epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

glavca1 napisal/-a:Živjo
Sem novinec in sem včeraj naposle približno usposobil TIG350 (prej sem varil na njem le elektroobločno, kjer vari kot šus - z najmočnejšo stopnjo lahko z elektrodo režeš železo kot s plazmo:) ), ker je bivši lastnik varil brez vode je stopil cev za vodno hlajenje pištola (voda-tok) cev in sem jo moral zamnjati z novo.
Zanima me prevsem naslednje, učim se na rosfrai profilu cca 5mm debeline ....
Polariteta pišole je + , mase je -
Argon cca 8 litrov/minuto
Tok enosmeren
Ima kdo iskušnje kaka bi bila groba nastavitev za začetek varjenja ? Sam sem vse skupaj slep poizušal z različnimi parametri, VF lepo ustvari oblok, vendar mi takoj stali konico na pištoli (postane bunkica). Je kdo varil na podobnem aparatu ? Da mi pomaga grobo opisat parametre (stopnje gumbov) za varjenje nerjaveče pločevine?
Občutek imam, da ne - rad ustvari glavni oblok ampak brez problema VF oblok (oblok je, samo pločevina se ne tali)... Oblok se vzpostavi z odaljenosti cca 5mm. Ali moram takoj po ustvarjenem VF obloku pištolo odmaknik stran in koliko je delavana razdalja med konico in pločevino ? Ko sem malo pojačal vse gumbe mi je glavni oblok ustvaril, vendar je počila keramična šoba okrog konice (odletel je košček ob koncu). Zakaja ? Konica se je tudi takrat spremenila v bunkico, vendar ni odgorevala (je ostala rdeča, vendar enako dolga). Zagotovo se nisem dotikal pločevine z konico. Elektroobločno varjenje mi gre sicer dobro.
Kaj omogoča 4 potno stikalo (puščica v krogec, puščica iz krogca, stopnička in podčrtana stopnička ?
Hvala za vsak namig, dam rad za malco če mi kdo mogoče celo pokaže kako deluje zadeva... Namreč sumim, da bo treba mogoče še kaj popravit na samem aparatu...
lep pozdrav Jože

Zaspanc napisal/-a:Upam, da glavca1 ne bo zameril, ampak če je že toliko o TIG na enem mestu pa naj bo še to:
zanima me razlika v elektrodah, nekatere so rdeče (WT20), druge sive (WC20), tretje zlate (WL15)...
Bolj konkretno, za pretaljevanje bakra uporabljamo rdeče, ki naj bi bile malce radioaktivne

glavca1 napisal/-a:... imajo pa vsebnost radija , ki je škodljiv pri vdigavanju med brušenjem in ne med varjenjem...
modre so za aluminij, ostalih nisem probavalll
l.p. Jože

glavca1 napisal/-a:
Zakaj včasih VF zagrabi že od daleč , včasih pa ga moraš skoraj dotaknit varjenca... Sploh ko je elektroda hladna...
l.p. Jože

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov