STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kakšne nosilce?

Kakšne nosilce?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kakšne nosilce?

OdgovorNapisal/-a Rajc » 5.4.2009 12:29

Sedaj neizkoriščen prostor pod teraso bi rad zaprl in zasteklil. Ker pa mi mojstri govorijo o 10 000 ojrotih bi se lotil sam ampak ne vem kako močne nosilce bi dal a mi lahko kdo pomaga?
Terasa je visoka 2,5m in dolga 9,5m "zimski vrt" bi bil širok 1,5m na strani ki je oddaljena od terase je narejen parapet višine 1m z betonskim vencem. Jaz sem si zamislil da bi v parapet na vsak meter učvrstil vetikalne nosilce v višini 1m(neto), na spodnji del terase bi ravno tako učvrstil nosilce dolžine 1m potem pa bi povezal vertikalni del z hotizontalnim in na vse položil termopan. Se pravi potreboval bi tri steklene površine 1x1m. Če ima kdo kaj prakse bi ga prosil za pomoč, predvsem kako močni naj bi bili nosilci in daleč naj bi nosilci bili privijačeni pod teraso in kako globoko v parapet. Je pa to osrednja SLO in 510 visoko.
HVALA že v naprej
Rajc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.4.2009 6:43

Ne vem, Če je komu (razen tebi) jasno, kako in kaj želiš zastekliti. Naredi skico (mere) odprtine in označi robove, kam je možno fiksirati zastekljeno površino. Će boš imel fiksno zasteklitev, ali imaš možnost čiščenja z obeh strani? Jaz bi predlagal, da si izdelaš lesene okvirje.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Rajc » 6.4.2009 17:34

Približno sem narisal (ni v merilu) kaj bi rad. Narisano z rdečo je sedanje stanje ostalo pa bi moral narediti.
Slika
Rajc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 6.4.2009 18:19

Predlagam, da imaš dve zastekljeni ploskvi, prva je od roba terase poševno navzdol, morda na višino 1,80 m od tal, druga pa vertikalna nad parapetom. Tako, kot si narisal, da bi bilo eno steklo vodoravno, boš imel probleme z odtekanjem deževnice (morda se steka tudi s terase). Praviš, da je dolžina 9,50 m. Na vsakih 1,60 m bi dal jekleni nosilec (verjetno pravokotna cev) in ga pritrjeval kot si označil (na parapet in pod teraso). Morda bi lahko bil ta nosilec tudi lesen, če bi konstruktivno rešil dovolj močen stik (v kotu približno 130[nad]o[/nad]) Mizar bi naredil 2 x 6 lesenih okvirjev z eno (vertikalno) prečko, tako da bi bile šipe široke okrog 70 cm. Te okvirje bi pred vstavitvijo stekel privijačil na jeklene nosilce, in jih zakital vodonepropustno. V steklarski delavnici bi naročil lepljeno steklo (termopan) 4 + 16 + 6 mm ( vsega 24 kom) in jih namestil v okvirje (debelejše steklo zunaj) ter zakital.

Povej spodnjo širino (svetlo - omenjenih 1,50 m se mi zdi malo) in širino terase preko zidu. Višina parapeta 1 m se mi zdi dosti, jaz bi ga dal višine 50 cm iz plinobetona (siporeks) debeline 30 cm.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Rajc » 7.4.2009 8:19

Terasa je 50 cm čez zid, med parapetom in zidom je 150cm, parapet je sedaj visok 100cm (betonski kvadri+venec iz betona), mi je všeč tudi ideja o samo enemu prelomu ampak ne vem a bi potem nosilec izpod terase vijačil ali varil? (na prelomu)
Tud spodnjega (na parepetu)bi lahko privijačil na zunanjo ali notranjo steno.
Kakšen nosilce pa priporočate?
G. Žerjavar - ko se boste enkrat vozil proti Kamniku
se boste ustavil na piru a ne ?!
Rajc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.4.2009 17:11

Na razmaku 1,60 m daš med parapet in teraso pravokotno cev 30 x 50 x 2 mm. Na parapet jo nasloniš in premik zavaruješ z enim vijakom 6 mm v plastični vložek. Pod teraso jo obesiš na en vijak M8 skozi ploščo terase in še en vijak 6 mm (vsaj 15 cm vstran) v plastični vložek. Leseni okvir privijačiš s samoreznim vijakom 5 mm po dva v bližini vogala okvirja (in ne škodi še eden v sredini). Leseni okvir po obdelavi mora obdržati vsaj 3 x 6 cm polnega lesa. Spodnja prečka poševnega okvirja je zaradi odtoka vode znižana na 4,5 cm in je naslonjena na trikotno letev, ki jo povezuje z zgornjo prečko vertikalnega okvirja.

Hvala za pir, kot da sem ga spil. Nimam nobenega razloga potovati po vašem koncu.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Rajc » 7.4.2009 18:59

A ni dost velik razlog pivo :wink:
pa še enkrat HVALA
Rajc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.4.2009 10:38

Ali si kaj razmišljal o prezračevanju - hlajenju? Nič nisi vprašal o oknih na odpiranje. V zastekljenem zaprtem prostoru je lahko ob poletnem soncu tudi 50[nad]o[/nad]C v senci. Rastline ne preživijo.

Pivo bi bilo zelo drago, če prišteješ še prevoženih kakih 300 km.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Rajc » 8.4.2009 14:03

Okna bodo ob strani.
Častim tudi bencin - vaši nasveti so tega vsekakor vredni.
lp
r
Rajc
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 26 gostov