STROJNISTVO.com • Poglej temo - Predelava plasma rezalnika kopirke v cnc ali je možno?

Predelava plasma rezalnika kopirke v cnc ali je možno?

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Predelava plasma rezalnika kopirke v cnc ali je možno?

OdgovorNapisal/-a damy » 1.11.2008 13:47

Doma se ukvarjamo z obdelovanjem kovine in imamo plasma rezalnik kopirko, ki odčitava zarisan predmet in ga sproti reže proizvajalec čitalca- glave je neki Canada western inc, tip hl 90, system 332a215g07, drugače pa je rezalnik sam od iskre, zanima me če se da in koliko bi to približno stalo predelat to plasmo da bi delovala preko računalnika tako da ne bi bilo treba predmetov več risati na papir da bi to delal program? Lepo prosim za nasvete, ali če je že kdo kaj takega predelal ter kako...?

Hvala!
Zadnjič spremenil damy, dne 3.11.2008 16:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Damjan
damy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a IzyTron » 1.11.2008 18:54

Ja,je mozno. Ce imaš že sedaj za pomike zmontirane servote, bi bila predelava sorazmerno poceni. V nasprotnem primeru bi pa bilo najboljše prigraditi koračne motorje,ki so se tudi dokaj poceni. V takih primerih lahko uporabiš kar navaden PC in krmilnik,ki med sabo komunicirta preko etherneta. Če te zanima kaj več me lahko kontaktiraš pod zasebno.
IzyTron
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a damy » 1.11.2008 19:29

Pozdravljen, hvala da si mi odgovoril, ja seveda me zanima kaj več, ja ti motorji so po mojem že nameščeni ki jih omenjaš, ker stvar deluje pomik levo in desno ter gor in dol, ne vem samo kako zdaj to vse skupaj pripravit do tega da bi to nekak delalo preko računalnika, kakšen program uporabit za to irisovanje ter kako sploh povezat računalnik s tem? Rekel si naj te kontaktiram pod zasebno kako?
Damjan
damy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a -M- » 1.11.2008 19:54

Lahko kaj več poveš o tem, ker marsikdo nima volje 2 uri iskat po internetu te firme, ki je izdelala čitalec, ter vse ostalo, kar spada zraven.

Ne moreš pričakovati odgovora, če ne podaš konkretnih podatkov.

Si si morda že preračunal, koliko se ti splača investirat?

Najmanjši problem je narediti cnc plazma rezalnik, če imaš izvor in parametre rezanja.Potrebuješ samo koordinatno mizo, v tvojem primeru samo pogone(čepraš še sam nisi prepričan, če jih sploh imaš).

Preveri še enkrat, kaj imaš in kaj bi rad imel.In marsikdo bi ti bil zelo hvaležen, če bi dal malo več podatkov(saj ni potrebno dati slike).In ne pričakuj, da ti bo kdo naredil iz tvojega stroja cnc za ceno ene pijače.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a IzyTron » 1.11.2008 19:57

Ja,sej ponavadi so servoti na teh plazmah.Mogo bi videt plazmo,pa bi vam lahko kar povedo,kolk bi blo to cenovno. Drugače pa zgoraj v desnem kotu kliknete "zasebna sporočila"
IzyTron
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a -M- » 1.11.2008 20:16

IzyTron napisal/-a:Ja,sej ponavadi so servoti na teh plazmah.

Ja, saj ponavadi so. Samo če človek ne ve, kaj ima, tudi težko pove kaj bi rad imel za nadgradnjo tega...
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a damy » 2.11.2008 0:04

Ja bom dal sliko gor ne, da si boste lažje predstavljali, vendar ne vem v čem bi lahko bil problem saj pravim da je kopirka in da se sama pomika v vse smeri, torej ima motorčke ki jo pomikajo. Res da se na to ne spoznam, mogoče bo kaj lažje ko bo zraven slika.
Damjan
damy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a damy » 3.11.2008 16:04

Tukaj so zdaj točne lastnosti te plasme, vendar upam da vas ne moti ker so v angleščini, zgleda pa kot na sliki ter ima dva motorčka ki jo usmerjata eden je viden na tej sliki, ki jo prilagam, prosim za kak nasvet, kako jo spremeniti v cnc rezalnik in kakšen bi bil približno strošek, ter katere stvari bi bilo potrebno dokupit da bi stvar delovala.

Hvala za odgovore.

HL-90 Optical Tracer Specifications:

Power:110/115/230 VAC +10%/-15%, 50/60 Hz, single phase with ground connection.

Tracing Accuracy: +/-0.25 mm deviation from a straight pattern edge.

Machine Speed: 1, 2 or 3 metres/min may be selected.

Tracing Speed: square corners to 1 m/min, 1 mm radius corners up to 1.5 m/min, 3 mm radius corners up to 3 m/min.

Kerf Offset: adjustable for cuts up to 3.0 mm wide.

Lead: 3 mm standard, others available for special applications.

Patterns: Silhouette or Line type (minimum line width is 0.6 mm).

Environment: operating temperature 0°C to +50°C, storage temperature -18°C to +65°C, humidity to 95% (non condensing).

From Westinghouse to Wescan Systems, the Linatrol HL-90 has stood the test of time !

HL-90 Features

Universal compact design to suit all small machines.

All operation controls on one panel.

Standard system supports speeds up to 1 metre/minute.

High Power versions to support speeds up to 3 metres/minute.

Dual speed range on High Power systems.

Enhanced cornering circuitry for improved low speed tracing on High Power systems.

Command Mark slowdown option for improved cornering.

Kerf adjustment to 3 mm.

CNC compatible - optional interface connection.

Drives available with optional encoders for CNC operation.

From Westinghouse to Wescan Systems, the Linatrol HL-90 Optical Tracing System has stood the test of time !

Slika
Damjan
damy
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tu480 » 3.11.2008 16:50

""CNC compatible - optional interface connection. ""

Imaš morda tehnično dokumentacijo in načrte? Imaš morda na kaki disketi kakšen softver od stroja? Sklepam da stvari ni potrebno nič predelavati ampak le dograditi, s predpostavko da obstaja ustrezna programska podpora s strani proizvajalca sicer je mogoča le zamenjava krmilnika.

Za podrobnosti piši privat.

LP.
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a IzyTron » 3.11.2008 22:01

Ja, res je, lahko mu zraven dogradiš originalni CNC računalnik. To piše tudi na njihovi uradni strani.Poleg računalnika mu je treba dodati se merilni sistem. Po moje najboljše,da date prvo povpraševanje na "www.linatrol.com" .Pa boste kar videli kje ste cenovno z originalno elektroniko. Če bo zadeva predraga, se lahko predelava še vedno naredi z klasičnim PC-jem.
IzyTron
Novinec
Novinec

Plasma rezalnik v cnc

OdgovorNapisal/-a damy » 25.11.2008 15:35

Nekaj bi vas še vprašal, glede te predelave rezalnika na cnc me zanima če kdo ve kje in kdo bi to poceni vse skupaj sestavil in sprogramiral? Dobil sem namreč ponudbo od nekega podjetja iz Medvod, ki pa imajo, vsaj tak se meni zdi kar visoko ceno saj bi komplet delo znašalo kar 3100 eur kar se mi zdi absolutno preveč,vendar je bilo mišljeno z novimi servo motorji, jaz pa imam koračne motorje in sicer dva pa me zanima če bi lahko kar svoje motorje uporabil da ne bi kupoval drugih?
Lp
Zadnjič spremenil damy, dne 6.2.2009 10:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Damjan
damy
Novinec
Novinec

Re: Plasma rezalnik v cnc

OdgovorNapisal/-a -M- » 25.11.2008 16:17

damy napisal/-a:...saj bi komplet delo znašalo kar 3100 eur ... preveč,vendar je bilo mišljeno z novimi servo motorji...
Lp

Če so v ceni všteti tudi servomotorji, je cena ugodna.

In kaj so ti ponudili v tej ceni, zraven motorjev? Zagon stroja, programiranje...
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 25.11.2008 17:14

3100€ sploh ni dosti, oz. je definitvno premalo, da dobiš računalnik, močnosnte module in servo motorje. Po mojem so ti računali samo delo brez materiala.

Lahko napraviš sam, nekaj razprav je že bilo na ta račun. Priporočam ti EMC2 glej http://www.linuxcnc.org/ s kakšnim vmesnikom za printer port. Program je zastonj, ga pobereš iz internaeta, spečeš CD in inštaliraš na en star računalnik. Zadeva deluje na operaciskem sistemu Linux Ubuntu in ne potrebuješ nekega blaznega znanja za spravit k življenju. Edino kar moraš dobro preučit je prevezava obstoječega sistema: se pravi, da ti že imaš neko predpripravo, da lahko preklopiš krmiljenje koračnih motorjev med NC krmilja in med kamero.
Pošlji kako shemo, pa bo mogoče kaj bolj jasno.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mitt » 26.11.2008 11:03

vsi tile mojstri ki tako hvalite raznorazne programe za PC, pa komunikacijo s korakarji preko LPT, je že kdo naredil kaj takega za tak stroj? ne vem no, sam si ne bi upal.. pa kako natančnost dosegate brez zaprte zanke (povratne info iz dajalnikov)?
sam bi uporabil namenski krmilnik za cnc (npr. kak siemensov), obstajajo taki za priklop standardnih pogonov (-+10V za hitrost pomika), oz taki s signali za koračne motorje. vgrajen imajo PLC, krmilnik, user interface na LCDju, so pa v velikosti malo večjega računalniškega LCD monitorja. zanesljivost, enostavnost in tehnična podpora pomoje odtehtajo ceno.

zadeve na PCju preko lpt so dobre le za prvizoriš doma narejene namizne cnc strojčke, pa še to je bolj tako tako.
mitt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 26.11.2008 12:27

Krmiljenje z +/-10V je za analogne servo pogone.

...kar se mi zdi absolutno preveč,vendar je bilo mišljeno z novimi servo motorji, jaz pa imam koračne motorje in sicer dva pa me zanima če bi lahko kar svoje motorje uporabil da ne bi kupoval drugih?...

Glede na opisano se mi zdi, da je najbolj enostavna predelava s nekim programom za PC in vmesnik za koračne motorje. Lahko pa kupiš Sinumerik-a,če misliš da je bolj enostavno kot nek Pc program. Če malo pogledaš koliko so veliki motorčki in kako so narejena vodila ti je takoj jasno, da tudi če kupiš najdražje CNC krmilje z povratnimi zankami ne boš dosti boljši od PC programa prek LPT porta.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost