STROJNISTVO.com • Poglej temo - Projektiranje in delo

Projektiranje in delo

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

Projektiranje in delo

OdgovorNapisal/-a favorites » 7.2.2010 18:19

Pozdravljeni!
Mene pa zanima, kje na kakšnih področjih vse uporabljate ProE. Pa recimo če je po vaših izkušnjah delo projektanta (ProE oziroma katerega drugega mudelirnika) v strojništvu cenjeno delo oz tudi glede plačila v redu.
Pa tudi če seveda ni skrivnost :D Pa me zanima kako je tukaj s samostojno potjo. Kakšne mate kaj izkušnje, se da dobro zaslužiti kot samostojni projektant? Kaj pa recimo da za nekoga izdelaš kalup (preračun, projektiranje, ga daš izdelat) in potem cel kalup prodaš naročniku. Vem da so kalupi po 7000,20000 itd
Pa če ima mogoče kdo še kakšno dodatno literaturo za učit doma. V knjižnicah so le knjige ki zajemajo malenkostne osnove to pa je na velikost programa 0.1% :D Vem da obstajajo najrazličnejši tečaji (Audax) ki pa so dokaj dragi :S vem pa da dobiš za vsako smer določene skripte. Pa če je kdo pripravljen dat za skopirat oziroma poslati

hvala
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 8.2.2010 8:56

Moje mnenje je, da je podajanje na podjetniško pot v dejavnosti projektiranja brez, da imaš zagotovljeno delo v tem času takojšen "eksistencialni samomor".
Gre pa, če imaš dejavnost bolj diverzificirano. Ko ni projektov, delaš nekaj drugega itd..
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 8.2.2010 10:19

Pa me zanima kako je tukaj s samostojno potjo,....Pa če ima mogoče kdo še kakšno dodatno literaturo za učit doma

Bistveno je, da razumeš, kdo in kdaj se gre lahko samostojno pot. In ti očitno ne razumeš.
Ti bom poskušal razložit zakaj.

Če si samostojen projektant ali konstrukter, ne samo da moraš obvladat orodje (PRO/E) v nulo, obvladat moraš tudi delo projektiranja in konstruiranja, tehnologijo izdelave orodij ali naprav, tehnologijo proizvodnje, moraš imet izkušnje, poznat moraš ljudi, vedet kam se obrnit za nasvet, kam za kooperacijo, kam za to, kam za ono, gradit široko socialno mrežo, se promovirat tako ali drugače in še ni zadosti. Rabiš imet doo ali sp, imet licenčni software, imet prostor, nekega stalnega naročnika za hude čase,...

Kaj od tega obvaladaš? Preden nisi alfa in omega na svojem področju nimaš šans. Vsak ki dela orodja, konstrukcije, karkoli,...bo najprej uporabil svoje ljudi, potem pa ko se bodo pojavili problemi in jih ne bodo mogli rešiti, se bodo obrnili na zunanje-samostojne projektante, zdaj v recesiji bodo še enkrat pritisnili na notranje vire,...in šele potem, in če si res dober boš mogoče prišel zraven, pa še to moraš imeti reference,...da vedo da si sposoben sploh naredit to kar zahtevajo, da si že delal podobne stvari in da obvladaš zadevo bolje od njih!

Ne da bi te odvračal od česarkoli, ampak če se učiš osnove PRO/e ja potem si še leta daleč od samostojne poti, in ti predlagam da se zaposliš v firmi ki dela na področju ki te zanima in srkaš znanje.....

lp, Z
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 8.2.2010 11:24

Zmago1 napisal/-a:
Pa me zanima kako je tukaj s samostojno potjo,....Pa če ima mogoče kdo še kakšno dodatno literaturo za učit doma

Bistveno je, da razumeš, kdo in kdaj se gre lahko samostojno pot. In ti očitno ne razumeš.
Ti bom poskušal razložit zakaj.

Če si samostojen projektant ali konstrukter, ne samo da moraš obvladat orodje (PRO/E) v nulo, obvladat moraš tudi delo projektiranja in konstruiranja, tehnologijo izdelave orodij ali naprav, tehnologijo proizvodnje, moraš imet izkušnje, poznat moraš ljudi, vedet kam se obrnit za nasvet, kam za kooperacijo, kam za to, kam za ono, gradit široko socialno mrežo, se promovirat tako ali drugače in še ni zadosti. Rabiš imet doo ali sp, imet licenčni software, imet prostor, nekega stalnega naročnika za hude čase,...

Kaj od tega obvaladaš? Preden nisi alfa in omega na svojem področju nimaš šans. Vsak ki dela orodja, konstrukcije, karkoli,...bo najprej uporabil svoje ljudi, potem pa ko se bodo pojavili problemi in jih ne bodo mogli rešiti, se bodo obrnili na zunanje-samostojne projektante, zdaj v recesiji bodo še enkrat pritisnili na notranje vire,...in šele potem, in če si res dober boš mogoče prišel zraven, pa še to moraš imeti reference,...da vedo da si sposoben sploh naredit to kar zahtevajo, da si že delal podobne stvari in da obvladaš zadevo bolje od njih!

Ne da bi te odvračal od česarkoli, ampak če se učiš osnove PRO/e ja potem si še leta daleč od samostojne poti, in ti predlagam da se zaposliš v firmi ki dela na področju ki te zanima in srkaš znanje.....

lp, Z

Hvala za komentar.
Mogoče sva se malce narobe razumela. Sej ne želim it zdele v to! Samo splošno so me malo zanimali pogoji itd. Kako je konstrukter le tak cenjen. Ter do kam imaš možnost s pridnostjo in trdim delom priti. Daleč od tega da bi šel na samostojno pot.
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 8.2.2010 11:39

...z pridnostjo in trdim delom žal nikamor. Z znanjem tudi ne. Gre se samo za veze in poznanstva ter sposobnost da znaš koga dobro napiz*** :wink: . To so moje dosedanje izkušnje, ter če bereš zgornje poste kolegov bi lahko rekel da je to en tak povzetek.

LP
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 8.2.2010 13:08

Se podpišem.
Dodal pa bi še to, da ti jezik dobro teče.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 8.2.2010 13:29

in kaj naj bi potem iz tukaj ven potegnil? v strojništvu ni prihodnosti če nimaš vez ;) hehe
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a predator3 » 8.2.2010 13:37

favorites napisal/-a:in kaj naj bi potem iz tukaj ven potegnil? v strojništvu ni prihodnosti če nimaš vez ;) hehe

TOČNO TAKO pa še če jih imaš je vsak zidar bolje plačan od strojnika včasih so bili strojniki bolj cenjeni danes je pa en velik K...C pa lp.
predator3
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a favorites » 8.2.2010 13:55

predator3 napisal/-a:
favorites napisal/-a:in kaj naj bi potem iz tukaj ven potegnil? v strojništvu ni prihodnosti če nimaš vez ;) hehe

TOČNO TAKO pa še če jih imaš je vsak zidar bolje plačan od strojnika včasih so bili strojniki bolj cenjeni danes je pa en velik K...C pa lp.

pa a je res tak slabo??? mislim sej jaz sem šel to študirat zaradi veselja, sam ena kakor tolko dobra plača bi pa vseeno mogla biti. To verjetno res veze in poznanstva so kar ključnega pomena, ampak tako je povsod. Verjetno če ne drugega je pa vsaj služba. Po večini panog je po moje še vedno težje dobiti službo. Je pa verjetno kar velika razlika spet v katerem podjetju dobiš službo pa kakšno. Če ne skrivnost seveda!!! Kakšna pa je povprečna plača konstruktera, cnc programerja itd nasploh v strojništvu.
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 8.2.2010 17:06

favorites napisal/-a:
predator3 napisal/-a:

pa a je res tak slabo??? mislim sej jaz sem šel to študirat zaradi veselja, sam ena kakor tolko dobra plača bi pa vseeno mogla biti. To verjetno res veze in poznanstva so kar ključnega pomena, ampak tako je povsod. Verjetno če ne drugega je pa vsaj služba. Po večini panog je po moje še vedno težje dobiti službo. Je pa verjetno kar velika razlika spet v katerem podjetju dobiš službo pa kakšno. Če ne skrivnost seveda!!! Kakšna pa je povprečna plača konstruktera, cnc programerja itd nasploh v strojništvu.

Eh, nizka, kaj pa drugega.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 11.2.2010 11:19

Eh, nizka, kaj pa drugega.[/quote]

:S :)
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na ProEngineer Wildfire