Napisal/-a reber » 22.6.2009 13:36
He he, tudi jaz sem samouk pri varjenju in lahko rečem, da sem se kar dobro naučil, seveda pa sem tu in tam kaj potreniral pri kakšnemu kolegu ali znancu, ki obvlada, da je pokazal kakšno zvijačo.
Najraje varim z elektrodami Jadran S, ker res lepo vžigajo in se lepše vleče, tudi v različnih položajih, škaja manj zaliva in podobno. Res so to elektrode za začetnike, zavedam pa se, da je zvar nekoliko šibkejši, zato temu primerno predimenzioniram zadevo ali pa zvar nekako ojačam s kakšnimi koščki železa ali pa varim še 1x čez, da je zvar debelejši.
Varjenje 2mm pločevine je možno z Jadran S 2,5mm, seveda pa je potrebno delati z nizkim tokom, toliko, da še lepo vleče, treba pa je delati kratke zvare, da ne nastane luknja. Če pomislimo, da imajo pohištvene Fe cevi steno 2mm, potem lahko precej primerjamo s tem. Možno je variti tudi 1,5mm, če smo zelo previdni in varimo po korakih, zvar bo nekoliko čuden, pa vseeno, za kakšen blatnik za tovorno prikolico in podobno je kmalu v redu, toliko da drži skupaj...