STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava šobe

Izdelava šobe

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Izdelava šobe

OdgovorNapisal/-a masin_men » 8.1.2010 12:34

Zanima me kako bi izdelal šobo, ki ima 1 vhod in 4 izhode. Na izhodih naj bi bila čimbolj enaka količina pretoka emulzije. Rabil bom za izpiranje obdelovancev z emulzijo.
Premer dovoda: 3/8"
Notranji premer šob: 2 mm
Razdalja med šobami: 100x100

Zanima me notranjost šobe (razvod kanalov).

LP, masin_men

Slika
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 8.1.2010 13:44

Dovod zvrtaj do sredine plošče. Vogale plošče posnemi pod 45° in v ta posnetja zavrtaj izvrtine (diagonalno) do dovodnega kanala. Te izvrtine potem zapreš z navojnim čepom, jih zavariš ali pa zabiješ z alu vložki. Nato pa izvrtaš še luknje za šobe..

Če želiš regulacijo pretoka na šobah, pa v izvrtine namesto čepov vstavi vijake za regulacijo pretoka.
Zadnjič spremenil bpod, dne 8.1.2010 14:11, skupaj popravljeno 1 krat.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cis » 8.1.2010 14:02

masin_men, kakšen pretok boš dal na vhod? Koliko natančno moraš razdeliti tok na 4 dele?
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 8.1.2010 14:12

Dovod zvrtaj do sredine plošče. Vogale plošče posnemi pod 45° in v ta posnetja zavrtaj izvrtine (diagonalno) do dovodnega kanala. Te izvrtine potem zapreš z navojnim čepom, jih zavariš ali pa zabiješ z alu vložki. Nato pa izvrtaš še luknje za šobe..

Tudi sam sem podobno razmišljal. Vendar bi rad, da se čepe lahko demontira in očisti, če bi se zamašilo.
Lahko bi dal vijake, vendar sem omejen s prostorom (šoba je skoraj v vogalu). To pomeni, da bi navoj zelo malo prijel.

Koliko natančno moraš razdeliti tok na 4 dele?

Vsaj približno enakomerno. Rad bi preprečil npr, da 2 šobi na polno špricata, 2 pa samo malo curljata. Skratka nič pretirano natančnega.

lp, m_m
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a cis » 11.1.2010 8:14

Če hočeš, da boš imel vsaj približno enako količino na izhodih uporabi neke dušilke. Že pri dušilkah se lahko izhodna količina razlikuje za ca. 30%. Če pa imaš možnost (prostorsko mislim) pa naredi neko vrsto šobe:
Slika

V to šobo vstaviš tlačno vzmet, šoba naj ima sprednjo luknjo za izhod ca. 5mm.
Slika je simbolična, seveda še moreš dati na zunanjost šobe o-ringe. Če ti ne predstavlja preveč dela se loti tako. Tako boš imel najbolj enakomeren pretok na vseh izhodih. Če rabiš kaj več mi pošlji ZS, imam doma več o tej šobi.
LP
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov