Strojniki smo očitno več kot premalo cenjeni. Politiki sicer do 2015 obljubljajo evropske plače... To bo čez 6 let. :D Kaj mislite?

Spet stara zgodba. Na to temo je kar nekaj debat - poišči malo po forumu.

Lp
mašinist
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov