Razvod zraka
Moderator: -M-
Super, hvala za vse odgovore.
Zanima me pa še kako je potem z odvajanjem kondezna, ker ne bo vsa inštalacija v isti ravnini. Šla bo takole: iz enega prostora od tal(višina kompresoja) pod strop, nato v 1.garažo, kjer bo T-kos in se bo en del spustil na nekje sredino stene, kjer bo regulator tlaka (tukaj imam namen narediti izpust kondenza 15cm pod regulatorjem), drugi dela pa bo pod stropom nadaljeval v 2.garažo.
V 2. garaži se bo pa napeljava spustila na višino regulatorja tlaka(sredina stene), nato bo T-kos in iz njega ena napeljava do prvega regulatorja, druga pa do drugega. Se pravi bodo T-kos in oba regulatorja v isti ravnini. Ali tukaj moram narediti kaj izpusta kondenza?
Zanima me pa še kako je potem z odvajanjem kondezna, ker ne bo vsa inštalacija v isti ravnini. Šla bo takole: iz enega prostora od tal(višina kompresoja) pod strop, nato v 1.garažo, kjer bo T-kos in se bo en del spustil na nekje sredino stene, kjer bo regulator tlaka (tukaj imam namen narediti izpust kondenza 15cm pod regulatorjem), drugi dela pa bo pod stropom nadaljeval v 2.garažo.
V 2. garaži se bo pa napeljava spustila na višino regulatorja tlaka(sredina stene), nato bo T-kos in iz njega ena napeljava do prvega regulatorja, druga pa do drugega. Se pravi bodo T-kos in oba regulatorja v isti ravnini. Ali tukaj moram narediti kaj izpusta kondenza?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Slavc napisal/-a:Lahko v 2. garaži namesto T kosa vzamež križ in tu narediš izpust kondenza.
v 1. garaži pa je vse tako kot je potrebno.
Bom naredil s križem.
Še enkrat najlepša hvala za vse nasvete!
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

miha1986 napisal/-a:Slavc napisal/-a:Tesnenje lahko izvedeš s prejo in firnežem. obstojajo pa tudi tesnilne mase tipa "Locktite". Namažeš, priviješ in drži brez posebnega zategovanja.
ali lahko poveš katera lockitite masa
Locktite 545.
Brez nič ni nič
- Slavc
- Strokovnjak

Pa sem sestavil napeljavo...
Sedaj imam pa eno težavo: par spojev ne tesni dobro, tako da se kompresor prižiga na cca. 3 ure
Ali kdo ve s čim bi se dalo zatesniti že sestavljene spoje (1/2" pocinkana cev-lito koleno). Sicer ne pušča zelo, ampak ni pa dobro... Razstaviti teh spojev ne morem, ker bi potem zaradi same postavitve napeljave moral razstaviti skoraj vse...
Tesnil sem s teflonom...
Preventivno pa bom potem dodatno od zunaj zatesnil še vseh ostalih 50 spojev...
Hvala za odgovore!
Sedaj imam pa eno težavo: par spojev ne tesni dobro, tako da se kompresor prižiga na cca. 3 ure
Ali kdo ve s čim bi se dalo zatesniti že sestavljene spoje (1/2" pocinkana cev-lito koleno). Sicer ne pušča zelo, ampak ni pa dobro... Razstaviti teh spojev ne morem, ker bi potem zaradi same postavitve napeljave moral razstaviti skoraj vse...
Tesnil sem s teflonom...
Preventivno pa bom potem dodatno od zunaj zatesnil še vseh ostalih 50 spojev...
Hvala za odgovore!
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Če tesniš s teflonom NE smeš kolena, več zavrteti nazaj. Upam, da razumeš kaj mislim. To pomeni, če si glede orientacije kolena le tega preveč privil in bi ga moral malo odviti.
lp, prom
lp, prom
- promehanik
- Strokovnjak

promehanik napisal/-a:Če tesniš s teflonom NE smeš kolena, več zavrteti nazaj. Upam, da razumeš kaj mislim. To pomeni, če si glede orientacije kolena le tega preveč privil in bi ga moral malo odviti.
lp, prom
Seveda, sem tudi pazil na to, pa vseeno pušča
Pa tudi razlika med vodo (ima precej večjo gostoto in pritisk okoli 3bar) in zrakom, ki je pod 11bar se verjetno pozna...
Zdaj je kar je... zato rabim podatek o tem s čim bi lahko popravil...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Verjetno imaš napeljavo iz kovinskih (vodovodnih cevi) jaz bi jih lepo zavaril tam kjer spušča. Če ne boš nekaj časa prestavljal omenjene inštalacije potem bi se jaz odločil tako. Moraš pa lepo zavarit
pa z pravilnim postopkom.
- Herminator
- Strokovnjak

Herminator napisal/-a:Verjetno imaš napeljavo iz kovinskih (vodovodnih cevi) jaz bi jih lepo zavaril tam kjer spušča. Če ne boš nekaj časa prestavljal omenjene inštalacije potem bi se jaz odločil tako. Moraš pa lepo zavaritpa z pravilnim postopkom.
Ne bo šlo... litina je že tako nehvaležen material za zavariti, potem pa še kombinacija pocinkana cev, litina, še toliko slabše... Ker pa še to ni dovolj je mesto varjenja 5cm pod stropom
Iščem nekakšno lepilo oz tesnilno maso, ki prime, ne da bi morala lepiti iz večih strani... Na stružnici sem imel problem s spuščanjem olja pri oljekazu, če bi želel oljekaz odviti, bi moral iztočiti kar nekaj olja, pa sem lepo zasilikonal in ni več težav...
Saj bi spoje "oblil" s silikonom, vendar se bojim, da se silikon premalo prilepi na površino... Zagotovo pa obstaja kakšna masa, ki ima hkrati dobre lepilne in tesnilne lastnosti... Tako ali tako je pa treba "zaliti" samo vogal med "prirobnico" kolena in samo cevjo...
Kako bi bilo s tekočo kovino (oz. kakor se reče tisti stvari)?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Pušča na 3 kolenih, verjetno sem pri montaži (ker so dolge cevi) malo premaknil kolena in se je teflon nagubal...
Ali kdo pozna kaj tajega: http://www.sigi.si/tehnikatesnenje.htm
Ali kdo pozna kaj tajega: http://www.sigi.si/tehnikatesnenje.htm
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Kupi LOCTITE 3450. Površine na stikih dobro očisti, namešaj lepilo in ga nanesi na stikih par milimetrov na debelo. Za začetek je najbolje, da si prst zaviješ v krpico in lepilo s prstom vtreš na površino, da se res prime, potem pa naneseš še preostanek. Lepilo je v bistvu dvokomponentni epoksi, pravijo mu pa tudi tekoča kovina. 
Ko bom velik, bom delal stroje!
- KY
- Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov