STROJNISTVO.com • Poglej temo - Računski izziv za energetike in strojnike

Računski izziv za energetike in strojnike

Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh.

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 14.1.2010 22:43

Ravno včeraj je bilo na dnevniku kako Jure Robič (ekstremni kolesar) vsak dan trenira po 7ur na trenažerju in sem si mislil zakaj nebi z kolesom poganjal dinamo in s pridobljeno električno energijo napajal vetrnico za simulacijo vetra v laseh ali pa radio, TV! :)

Kot zanimivost, sem pa slišal nedolgo nazaj da so američani pogruntali, za boj proti debelosti, televizijo, katero lahko otroci gledajo le če jo napajajo z kolesom z generatorjem. Ne vem pa če se jih je pogruntavščina prijela :)

Tudi ta stran je zanimiva, kaj vse se da s pogonom na klobase doseči:
http://www.fiddlersgreen.net/models/Air ... tross.html

Pa ne vsakega napadat kako je nekaj neumno, butasto, kaj se ne splača... Tema v kateri je objavljen prispevek se imenuje Iz življenja strojnikov - Tukaj lahko objavite kakršnokoli šalo, anekdoto ali kaj drugega na temo strojnikov v industriji ali na sploh. !

Če bi bila ta tema pod Energetsko in procesno strojništvo bi mogoče bil tak odziv še sprejemljiv.

LP
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 14.1.2010 23:32

butasto vprašanje je bilo: 13€/h, pa dobiček, pa delavec, pa sila, pa hitrost, pa ne vem kaj še, imaš pa strojčkov in napravic na "žgance" kolikor hočeš, tega nihče ne trdi, da jih ni, samo malo poglejmo okoli sebe, ročne "bormašine", žage, "pumpa",... bla bla bla
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jambo » 15.1.2010 17:03

keops napisal/-a:[quote="jambo]..ker je to strojniški forum sem misli da bo kakšna pomoč... pa vendar sem se zmotil.

Očitno, predvsem v tem, da si "strojniški" predstavljaš malo po svoje.[/quote]

no pa razloži mi
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jambo » 15.1.2010 17:04

33test napisal/-a:6 vas sedi za mizo in razmislja kako bi en delavec gonil pecikl, da bi proizvajal elektriko, katero bi vi potem prodajali in od tega imeli korist?

A delate v vladi republike slovenije? Podobne ideje imajo tm.........:)

mah ne ne :D nobene koristi, to ti že zdrav razum pove da tako razen s sužnjem nemoreš imeti dobička , pa še suženj ti več poje kakor naredi...

ne nedelamo na vladi republike slovenije :D pač imamo naloge in "pridni" jih predčasno opravimo

če bi kdo za tako delo kod si opisal dobro plačecval, in mi nudil bolše pogoje od sedanjih bi pa tudi to delal, zakaj pa ne?

Pa tko mim grede ker je tok ugražanje od nekaterih, ki očitno niso prebrali naslov rubrike kjer je objavlena ta tema... če jim kaj ni prau ni potrebno brati.
Zadnjič spremenil jambo, dne 15.1.2010 17:12, skupaj popravljeno 1 krat.
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 15.1.2010 17:10

jambo napisal/-a:...pač imamo naloge in "pridni" jih predčasno opravimo...

Kapo dol. Lepo je slišat, da obstajajo še tako pridni delavci.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a jambo » 15.1.2010 17:19

-M- napisal/-a:
jambo napisal/-a:...pač imamo naloge in "pridni" jih predčasno opravimo...

Kapo dol. Lepo je slišat, da obstajajo še tako pridni delavci.

ni odvisno od zaposlenih, odvisno je od delodajalca, če je razumen in se spozna na zadeve in ve koliko je človek sposoben narediti, in razume da ima dobre dneve ko lahko naredi 2 krat več in slabe ko ne naredi nič, potem bi marsikateri zaposleni hitro opravil delo da si pridobi prosti čas... Če se pa kaj vmes zagusti pač uskočiš...
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 15.1.2010 17:49

Ker imam občutek, da nekateri ne razumejo nad čim sem se zgražal v odzivu na naslov teme, bom pojasnil.

1. Če je za izračun tega kar navaja potrebno visoko strokovno znanje strojnikov in energetikov(izziv??), potem pa res ne vem kako so npr. spravili skupaj tiste ladijske motorje iz sosednje teme pred kakšnimi 50 ali 60 leti?

2. Če nekdo pomisli (brez kakršnih koli izračunov), da bi lahko ustvarjal profit s tem, da bi s telesno močjo ustvarjal električno energijo in to v dobi, ko npr. nuklearke bruhajo energijo po tako nizki ceni, da težko verjameš, potem nekaj ni najbolj vredu z njegovo logiko.

3. Napisal je da, pričakuje, da izračuna ne bo zmogel en sam strojnik ampak vsak en del. V osmem razredu pri fiziki bi takle izračun naredili "med malico".

4. Takšna tema meče čudno luč na strojnike. Ne zaradi kakšnih moralnih zadržkov ampak zaradi velikega pomanjkanja znanja.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vouka » 15.1.2010 18:00

Minili so časi, ko je nekdo lahko rekel, da ni takega plačnika, ki bi mi tako malo plačal kot jaz lahko (še manj) delam.
Dandanes lahko kar precej garaš za tisto še manj ali nič plačila.
AVlr
vouka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jambo » 15.1.2010 18:30

xstrojnik napisal/-a:Ker imam občutek, da nekateri ne razumejo nad čim sem se zgražal v odzivu na naslov teme, bom pojasnil.

1. Če je za izračun tega kar navaja potrebno visoko strokovno znanje strojnikov in energetikov(izziv??), potem pa res ne vem kako so npr. spravili skupaj tiste ladijske motorje iz sosednje teme pred kakšnimi 50 ali 60 leti?

2. Če nekdo pomisli (brez kakršnih koli izračunov), da bi lahko ustvarjal profit s tem, da bi s telesno močjo ustvarjal električno energijo in to v dobi, ko npr. nuklearke bruhajo energijo po tako nizki ceni, da težko verjameš, potem nekaj ni najbolj vredu z njegovo logiko.

3. Napisal je da, pričakuje, da izračuna ne bo zmogel en sam strojnik ampak vsak en del. V osmem razredu pri fiziki bi takle izračun naredili "med malico".

4. Takšna tema meče čudno luč na strojnike. Ne zaradi kakšnih moralnih zadržkov ampak zaradi velikega pomanjkanja znanja.

hm ja še malo bol podrobno ker nekaterih zadev nisem razumel.
pod 1. s kje si pobral da je potrebno visoko znanje energetikov in strojnikov? mogoče iz besede izziv? poglej si sskj pa preberi pomen besede izziv. znanje je potrebno za izračun tega, sam imam naloge poleg ostalih da računam statično trdnost in obremenitve... nikoli nisem napr.razen na faksu računal zobniških prenosov ... elektrika in energetika mi nikoli ni šlo od rok zato več kod osnove in krmilja nepoznam.
pod 2. nisem razumel ali to leti na mene ? če je odgovor da potem mi prosim pojasni kje sem zapisal to? ali iz česa sklepaš to?
3. točka: kopiraj da se spomnim kje sem to napisal ? :D :D :D
4. točka. delno sem ti odgovoril pod 1. točko. najverjetneje si strojnik, ti lahko pošljem nalogo ki jo boš rešil da jo men nebo treba, naloga je pa izdelava krmilja za prezračevanje in odsesavanje industriske hale ? Nevem, jaz sem priznam butast, si nemorem zapomnit vsega kar kar smo se učili v šoli,neznam vseh vej strojništva. po tem kar si napisal sklepam da ti boš odgovoril z da in mi ustvaril še kakšne 2 dni počitka na delavnem mestu.

Pričakujem tvoj odgovor :)
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jambo » 15.1.2010 18:34

še nekaj sm pozabil, če si bil v oš sposoben to med malico izračunati, te prosim da mi izračunaš (ni potrebno med malico) tukaj v meru, uzemi si čas. s kolikšno hitrostjo bi moral vrteti generator? pa kakšne prenose bi potreboval?
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 15.1.2010 18:41

"...bi zmogli skupaj po delčkih ?" :lol: :lol:

Sicer pa, ker pričakuješ moj odgovor:

Navedel si kar lepo paleto znanj s katerimi se menda ponašaš, objavljaš pa teme, ki so precej pod nivojem tvojih znanj. Če ti je dolgčas in je tema posledica tega, takoj pripiši v temo, da je ne bo kdo resno jemal.

Eh, pomagal ti pa res ne bom, ker se bi s tem povečala verjetnost za še kakšno bedasto temo na tem portalu.. :wink:
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jambo » 15.1.2010 19:21

ok, recimo da sem res napisal dvoumno, recimo da imaš to prav.se opravičujem :) . sicer sem mislil s tem ali bi si uzeli čas oziroma imeli zanimanje pa rešili vsaj delček, če se vam usega ne ljubi.

glede objav na forumu,so ostale od kar nekaj let mlajšega (skoraj pol) predhodnika ki je ustvaril ta račun (mislim da ga je on, lahko da ga je pa še kdo pred njim).

če znaš logično razmišljati boš takoj ko si prebral za kaj se gre ta tema ugotovil da ni in nemore biti nekaj resnega, če pa je kdo ki slučajno ni ugotovil mu je pač treba povedati da ni računice in je bol za šalo. zato pa smo ljude da si pomagamo.

Sdaj mi pa odgovori zakaj nemoreš mi pojasniti kar sem te v prejšnem postu vprašal? si pretiraval? mogoče "lagal"?

zakaj pišeš neumnosti da bi v oš med malico to izračunal če pa tukaj nemoreš?

no ker očitno se ti ne ljubi da bi mi pomaglal bi te vprašal, si upaš trditi da poznaš več kod osnove vseh vej v strojništvu? (če si me že tako skritizeral z neznanjem ker se ne spoznam na prenose in elektriko)

Glede neumnosti, preberi si kaj si napisl in v koliko odgovorov je smiselnih s tvoje strani?
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 15.1.2010 19:30

Jambo, nimam niti najmanjšega namena prerekati se s teboj in ugotavljati kdo je kaj in kdo kaj ni in bla bla bla..
Nisem kritiziral tebe pač pa naslov tvoje teme. Tebe namreč ne poznam in te ne morem kritizirati. Preko objavljene teme lahko le sklepam o tebi. O svojih mislih, ki so se mi porodile ob tvoji temi sem te pa obširno seznanil in to je to..

Vse kar sem imel povedati sem povedal. :wink:

PS:
"(če si me že tako skritizeral z neznanjem ker se ne spoznam na prenose in elektriko)"

Še enkrat: Niti pomislil nisem, da bi te kritiziral, ker se ne spoznaš... Da se ne spoznaš na to, iz tvojega posta niti ni bilo razvidno. Kritiziral sem naslov teme, ki je glede na vsebino prav neverjeten. Amen!
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 16.1.2010 9:04

jambo, očitno niti sam več ne veš, kakšne informacije si želel pridobiti s to temo na tem portalu,...
Recimo da je to bio energija in jo prodamo...da bi ustvarjal profit...

V prvem prispevku si razmišljal o tem, da bi energijo prodajal z dobičkom. Vili ti je podal odgovor, o moči 300W, oz. 50W, ter koliko profita bi bilo od tega (0.3 kW * 0.399 €/kWh =). Dobil si tudi podatek, o moči generatorja, glede na strošek delavca (32.6 kW).
ker je to strojniški forum sem misli da bo kakšna pomoč... pa vendar sem se zmotil.

Vili ti je odgovoril na vprašanje z uporabnimi informacijami, a le-te zate očitno niso dovolj dobre, da bi se mu zahvalil.
Za nekatere od nas, (6 se nas je lotilo) zgol za hobby in da čas hitreje mine ko sedimo na delavnem mestu brez dela je pač stvar da se še kaj naučimo...
Lotili smo se od začetka vse do velikosti zobnika, ročice ...

Če ste se zadeve lotili tako temeljito, da ste razmišljali o velikosti zobnika, ročice, ste za to prav gotovo porabili vsaj eno uro. In če se računa po tvojem podatku o strošku delavca 13€/h: 6ljudi*1h*13€/h=78€. Torej ste podjetje oškodovali za minimalno 78€.
mah ne ne nobene koristi, to ti že zdrav razum pove da tako razen s sužnjem nemoreš imeti dobička , pa še suženj ti več poje kakor naredi...

Po dveh dneh si pa končno prišel do ugotovitve, da s tem ni dobička, kvečjemu je izguba. Že brez generatorja je vaše podjetje precej oškodovano, saj mora plačat 6 ljudi, ki med delovnim časom ne delajo podjetju dobička.
...s kolikšno hitrostjo bi moral vrteti generator? pa kakšne prenose bi potreboval?...sicer sem mislil s tem ali bi si uzeli čas oziroma imeli zanimanje pa rešili vsaj delček, če se vam usega ne ljubi...
.
Pri vsakem generatorju je podatek, s kolikšnimi nazivnimi vrtljaji se mora vrteti, prenose pa si lahko izračunaš tudi sam, to ni neka znanost. Predpostavi s koliko obrati/min človek poganja kolo, obrate generatorja poznaš, glede na moč izbereš minimalen dopusten premer verižnika oz. jermenice in izračunaš.

Moraš pa tudi razumeti vse kritike ostalih forumašev, saj v začetku ni bilo razvidno, da je tema namenjena za hobby in za to da se kratkočasite na delovnem mestu
da čas hitreje mine ko sedimo na delavnem mestu brez dela
.

Tudi moj odgovor lahko smatraš kot kritiko, saj bi lahko izbral drugačen naslov teme, vprašanje bi lahko drugače oblikoval in pokazal vsaj malo hvaležnosti do uporabnih odgovorov in informacij, katere si dobil.

Drugače pa bi tvoja ideja lahko bila uporabna v fitnes centru:
1.Ljudje plačajo uporabo naprav-> investicija v generator se ti lahko povrne.
2.Tistega, ki uporablja fitnes napravo ni potrebno plačati->ni stroška z delovno silo
3.Ob uporabi naprave z generatorjem se proizvaja el. energija, katero pa se lahko uporabi za razsvetljavo, radio ali kaj drugega.

V tej smeri pa bi se splačalo razmislit in tudi debata bi bila mnogo bolj konstruktivna.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a keops » 16.1.2010 13:35

jambo napisal/-a:
keops napisal/-a:
jambo]..ker je to strojniški forum sem misli da bo kakšna pomoč... pa vendar sem se zmotil.[/quote]

Očitno, predvsem v tem, da si "strojniški" predstavljaš malo po svoje.[/quote]

no pa razloži mi[/quote]

Razloži ti meni, kako bi se (vsekakor) dalo izkoristiti še kolesarjev prdec.

[quote="jambo napisal/-a:
še nekaj sm pozabil, če si bil v oš sposoben to med malico izračunati, te prosim da mi izračunaš (ni potrebno med malico) tukaj v meru, uzemi si čas. s kolikšno hitrostjo bi moral vrteti generator? pa kakšne prenose bi potreboval?

Lej pepi, Strojniki obvladamo tudi slovenštinu...
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Iz življenja strojnikov

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov