STROJNISTVO.com • Poglej temo - Varjenje

Varjenje

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Varjenje

OdgovorNapisal/-a escape » 12.1.2009 22:10

zdravo
sem nov na forumu in v strojništvu zato bi rad nekaj uprašal
pred dnekaj dnevi sem dobil načrt neke strojne naprave
zanima me:
1. doma imam varstroj na elektrode in bi rad izvedel kakšne elektrode potrebujem za varjenje 2 mm pločevine
pa vse do 5 mm
lp
escape
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a JETI » 13.1.2009 21:56

Moraš pa kej več povedat vsaj kaj boš varil.
Če variš navadno črno pločevino mislim da boš 2mm težko varil z elektrodo. Jaz do 2mm varim TIG-om več pe z CO2.
Z elektrodami varim samo litino in kakšne zahtevne materijale.
JETI
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a bpod » 14.1.2009 11:03

2mm pločevina se sicer dokaj lepo vari z elektrodami Rutilen fi2 ali fi2,5, težava je samo s pregrevanjem materiala in posledično zvijanjem pločevine, če so zvari dolgi.. Če si začetnik lahko uporabiš tudi elekrtode jadran, ker lepo "vžigajo", le zvari bodo malo šibkejši a ne omembe vredno.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a janezk8 » 23.2.2009 8:30

Samo, da se malo pridružim.
Z katero rutilenko varite 12 ali 13?

Hvala
janezk8
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kenny » 17.6.2009 19:27

Uporabljam rutilen 13 - 3,25mm debeline, za pogon pa en star 300amp Varstrojev usmernik.

Zanima me, kako je z dc+ in dc- ??? A je to samo pol na elektrodi ??? ker če imam elektrodo na + in maso na- ne morem nič zvarit, če pa imam obratno, pa lahko naredim izredno lepe in čiste vare.

Kako je torej s tem ??? če je - na elektrodi dc-, kaj se lahko potem vari z dc+ ???
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kopron » 17.6.2009 21:04

Saj imaš na vsaki škatli od pakunge za elektrode označeno kateri pol imaš na elektrodi. Je pa to res da je lepše zavarjeno. Saj pri varjenju z DC teče tok od - proti + polu.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vouka » 17.6.2009 21:31

Predvsem je važno, da znaš variti in če znaš to boš vedel kaj moraš vzeti v roko itd.
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 21.6.2009 20:48

vouka napisal/-a:Predvsem je važno, da znaš variti in če znaš to boš vedel kaj moraš vzeti v roko itd.

Lahko rečem, da znam precej dobro variti (za domačega mojstra :D ) Začel sem, da mi je oče dal železno ploščo, prižgal en majhen varilni aparat (mislim, da je bil varex), pa sem nekaj sprobaval. Potem pa sem dobil tega 300A, s katerim sem se navadil delat vare brez "lukenj". Sedaj pa delam še na trdnosti ter izgledu varov... ...vendar pa znam delati samo praktično, o teoriji pa nimam pojma, vse kar znam pa je le plod mojih experimentov...
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 22.6.2009 13:36

He he, tudi jaz sem samouk pri varjenju in lahko rečem, da sem se kar dobro naučil, seveda pa sem tu in tam kaj potreniral pri kakšnemu kolegu ali znancu, ki obvlada, da je pokazal kakšno zvijačo.

Najraje varim z elektrodami Jadran S, ker res lepo vžigajo in se lepše vleče, tudi v različnih položajih, škaja manj zaliva in podobno. Res so to elektrode za začetnike, zavedam pa se, da je zvar nekoliko šibkejši, zato temu primerno predimenzioniram zadevo ali pa zvar nekako ojačam s kakšnimi koščki železa ali pa varim še 1x čez, da je zvar debelejši.

Varjenje 2mm pločevine je možno z Jadran S 2,5mm, seveda pa je potrebno delati z nizkim tokom, toliko, da še lepo vleče, treba pa je delati kratke zvare, da ne nastane luknja. Če pomislimo, da imajo pohištvene Fe cevi steno 2mm, potem lahko precej primerjamo s tem. Možno je variti tudi 1,5mm, če smo zelo previdni in varimo po korakih, zvar bo nekoliko čuden, pa vseeno, za kakšen blatnik za tovorno prikolico in podobno je kmalu v redu, toliko da drži skupaj...
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a kenny » 22.6.2009 20:02

jaz imam jadran s 1,5 mm za majhne stvari, kot je npr. kot si omenil 2mm pohištveno železo ali pa kaj podobnega. Imam pa še rutilen 13 3,25, s katerimi varim pa od 3mm pa do 1cm železo.

Jadranke so za bolj koristne vare zanič, saj močno brizgajo, zvar je šibek, pa še ni lep estetski izgled.

Prilagam še sliko primera vara (slika je slaba, ker je slikana z mobitelom), po preklopu iz dc+ na dc- , varjeno pa je z rutilen 13. Var vsaj meni deluje kar dober.

Slika[/img]
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov