STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako narediti tak izdelek na cnc

Kako narediti tak izdelek na cnc

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a franca » 30.10.2009 18:57

@ DynaVox

A lahko prilepite slikco, kako izgleda narisano steblo ter držalo, ki ga samodejno izriše NX in če se ga da premeriti.

Hvala

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a korenje » 30.10.2009 19:10

jaka23 napisal/-a:korenje ce bi vasa firma za tole placala 300 bi res sla hitr v stecaj.
Lp,
Jaka

ne bi plačala toliko, ker ne bi frezali tako kot so opisali manj izkušeni.
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a urbanyx » 30.10.2009 20:12

-M- napisal/-a:Lepo je videt, da nisem edini, ki ga motijo neustrezni prispevki.

Lepo napisano tole -M-.

Si prav lepo povzel bistvo in moje misli, saj že mislim včasih kaj napisati, ampak me hitro mine, ker vem da bo vsaka debata slej ko prej zašla v smer, kjer se pojavi DynaVox in njegov "prečudoviti" NX.

Se pa strinjam, da bi bilo potrebno forum malo skrbneje moderirati, da bi se odgovori v posamezni temi držali teme oz. bista, ne pa da bi vsaka tema bila kot "top shop", kjer nekateri (oz. zgoraj omenjeni član) tako neutrudno reklamira svoj prodajni artikel.

No, to je moje skrbno mnenje, bi se bolj razpisal, pa naj bo to za sedaj vse.
Strojnik z dušo in srcem.
urbanyx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 30.10.2009 20:31

franca napisal/-a:@ DynaVox

A lahko prilepite slikco, kako izgleda narisano steblo ter držalo, ki ga samodejno izriše NX in če se ga da premeriti.

Hvala

Lp

Kolikor sem spremljal njegove prispevke, se v takih trenutkih raje umakne in počaka na nove teme, v katerih lahko svetuje, kako je *** super stvar.

Ne smemo pa pozabit, da @matej08 še vedno potrebuje en del za svojo vespo in še vedno išče nekoga, ki bi mu ga naredil. Moje mnenje je še vedno isto- da se naredi iz treh delov(en rezkan in 2 stružena). In po moje je še vseeno dražje kot originalen del, razen, če ga kdo naredi po sindikalni ceni(morda g. DynaVox, oz. ena od njegovih zadovoljnih strank)
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a franca » 31.10.2009 9:09

mislim, da je vsako razgljabljanje kako narediti izdelek nepotrebno, če niti ne poznamo osnovnih podatkov o dimenzijah kosa in tolerancah posameznih mer. Po skici in sliki sodeč ne vemo, če je zvarjenec ustrezal namenu. Vprašanje pa je bilo, kako idelati izdelek na CNC stroju. zadeva je zelo enostavna - zmodelirati, sprogramirati in porezkati v deveh vpetjih (eventuelno še stružiti luknje v primeru ozkih toleranc).

Je pa res, da v večjem podjetju ne bodo zainteresirani za izdelavo, zato je najbolje poiskati "garažista", ki bo to v uri izdelal. Cena pa nebi smela presegati 30 EUR!

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 31.10.2009 11:12

Orodje z vsemi detajli na svoji orodni poti:
- planarno poravnavanje zgoraj

Slika

In obdelava kosa v prvi legi; s tanjšim orodjem:

Slika

Z realnimi kotami dobimo realni izdelek.

In ga preverimo na kinematičnemu modelu:

Slika

Le klik na eno ikono, sistem izdela CNC kodo in reverzibilno preveri vse gibe kinematičnega modela.
Lahko pa tudi iz CNC kode, ki je narejena v drugih sistemih.
Žal filma za prikaz tega procesa ne morem pripeti na ta forum !
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 31.10.2009 13:08

Dej prnes ta kos pa načrt k meni pa ti ga naredimo za ceno se bova pa dogovorila lp.
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a franca » 31.10.2009 15:21

@ DynaVox
Najlepša hvala za slike in trud. NX_a bom verjetno v prihodnosti tudi preizkusil.
Z vprašanjem sem sicer žalel nekaj drugega, to je avtomatski izris stebla in držala orodja, da mi ni potrebno pri programiranju razmišljati s kakšnim orodjem lahko porezkam obliko v globini. To je tudi ednen od največjih razlogov, da se bomo verjetno odločili za depocam.
Če imaste možnost prilepiti tudi sliko generiranega držala, bi prosil tudi to - naša odločitev bo s tem nekoliko lažja.

Lp
franca
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Ne me hecat !

OdgovorNapisal/-a Maks » 1.11.2009 9:36

DynaVox napisal/-a:
marior napisal/-a:Ko gledam komentarje , MISLIM , da sva na pravi poti samo z M38885 . Zmodelirano pa gremo.To je moderni in pravi pristop. Cena pa je lahko tudi dostopna saj nekatei ne delamo vedno samo za mastne ure v EUR . Včasih lahko pomagaš in osrečiš nekoga ali prijatelja, če mu ponudiš roko z nasmehom . Ta pa lahko s trdim stiskom roke in z dobro reklamo vrne 3x več kot je stvar vredna.

Takšne orodne poti si jaz ne bi upal pokazati na temu portalu. Ker je njen rezultat 10 let za današnjim časom - totalno ne optimizirano in rezalno orodje je polovico svojih poti nekje zunaj komada.
No ja če je programirano s Tebis_om, potem je to razumljivo.

Če je sploh smisel "frizirat" program za en komad, potem je tak jasno, kam seže tvoja pamet! Film se pa lahko prilepi na youtube in se na forum prilepi le povezava. Pa da vidimo tvoje čudese.
Maks
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 1.11.2009 10:01

franca napisal/-a:@ DynaVox
Najlepša hvala za slike in trud. NX_a bom verjetno v prihodnosti tudi preizkusil.
Z vprašanjem sem sicer žalel nekaj drugega, to je avtomatski izris stebla in držala orodja, da mi ni potrebno pri programiranju razmišljati s kakšnim orodjem lahko porezkam obliko v globini. To je tudi ednen od največjih razlogov, da se bomo verjetno odločili za depocam.
Če imaste možnost prilepiti tudi sliko generiranega držala, bi prosil tudi to - naša odločitev bo s tem nekoliko lažja.

Lp

Avtomatski izris: stebla in držala na projektu, ki ga danes rešujem. Orodje kreiram lahko na novo, vsa prejšnja pa so v knjižnici iz katere tudi samodejno dobim vse rezalne parametre. Ti so vezani na operacijo in ne na orodje: grobo srednje in fino odrezavanje.

Sistem samodejno izračuna globino izpetega stebla, (globino prepozna glede na cono obdelave ) vsi deli orodja in tudi vsi segmenti držala so preverjeni na kolizijo do parta, procesiranega surovca, vpenjalnih priprav in vseh strojnih delov itd.

Slika

Po želji v predpregledu postavim orodje kamorkoli, ga po potrebi obrnem ( 5 osne cone ), ter grafično preliminarno preverim, če je vse OK glede na obdelovanec in vpenjalne komponente v bližini.

Na vprašanje "friziranja" orodne poti pa lahko povem, da je to pri nas posel za klik na dva do tri dodatna parametra, kar je za uporabnika praktično takoj.
Dočim se na stroju, pri ceni in na površini še kako pozna.
Žal danes vsaka CNC koda ni več dobra, pa čeprav lahko da točen izdelek.

Tudi Depo CAM, kot tudi ostali (MasterCAM, in še cca 55 drugih) imajo sigurno kakšno CAM specifiko, ki ga danes loči od ostalih. Na uporabniku je, da prepozna in oceni koliko mu ta delček v procesu res doprinese.
Vendar je treba proizvodnjo obravnavati bolj celovito, bolj procesno in pogledati kje je os razvoja na novih tehnologijah.
Žal pri temu razmisleku skoraj vedno prevlada argument nizke cene - za kasnejše probleme in povečanje stroškov v pripravi dela pa zatem ni več nobenih analiz stanja.
Zato se že kratkoročno takoj izplača nabava robustnega expertnega sistema.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cnc.operater » 1.11.2009 10:55

marior napisal/-a:Ko gledam komentarje , MISLIM , da sva na pravi poti samo z M38885 . Zmodelirano pa gremo.To je moderni in pravi pristop. Cena pa je lahko tudi dostopna saj nekatei ne delamo vedno samo za mastne ure v EUR . Včasih lahko pomagaš in osrečiš nekoga ali prijatelja, če mu ponudiš roko z nasmehom . Ta pa lahko s trdim stiskom roke in z dobro reklamo vrne 3x več kot je stvar vredna.

Svaka cast, tako se govori.
cnc.operater
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jasmin » 2.11.2009 7:06

V starih dobrih časih, so tak kos znali strugarji postružiti brez CNC(in iz enega kosa). Pojdi do najbližjega garažarja in se z njim dogovori, te reklamne debate pa pusti da se razvijajo v nedogled.
jasmin
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Basmek » 2.11.2009 8:35

Pustmo zaenkrat CAM-e pri miru. DynaVox, kak rezkar bi uporabil pri " In obdelava kosa v prvi legi; s tanjšim orodjem: "??? Kdo bo poslušal to cviljenje??? Gledam poste in vidim podobno situacijo kot pri nas na firmi. Vsi pametni in lepi, haska pa nobenega. "Važno" je komu gre lepše in hitreje simulacija. A špene večina od vas ni niti videla, kaj še le da bi jo dobila za ovratnik. :evil: A pustmo zdaj to.
Kos se da naredit relativno enostavno na samem stroju. Sam sem že delal bolj zaj***** kose peš, v notepadu. Pa je šlo. CAM program pa uporabljam izključno za 3D frezarijo, 2,5D pa izključno na stroju, saj gre hitreje.
Matej08, jaz bi ti to napravil v cca 2 urah, zaračunal 40€, pa še na pivo bi šla 8) . Toda nažalost nimam časa in volje za sodelovanje. Ko pa bo drugače pa ti z veseljem grem na roko. Pa brez CAM to in CAM ono.

LP - 5er

ps Podpiram -M-ov predlog; g. Žerjavarja za admina :o
DEUS EX MACHINA
Basmek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Mr.G. » 10.11.2009 13:53

No, kaj je zdej ta kos že narjan al kaj????
Mr.G.
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Punkt » 10.11.2009 16:14

Matej08, jaz bi ti to napravil v cca 2 urah, zaračunal 40€, pa še na pivo bi šla . Toda nažalost nimam časa in volje za sodelovanje

Vsi pametni in lepi, haska pa nobenega.

Se strinjam.

Tudi če kos ni narejen smo se vsaj z reklamnega materiala v temi nekaj naučili. ;) Da bomo lahko jutri vsi skupaj še bolj pametni. Plače pa še manjše. Da žal je tudi tako. Ampak kaj hočeš.
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov