STROJNISTVO.com • Poglej temo - Konstrukcija mostu CNC

Konstrukcija mostu CNC

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Konstrukcija mostu CNC

OdgovorNapisal/-a Mark_P » 12.10.2009 18:00

Pozdravljeni.

Izdelujem CNC nekoliko večjih dimenzij in se mi je pri konceptu y osi malce "zataknilo"!

Če preidem na bistvo, y os mora biti;
-čim bolj toga,
-čim lažja
-in po možnosti iz jekla.

Zamišljena konstrukcija...
Slika

bi bila izdelana iz 6mm pločevine, krivljene v C profil in nato ojačana (beri varjena).

Torej, ima mogoče kdo še kakšno boljšo idejo?

Za vsa mnenja, priporočila in graje se priporočam!

Prilagam še EASM datoteko za boljšo predstavo.

1255366777_yassem.zip

Lp Mark_P
Mark_P
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a korenje » 12.10.2009 18:10

Princip je v redu. predvidevam da je na tisti osi kroglični navoj. tisti 4 supporti naj bi tudi imeli krogličaste ležaje? (sem večni nasprotnik drsnih ležajev :P).
poskrbi za dobro vležajenje špindla, da se ne bo krčil po dolžini.

pa tiste luknje na zadnji pločevini so brezveze. pa vpetje špindla je tudi sumljivo. računaj da mora biti debelina pločevine vsaj enaka debelini vijaka, zato daj na zadnjo stran kakšno ojačitev.

če želiš precizno zadevo se izogibaj varjenju. varjenje ti bo zadevo popolnoma deformiralo. precizne stvari so vse vijačene, razen če je strojna obdelava vijačnih mest po varjenju.
Zadnjič spremenil korenje, dne 12.10.2009 18:16, skupaj popravljeno 1 krat.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mark_P » 12.10.2009 18:14

korenje napisal/-a:Princip je v redu. predvidevam da je na tisti osi kroglični navoj. tisti 4 supporti naj bi tudi imeli krogličaste ležaje? (sem večni nasprotnik drsnih ležajev :P).
poskrbi za dobro vležajenje špindla, da se ne bo krčil po dolžini.

Hvala za repliko.
Tako je. Kroglična vretena in aksialno radialni ležaji na fiksnem delu.

Slika je tako tako. Pod vpetjem je ojačitev ki pa jo v silki sedaj še ni. Luknje so predvsem zaradi teže, konstrukcija pa bi bila varjena, žarjena in nato obdelana.
Mark_P
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a promehanik » 12.10.2009 19:14

sem večni nasprotnik drsnih ležajev

Zanima me zakaj si nasprotnik?
Drsna vodila imajo to slabost, da so za manjše hitrosti kot kotalna. Kar se pa tiče robustnosti in dušenja vibracij so pa precej boljša kot kotalna.

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 12.10.2009 19:36

promehanik napisal/-a:
sem večni nasprotnik drsnih ležajev

Zanima me zakaj si nasprotnik?
Drsna vodila imajo to slabost, da so za manjše hitrosti kot kotalna. Kar se pa tiče robustnosti in dušenja vibracij so pa precej boljša kot kotalna.

lp, prom

Ni mi všeč trenje in vzdrževanje takih ležajev.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mark_P » 12.10.2009 20:20

Lahko opustimo temo; drsna vs. ležajna?

Mene predvsem zanima to, ali je moja zamisel "dobra" in iščem mnenja kako to narediti še boljše!

Mark_P
Mark_P
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Alu.pro » 12.10.2009 20:36

Tole je tako da vmes spodaj bo treba več ojačitvenih reber, in pa stranski dve steni obvezno pojačati z ploščatim železom sicer bo tole vibra stroj. Ne zamerit ampak če vo zadeva vsaj malo obremenjena tole funkcioniralo bo ne. Poznam ogromno cnc strojev in njihovo sestavo, ampak takole lahke izvedbe ne poznam. Lahko da sem zgrešil bistvo stroja in predvidevam le konkretno odelavo ki jo bo stroj izvajal. Kako je pa z vpetjem te konstrukcije na stroj sam kot celoto?

Kaj se bo s tem počelo? obremenitve?
Kdor obdeluje deluje.
Alu.pro
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.10.2009 6:48

nekoliko večjih dimenzij
Hočeš imeti bolj togo! Tudi togost je možno računati. Tudi merila o togosti obstojajo. So pa potrebni podatki. Kakšne so predvidene sile na most (lastna teža, zunanje obremenitve, hitrovrteče ekscentrične mase...)? Kakšna je dolžina mostu? Predvidevam, da je na obeh koncih podprt (voden). Ali si omejen s širino, višino profila?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cebelica » 13.10.2009 11:19

Tako kot je povedal Žerjavar, povedati moraš podatke o željeni togosti - pomiki - deformacije.... Povedati moraš najprej ali govorimo o milimetrih, desetinkah milimetra, stotinkah, mogoče tisočinkah..... Potrebjo je podati še pričakovane obtežebe,...
Pravica obstaja
cebelica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 13.10.2009 13:39

Pozdravljen,

Pri tej izvedbi, kolikor se vidi iz slike, bo verjetno problem vzvojna togost. Predlog: daj na straneh dve tankostenski kvadratni cevi, ki ju povežeš z rebri.

Tale kroglična vodila so primerna za to, pri naročilu moraš edino izbrati takšna, da so prednapeta.

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a erikb » 13.10.2009 13:56

Hmmm...

Nikjer v tej temi nisem zasledil, na kaksnem stroju se bo to CNC vodilo uporabljalo? Mislim pa, da je to še kar pomemben podatek...
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mark_P » 13.10.2009 15:21

Stroj je načeloma router z menljivo mizo. Ena miza za rezkanje mehkejših materialov a tudi ALU in druga miza izvedena tako kot npr. Trumpf-ovi laserji (rebrasto) za rezanje kovin s plazmo.

Most oz. y os bo tako v primeru obdelave aluminija, kar pošteno obremenjena. Za pogon x in y osi skrbita koračna (servo mogoče kasneje) motorja navora 12Nm.

Žerjavar;
zadeva je seveda podprta, sama širina in višina pa nista pogojeni. Dolžina mostu pa je zaenkrat cca. 1,5m.

Alu.pro;
prilagam sliko še enostavnejše izvedbe:
Slika

Samo vpetje na stroj pa je tudi še v fazi konstruiranja.

fikus_
sam C profil je pod vodili ojačan s st. 52 10mm (5mm je končna mera po obdelavi)in 50mm širokimi trakovi.
Lahko pa dodam cevi v notranjosti.
Za x os vodila in vreteno že imam. Je prednapeto tako da je "backslash" minimalen.

Lp Mare

ps
prilagam še zasnovo x osi

Slika
Mark_P
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.10.2009 16:42

v primeru obdelave aluminija, kar pošteno obremenjena.
Če bom v račun deformacije vstavil podatek "pošteno", ne vem, kaj bom dobil za rezultat.

Ali ti je težko narediti skico (z eno črto kot os) konstrukcije in pokazati prijemališča, smeri in velikosti sil. Zaželeno je, da so sile, ki nastopajo zaradi obdelave ločene od sil, ki niso odvisne od dela. Jasno da tudi kotiraš dolžine.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mark_P » 13.10.2009 16:57

Žerjavar napisal/-a:
v primeru obdelave aluminija, kar pošteno obremenjena.
Če bom v račun deformacije vstavil podatek "pošteno", ne vem, kaj bom dobil za rezultat.

Ali ti je težko narediti skico (z eno črto kot os) konstrukcije in pokazati prijemališča, smeri in velikosti sil. Zaželeno je, da so sile, ki nastopajo zaradi obdelave ločene od sil, ki niso odvisne od dela. Jasno da tudi kotiraš dolžine.

"Pošteno" povedano!

Se lahko kontaktirava offorum?
Mark_P
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a korenje » 13.10.2009 16:57

sam tista zadeva izgleda ful grda v živo. dej hitr zašvasi tiste luknje v profilih.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov