STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako pošropati v enem šponu

Kako pošropati v enem šponu

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a frodo » 26.11.2008 4:43

Ravno to mislim da je narobe, da gre pol v material in sicer zato ker takrat je največja možnost da komad zavrti.Glede pomikov pa recimo 0.02mm na zob, da bi bilo varno.Jaz bi se odločil za vtek in iztek,s tem se minimalno poveča pot rezanja.
frodo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a MC » 26.11.2008 7:18

Predlagam ti rešitev D40 n=1600 F=640, 3x 1.433 mm v globino. (lahko tudi 4x1.075 mm)

Frezaj v nasprotno smer kot imaš na modri sliki. V globino pojdi stran od komada z pomikom (npr. 5000 mm/min) pa ne bo velike izube časa! :wink:

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Basmek » 26.11.2008 12:37

Fantje (in mogoče kako dekle 8) ), jaz vas ne razumem. Glede materiala je logično, da je nekje v sredini, nelogično pa se mi zdi besedičiti o obratih in pomikih, ko pa vemo samo diameter glave. Kake ploščice pa so? Razlika je velika med Sintalom in Sumitomom. Kakšen material, kakšen rob, kakšna oblika??? :oops:
DEUS EX MACHINA
Basmek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 2.12.2008 21:06

frodo napisal/-a:Ravno to mislim da je narobe, da gre pol v material in sicer zato ker takrat je največja možnost da komad zavrti.Glede pomikov pa recimo 0.02mm na zob, da bi bilo varno.Jaz bi se odločil za vtek in iztek,s tem se minimalno poveča pot rezanja.

ja, ko sem v simulaciji probal obe možnosti, ni bistvene časovne razlike med možnostjo s potapljanjem in možnostjo z vtekom (glede na to, da se veliko bolj počasi potaplja).
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 2.12.2008 21:23

MC napisal/-a:Predlagam ti rešitev D40 n=1600 F=640, 3x 1.433 mm v globino. (lahko tudi 4x1.075 mm)

Frezaj v nasprotno smer kot imaš na modri sliki.

Zakaj se ti zdi z rezkalno glavo D40 boljše? in zakaj v nasprotno smer?

MC napisal/-a: V globino pojdi stran od komada z pomikom (npr. 5000 mm/min) pa ne bo velike izube časa! :wink:

LP

Če grem v globino vstran od komada, grem tak al tak s hitrim hodom. Problematično je bolj to, da je pot zaradi velikega premera glave tolk daljša.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 2.12.2008 21:31

Basmek napisal/-a:Fantje (in mogoče kako dekle 8) ), jaz vas ne razumem. Glede materiala je logično, da je nekje v sredini, nelogično pa se mi zdi besedičiti o obratih in pomikih, ko pa vemo samo diameter glave. Kake ploščice pa so? Razlika je velika med Sintalom in Sumitomom. Kakšen material, kakšen rob, kakšna oblika??? :oops:

Pač zanimlejo me bolj druga mnenja okol poti, pa smeri rezkanja, pa to. Plate so pa drgač men se zdi, da od Garanta ˝APKT 16˝ al neka takega. Kataloško št. bi mogo poglet na šihtu, nimam pojma.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MC » 3.12.2008 14:37

hartan napisal/-a:
MC napisal/-a:Predlagam ti rešitev D40 n=1600 F=640, 3x 1.433 mm v globino. (lahko tudi 4x1.075 mm)

MC napisal/-a: V globino pojdi stran od komada z pomikom (npr. 5000 mm/min) pa ne bo velike izube časa! :wink:

LP

Če grem v globino vstran od komada, grem tak al tak s hitrim hodom. Problematično je bolj to, da je pot zaradi velikega premera glave tolk daljša.

Zaradi 20 let prakse :lol: :lol: :lol: !!!
LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 3.12.2008 20:38

MC napisal/-a:
hartan napisal/-a:

LP

Zaradi 20 let prakse :lol: :lol: :lol: !!!
LP

no ja.... pa pustimo malenkosti...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tomazgl » 5.12.2008 9:41

samo 2 opciji sta:

1. rezkar PM 1 prehod
2. rezkar HM 1 prehod

ali 1 ali 2, odvisno od materiala, serije, vpetja, stroja...

ploščice pozabi, zaradi življenske dobe in samo 2 rezna roba, je cena previsoka...

če ne verjameš besedam, pošlji mail, pa bom pokazal v praksi
tomazgl
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a hartan » 14.7.2010 17:35

Tema je stara že dobro leto, ampak se gre za enake komade, zato nem nove odpiral...
Do zdaj se je delalo na vertikalnem rezkalnem stroju, na pripravi s 6 komadi (hidravlično vpenjanje, 20 barov), kjer je rezkalna glava D63 v dveh španih pobrala 4,3 mm materiala v globino. Zdaj se je priprava prestavila na Horizontalni stroj. Vpenjanje je ostalo enako, le da je priprava obrnjena za 90°. Tu zdaj rezkalna glava pobere ves material v enem španu (4 mm naenkrat), nato pa se površina preleti z D12 rezkarjem, ki mu ostane le še 0,3 mm za posnet. Zdaj se pa pojavlja problem, da je planana površina konveksna za 2, včasih 3 stotinke mm. Najbrž je krivo vpenjanje, ko je komad vpet pod 20 bari, ga našpana, se poplana, je površina ravna, ko pa ga spusti, se sprosti in material zavzame prvotno obliko (tako se planana površina najbrž deformira pri izpetju). Čudno je, da se Na VMC-ju to ne dogaja, čeprav gre za enako pripravo (prej sta bili obe na VMC-ju, zdaj pa se je ena prestavila na HMC, kjer so se naležne površine in površina z vpenjalnimi konusi poplanale, da je vse kotno), tudi tlak je enak. Če mogoče komad ne bi bil tako dobro vpet (na naležni površini) in bi bil malo dvignjen in bi ga potem španalo tja, kamor ga rezkar vleče, npr. če bi bil kako stoto dvignjen od površine, al kaj jaz vem.
Jutri se mi zdi, da bom nekaj probaval, pa me zanima, če mogoče bi kdo vedel, zakaj bi lahko do tega prihajalo. Če sploh kdo zastopi, za kaj se gre, ker je težko to tak napisat...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 18.7.2010 17:38

Zdaj sem nekaj čaral okol teh komadov in probaval in ko ga porezka rezkar, sem pri vpetem komadu preveril ravnino s 3D tasterjem in je ravno, ko pa se komad izpne, je površina izbočena. Potem je pa še en problem, ker zgleda, da ni komad pod pravim kotom vpet in potem spodnja in porezkana površina nista paralelni.

Problem je, ker se naenkrat vpne 6 pomadov na pripravi in se ne da pri vpenjanju držat zraven vsakega posebej. Na oko sicer zgleda, da je komad tesno na podlagi, ampak je tej najbrž malo povešen, al kaj jaz vem.

Tako zgleda komad na prirobnici:

Slika

Slika

Tisto sivo od zgor je komad...

Zdaj sem nekaj gruntal, da bi se prirobnica od zgor do polovice porezkala, pa bi se tja naredlo nek preklopni magnet, ko bi bla dva kroga, pa ko se pola prekrijeta, bi prijel, ko pa bi se ga obrnilo, bi spustil... Tak nekak... A ma kdo izkušnje z vpenjanjem podobnih obdelovancev na horizontalnih rezkalnih strojih?

To je pa na sliki oni drugi problem, ko je porezkana površina izbočena... Na sliki simulacije je skrajno deformiran komad, kjer se vidi, da je porezkana površina konkavna (v resnici sicer ravna), če ga spusti, pa je potem konveksno.

Slika

To se nardi samo tu, ko je vpenjanje postavleno horizontalno, na vertikalnem stroju pa je pri enakem tlaku boljše. Pa mi ni najbolj jasno, zakaj.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 8.8.2010 10:13

MC napisal/-a:Zaradi 20 let prakse :lol: :lol: :lol: !!!
LP

Če si še aktiven na forumu... A mi lahko argumentiraš, zakaj zagovarjaš uporabo rezkalne glave, ker zgornji odgovor mi bolj malo pomaga...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tehna+ » 9.8.2010 9:27

hartan napisal/-a:
MC napisal/-a:Zaradi 20 let prakse :lol: :lol: :lol: !!!
LP

Če si še aktiven na forumu... A mi lahko argumentiraš, zakaj zagovarjaš uporabo rezkalne glave, ker zgornji odgovor mi bolj malo pomaga...

Hartan..a mi lahko pošlješ kontakt mail na naslov

golob.peter3@gmail.com

Hvala in lp,
Tehna+
Pripravnik
Pripravnik

Prejšnja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost