STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a sassapo » 5.4.2010 17:17

Sem iz bljižnje okolice celja, imaš pa tudi moj link
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 5.4.2010 17:51

O.K. dogovorjeno, se bom obrnil na kontakt na linku. Imam pa medtem se eno strokovno vprasanje: kaksne Cu cevi naj uporabim za povezavo med enotami. Tiste v prosti prodaji, ki jih je mozno dobiti na metre￴ naj ne bi bile deklarirane za pritiske, kakrsni so pri hladilnih plinih. Kako je s tem ali je potrebno paziti na to, kaksne cevi kupim?
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zuti » 5.4.2010 19:01

Sassapo, Fuji bi me zanimal. Če še ni oddan, bi te poklical na eno od mobilnih številk ki so navedene na spletni strani, da rečeva kakšno besedo :D

lp zuti
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 5.4.2010 21:53

Tamy napisal/-a:O.K. dogovorjeno, se bom obrnil na kontakt na linku. Imam pa medtem se eno strokovno vprasanje: kaksne Cu cevi naj uporabim za povezavo med enotami. Tiste v prosti prodaji, ki jih je mozno dobiti na metre? naj ne bi bile deklarirane za pritiske, kakrsni so pri hladilnih plinih. Kako je s tem ali je potrebno paziti na to, kaksne cevi kupim?

ponavadi ni problem v pritisku, ampak čistosti same cevi. Hladilniške cevi se prodajajo v kolutih po 25 in 50m, kar ti bo verjetno predstavljalo problem.
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 5.4.2010 21:54

zuti napisal/-a:Sassapo, Fuji bi me zanimal. Če še ni oddan, bi te poklical na eno od mobilnih številk ki so navedene na spletni strani, da rečeva kakšno besedo :D

lp zuti

ni problema, ti kr poklič
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 6.4.2010 6:49

Tamy napisal/-a:Dedek glej, razumem da ni nic zastonj, kot so mi tudi poznane cene TC. Tudi o uslugah sem govoril v smislu bolj ugodnih cen oz.protiuslugi, nikakor pa ne pricakujem od nikogar nic brezplacno. Je pa tako, da vsakdo gleda na ceno premo sorazmerno z dohodki, ki jih ima. Ce povem le to, da hiso delamo od l.95 in se danes ni dokoncana, ter da sem okoli 80% vsega naredil sam, ti bo verjetno jasno o cem govorim, cepraj mi je neprijetno. Sasapo, tebi pa sporocam, da sem resen kandidat, pa bi se oglasil stvar pogledat konec tedna, vseeno pa bi zelel vedeti nazivno moc kompresorja, oz. klime.

Za prečrpavanje plina lahko uporabiš rabljen kompresor hladilne skrinje, na katerega nalotaš 1/4 hladilniške konektroje in zaželjeno je, da pred vhod še zbiralnik (majhen rezervoarček), da ti ne bo tekoča faza takoj sesula kompresorja, ko ga boš prvič uporabil za prečrpavanje.

Ta kompresor ti bo tudi služil tudi za vakumiranje kot enostopenjska vakumska črpalka. Je zasilna varianta, vendar je vsako vakumiranje boljše kot nič. 90% kvazi monterjev vam sploh ne vakumira sitem, ker je časovno prepotratno ... cca 20minut in vam samo spusti plin skoti servisni ventil in stem izrine zrak iz cevi... tako da je že tako vakumiranje pravi luxus...

isti kompresor ti služi tudi za tlačni test, saj ti brez problema nafila sistem na 35bar....

Če hočeš kaj delat brez manometrov in cevi ne gre. Navadni dvojni so odlični, zraven dobiš še 5x cev in je vse skupaj v emporju 130€. Lahko improviziraš z navadnim 50 barskim in ustrezno cevjo in tabela, vendar se za to ceno ne splača.

Zaželjena je še bolj točna tehnica in prazna flaša za plin :) Aja, pa mogoče turboset, če boš kaj trdo lotal.... vse ostalo se kupuje ko pač kaj rabiš...
Ni ravno za izvajanje profi montaž na terenu, za lastno rabo pa čisto spodobno...

Ne pozabi še pertlatlarja za robljenje cevi. Cena je cca 50€, vendar je splošno uporabno orodje, tako da se ga ne splača sposojt... S tem in nekaj splošnega orodja lahko montiraš in improviziraš po ljubi volji...

Vsak hobi v začetku stane, glede na to, da nekateri zapravijo nekaj tisoč evrov za razne igrače na dalinjsko vodenje mislim da ni odveč reskirat 300€ ali 400€ za kolikor toliko koristen hobi :)

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 6.4.2010 11:27

Joze, hvala za podporo! Tocno to kar pises, sem imel v mislih (kvazimonterji, vakumiranje s kompresorjem, itd..) Kompresor imam, orodje za pertlanje 6 in 10mm sem si naredil sam (funkcionira, sem priklapljal klimo), ravno ogledujem manometre-brez 'slaufov', naprej se bom ze nekako znasel. Le tako detaljno se nimam razdelanih stvari v glavi, kot jih ti 'stresas iz rokava' in si ne delam utvar, da jih kdajkoli bom. Sam se sele spoznavam s tem, rezultat pa je takoimenovana TC, ki sem jo iz firbca sestavil pred kratkim, in ni dala nevemkaksnih rezultatov. Ampak vsak zacetek je tezak. Zato se enkrat hvala za vso pomoc in informacije, ko se pa znajdem v slepi ulici, se pa spet oglasim!
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 6.4.2010 13:05

Tamy ko sem gledal tvojo sliko tč. in grelca mi nekaj ne da miru, zanima me ali imaš vhod in izhod vode spodaj na grelcu(na levi strani slike) v isti višini in ali imaš cev za izhod vode v notranjosti više od vhodne?In še nekaj,cevi so lahko npr. 10mm premera ali pa 3/8(9,52mm)itd.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 6.4.2010 13:44

:) In kar lepo štalo znajo delat....

V takih zadevah pomagajo večji fitingi (predvsem verjetno misliš na t-kose, ker ostalo se že nekako razpertla :) ) ker navadno colskih ne dobiš... in seveda hardlot ... Prokleti angleži, za samo štalo so... Kot da ni življenje že tako zadost komplicirano umešajo še ulomke, stopala, čevlje... In da ne grenijo sami sebi življenje ga pri klimah in vodovodu še drugim...

Povsod drugod so mere cevi zunaj, pri njih znotraj.. Vsi ostali imamo 60 stopinjske vijačnice navojev oni 55... Mi stopinje oni farnhaide, mi hm/h oni milje/h, mi vozmo po desni oni po levi. Da slučajno nebi šlo kaj skup... ali da bi se mogoče prilagodili ostalim 7 miljaradm ljudem..

Ne bom nikoli pozabil zadeve, ki jo je izjavil profesor za mehaniko na faxu, ko je se je en študent skliceval na ne vir iz angleške knjige....

Odgovor profesorja :)

Pusti angleže, saj še vedno iz čevljov niso prišli :) :) :)

l.p. Jože
Zadnjič spremenil glavca1, dne 6.4.2010 13:46, skupaj popravljeno 1 krat.
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 6.4.2010 13:45

Dedek, vidim da nisi 'od vceraj' (tega tako nikoli nisem mislil) in ti nic ne uide. Ena cev gre skozi navitje izmenjevalca, skoraj do vrha, druga pa je ravna z dnom. Prikljucki so sicer 3/4, ampak je zaenkrat povezano z gibljivimi cevmi. Plin pa je kot pri klimi 6 in 10mm, oz. colske mere 3/8 in 1/4', vhod z druge strani, ena cev v vijacnici, druga od konca ovojev ravna nazaj do izhoda. Cisti protitok to sicer ni, ampak v veliki vecini. Zato tudi ni nevem kaksne velike razlike, ce se cevi med seboj zamenjajo. Skkratka, delal sem s tem, kar sem imel pri roki, finese pa morda se pridejo.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 6.4.2010 13:54

No ja, dokler je to 1/4, 3/8 itd, se gre, ko pa se zacne se z 5/16 ali pa npr, 7/16-20 ( vijaki za var.pasove v avtu), pol je pa res cela stala!
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 6.4.2010 14:11

Tamy napisal/-a:Dedek, vidim da nisi 'od vceraj' (tega tako nikoli nisem mislil) in ti nic ne uide. Ena cev gre skozi navitje izmenjevalca, skoraj do vrha, druga pa je ravna z dnom. Prikljucki so sicer 3/4, ampak je zaenkrat povezano z gibljivimi cevmi. Plin pa je kot pri klimi 6 in 10mm, oz. colske mere 3/8 in 1/4', vhod z druge strani, ena cev v vijacnici, druga od konca ovojev ravna nazaj do izhoda. Cisti protitok to sicer ni, ampak v veliki vecini. Zato tudi ni nevem kaksne velike razlike, ce se cevi med seboj zamenjajo. Skkratka, delal sem s tem, kar sem imel pri roki, finese pa morda se pridejo.

Pravilno si priklopil.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 6.4.2010 22:51

Tamy napisal/-a:Joze, hvala za podporo! Tocno to kar pises, sem imel v mislih (kvazimonterji, vakumiranje s kompresorjem, itd..) Kompresor imam, orodje za pertlanje 6 in 10mm sem si naredil sam (funkcionira, sem priklapljal klimo), ravno ogledujem manometre-brez 'slaufov', naprej se bom ze nekako znasel. Le tako detaljno se nimam razdelanih stvari v glavi, kot jih ti 'stresas iz rokava' in si ne delam utvar, da jih kdajkoli bom. Sam se sele spoznavam s tem, rezultat pa je takoimenovana TC, ki sem jo iz firbca sestavil pred kratkim, in ni dala nevemkaksnih rezultatov. Ampak vsak zacetek je tezak. Zato se enkrat hvala za vso pomoc in informacije, ko se pa znajdem v slepi ulici, se pa spet oglasim!

Manometre s črpalno postajo vret dobiš gratis :D
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 7.4.2010 6:18

Sasapo, zaenkrat lahko recem samo hvala, vendar bova morala o tem se kaj predebatirati, ko se oglasim po klimo.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 7.4.2010 15:00

Tamy napisal/-a:Sasapo, zaenkrat lahko recem samo hvala, vendar bova morala o tem se kaj predebatirati, ko se oglasim po klimo.

Klime na žalost nimam več, po manometre in kompresor za vakumiranje se pa kr oglasi, dokler še je.
Kot sem ti obljubil dobiš cel komplet gratis :D
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov