STROJNISTVO.com • Poglej temo - Posledica česa je to...

Posledica česa je to...

"Friziranje", sam svoj mojster, modelarstvo ...

Moderatorji: -M-, čopi, eustahije

Posledica česa je to...

OdgovorNapisal/-a discovery » 10.10.2008 10:16

Pozdravljeni!

Zanima me vaše mnenje posledica česa je to..

Slika

Slika

Slika

Poškodba je pod izpušnim ventilom, samo na tem batu, ostali trije so brez poškodb. Gre se za turbo dizlel motor.

Zelo grobo, bi bilo pri bencincu taka poškodba če bi imel prerevno mešanico, pri prebogati bi imel spiranje cilindra, v primeru klenkanja bi bat počil(med obročki,...), v primeru prevelike moči bi ?

Kako je pri dizlu? Je to posledica preveč goriva, prevelike moči,...?

Avta ob poškodbi nisem vozil sam, zato je menda...

menda se je motor prevrtel "ibertur" (ali kako se napiše).

Slišal sem(nisem še preizkusil)da ko pride olje v motor le to gori z dosti višjo temperaturo in bi to bilo lahko posledica "pobega motorja", čeprav je lahko najprej nastala poškodba (stopilo bat), in je zaradi kompresije, ki je dobila "lepo" pot v karter pognalo olje v sesalni kanal...

Kaj mi mogoče veste svetovat, na koga bi se lahko obrnil (da ne bo samo iz knjig), ali je morda celo na strojnem faksu kakšen asistent ali profesor, ki bi se bil pripravljen pogovarjati o takem?

hvala in lp,
discovery
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 10.10.2008 11:15

Po vsem napisanem in sodeč po slikah bi rekel, da je mogoč izvor težave v šobi. Lahko, da šoba ni delovala pravilno in, da je zalivala steno cilindra na tem mestu (sicer je to precej malo verjetno) in s tem povzročila zaribanje. V tem primeru bi bilo že dalj časa videti moder dim za avtomobilom in smrad. Zagotovo pa se je tole pripetilo pri polno obremenjenem motorju npr. na avtocesti pri prehitevanju, ker bi bila poškodba v drugačnih okoliščinah bistveno manjša.
Če so vsi ostali cilindri nepoškodovani, bi tole okvaro težko očital vozniku. Edino kar mu lahko očitaš je to, da mu ni tuje pohoditi plin do konca. Sicer pa najbrž veš v kakšnih okoliščinah se je to zgodilo (avtocesta, vožnja navkreber...).
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tu480 » 10.10.2008 12:12

Podobno zadevščino sem videl pri fiatovem 2 in pol litrskem turbodizlu ko ga je možakar tiščal v črnokalski klanec pa je odpovedalo hlajenje motorja. Na vrhi se je zgodila podobna poškodba s tem da je pregrizlo tudi cilinder.
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a discovery » 10.10.2008 12:27

Živijo!

Hvala za odgovore. Še komentarjev bom vesel..

xstrojnik --> oprosti ce nisem bil razumljiv ... tema ni namenjena da bi preveril ali lahko vozniku očitam, sploh mu ne in mu tudi ne islim. S tem da nisem vozil jaz sem hotel samo povedati, da ne vem točno kako se je odvijalo vse skupaj. (kaki zvoki, kako se je vse skupaj obnašalo,...)

Zadeva se je zgodila na avtocesti in tik preden je voznik hotel na izvoz iz avtoceste.

In ja, avto je drugače full letel. :)

lp
discovery
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a discovery » 10.10.2008 12:39

No nekako kaže na previsoko temperaturo v cilindru oz preveliko temperaturo izpušnih plinov. Kaj bi lahko bil vzrok temu?

Kupil sem EGT (egsaust gas temperature) sondo, da bom preveril kje sem s temperaturami izpusnih plinov.

Kaksne pa so temperature nekje v mejah normale, v izpušnem kolektorju? Kako se jih določa?
discovery
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zauran » 14.11.2008 23:25

Garant je šoba špicala na pamet . Motor ma prek 300000 km
zauran
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 15.11.2008 18:58

Preveč je turbine filala zraka, in računalnik doda več goriva in se motor pregreje. Pol pa je še dodatna nevarnost da pride olje nad bat in motor pobegne v visoke obrate(iberture).Lahko bi navedel kateri motor je to in če je bil čipan.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zauran » 27.11.2008 22:59

Polukni v batu je to TDI motor
zauran
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 27.11.2008 23:11

hm:
- prevelik tlak polnjenja
- prevelika količina goriva
- prevelik predvžig
- previsoka temeperatura izgorevanja
- nepravilno pršenje šobe

lp,M
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 28.11.2008 11:14

Nisem strojnik, pač gledam zanimive fotografije. Čisto laično gledano se mi zdi, da je bila temperatura dosti večja v spodnjem delu bata ker zgoraj, al pa videz vara. Tudi slaba šoba bi po mojem naredila luknjo v centru bata, ne pod izpušnim ventilom. Vsekakor so to samo moja laična opažanja in ponavljam, da se na motorje ne spoznam preveč.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a leoneee » 28.11.2008 15:14

Očitno iz slike je da se je to dogajalo pri polnih obratih motorja, lahko je počil batni obroček in so pri tem vroči plini, ki jih povzročajo explozije uhajali na tem mestu skozi bat. Pri tem se je začel bat nenormalno pregrevati. In je se je začel bat topit . To se zgodi v parih sekundah.
Torej poškodba je vsekakor posledica slabega tesnenja batnih obročkov.
leoneee
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a discovery » 15.12.2008 9:30

Se opravičujem, ker me dolgo ni bilo...

Avto, oz. motor v njem je Renault Laguna 1.9 DTI.
discovery
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Friziranje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov