STROJNISTVO.com • Poglej temo - Stebri za ograjo - težava z upogibom

Stebri za ograjo - težava z upogibom

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Stebri za ograjo - težava z upogibom

OdgovorNapisal/-a veliktip » 14.6.2010 23:58

Pozdravljeni!
Veliko sem že prebrskal pa ne najdem podobne rešitve.
Torej:
Imam približno 1260mm visoke stebričke za ograjna vrata iz profilov 50x50x3. Privarjeni so na železne ploščice v betonu cca 100x100x6, ki so sidrane v beton in tla z rebrastimi palicami cca fi 14-16 različnih dolžin.
Panti so privarjeni cca 350mm in 900mm od tal. Na to bom obesil železna vrata ograje (3x) Največja so široka 1530mm x 1110mm teže cca 31kg. Ostala so široka 1080mm in 880mm.
Vem, da so stebrički malo poddimenzionirani :cry: ,zato se pri taki obremenitvi steber zvije, kar se pri koncu velikega krila pozna za kakšnih 20-30mm. Rešitev bi bila povečati stebriček, vendar bi se rad temu izognil in ohranil obstoječe.
Rešitev je tudi sidranje, ki pa mi reši upogib samo v eno smer, ko se vrata odprejo pa ne. Poleg tega bi moral sidrati za velike vrata v že končano fasado, kar pa mi ne diši najbolje, ker predvidevam, da se bo zadeva vsaj malo gibala in poškodovala fasado.

Moja ideja je taka:
Stebriček zabetoniram z dobro marko betona narejenega iz peska 0-4mm zaradi lažjega vgrajevanja.
Vem, da bo beton naredil stebriček bolj tog, vendar pa ne vem ali bo to rešilo problem? Je že kdo kaj takega poizkusil? Bi bilo smiselno vgraditi še kakšno rebrasto palico v notranjost, jo mogoče privariti na steber? bi to kaj spremenilo - poboljšalo rezultat?

Govoril sem že z gradbinci pa sem zvedel samo, da bo sigurno boljše :)

Sem se malo več razpisal v dobri veri, da sem dal vse potrebne informacije (ker slike ali skice trenutno ne morem priložiti), ki so pomembne.

Hvala za pomoč že vnaprej.
veliktip
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Bojan Bricman » 15.6.2010 6:26

Zdravo

Po mojem mnenju zalivanje cevi z betonsko malto ne bo rešilo problema. Glede na to, da imaš sidrne plošče 100x100x6 predlagam, da čez obstoječo cev natakneš cev 80x80x3, jo privariš na sidrno ploščo in zgoraj zvariš z obstoječim stebrom (vstaviš, recimo kvadratno 12x12). S tem boš dobil zelo tog steber.
Drugo, kar me bolj skrbi, pa je sidranje. V kolikor niso sidra in nanj privarjene ploščice dovolj toge, potem pridejo v poštev samo še dodatne opore.
Upam, da sem ti kaj pomagal in lep dan.

Bojan
Bojan Bricman
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.6.2010 10:38

Če polniš cev z betonom, napetosti v jeklu ne boš zmanjšal, boš pa zmanjšal deformacije za približno 40 % (povečal vztrajnostni moment za 70 %). Nekaj boš še izboljšal, če vstaviš v cev še rebrasto armaturo po vsej višini v natezni coni (ena močnejša palica v vogalu cevi, ki je vedno nasproti vrat). Kako boš dosegel, da bo palica po vsej višini pritisnjena v vogal - ne vem. Morda palici privariš kake 4 čepe, ki bodo segali proti nasprotnemu vogalu.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a veliktip » 15.6.2010 13:00

Hvala za odgovore.

@Bojan

V kolikor poveznem čez večjo cev, mi to povzroči kup problemov. Na novo moram prilagajati tlakovce, težavno varjenje, zmanjka mi prostora za vzdrževanje - barvanje,... pa še estetika... :)

@Žerjavar

izboljšanje deformacije za 40% se mi zdi lep rezultat glede na dokaj enostaven in ugoden poseg. Rebrasto palico (fi 14) pa lahko utrdim tako, da zvrtam po višini par manjših lukenj skozi katere jo privarim v cev.

Lahko bi vgradil tudi tri palice v vogale nasproti panta, če bi kaj pomagalo. pa jih povežem med sabo in zavarim kot na sliki.

Slika

Tako bi ojačal v obeh smereh, ki so obremenjene?
Upam, da gre razmišlanje v pravi smeri... nekako sem se spomnil na konstrukcijo balkona, le da je tu zadeva vertikalno.
veliktip
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a čopi » 15.6.2010 13:32

po višini zvrtaj luknje razmak recimo 60mm vstavi dve lami od 40mm v notranjost profila po vsej dolžini in zavari skozi luknje, var samo pobrusiš oz spoliraš in se nič ne vidi, ali pa vstavi v notranjost debelostenski profil ki se tesno prilega mislim da bi šel 45x45 in ga pravtako privariš skozi luknje na dveh straneh
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.6.2010 14:02

Rebrasto palico (fi 14) pa lahko utrdim tako, da zvrtam po višini par manjših lukenj skozi katere jo privarim v cev
Kako boš palico pritisnil k luknji, da bi jo privaril skozi luknjo.
Jaz sem mislil samo na eno palico.
Slika
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 15.6.2010 17:25

ne komplicirat si palicami ker je zguba časa, enostavno daš notri manjši profil in ga privariš skozi luknje!
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.6.2010 18:02

Po moje je pa glavni problem v preslabi podložni plošči oz. v točki sidranja. Sama cev 50 x 50 x 3 mm se ne bi smela toliko povešati, če bi bila v redu sidrana.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.6.2010 18:43

glavni problem v preslabi podložni plošči oz. v točki sidranja.
Problem je elastična deformacija (ne zračnost). Ta plošča s sidranjem (predpostavljam, da so 4 sidrne palice na kvadratu okrog 50 mm) ne more imeti napram betonskemu temelju nobenega premika, niti deformacije, ki bi znatno vplivala na končni poves. Če ima plošča samo dve siderni palici, je tu glavni vzrok povesa vrat. Težko bo kaj izboljšati. Sčasoma se bo situacija slabšala.

Vprašanje je tudi, ali je temelj dovolj dober, ali se komplet temelj ne premakne (stisk zemljine pod temeljem).

Poves se bo tudi zmanjšal, če se spodnji tečaj vrat premakne čim nižje k tlem. Tudi zgornjega je pomakniti nižje, če konstrukcija vrat dopušča.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a veliktip » 15.6.2010 20:47

čopi napisal/-a:po višini zvrtaj luknje razmak recimo 60mm vstavi dve lami od 40mm v notranjost profila po vsej dolžini in zavari skozi luknje, var samo pobrusiš oz spoliraš in se nič ne vidi, ali pa vstavi v notranjost debelostenski profil ki se tesno prilega mislim da bi šel 45x45 in ga pravtako privariš skozi luknje na dveh straneh

po tej logiki bi bil najboljša izbira kotnik oz. L profil?

žerjavar napisal/-a:Jaz sem mislil samo na eno palico.

ja, če je ena palica dovolj je tak način ok. Po moji logiki (!?) sem sklepal da bodo tri palice še boljše? Ali pač ne?

čopi napisal/-a:ne komplicirat si palicami ker je zguba časa, enostavno daš notri manjši profil in ga privariš skozi luknje!

Betonskih rebrastih palic imam doma viška :) , za profil pa moram vsaj 8km ali pa celo 30km daleč ga kupit. Poleg tega če govorimo o tem, da stebre zabetoniram, se mi zdi rebrasto železo boljša izbira - vsaj zaradi utrditve v betonu.
Se mi zdi, da sem nekje ulovil, da se upogib pri polni cevi nasproti profilu izboljša samo za 20%, iz česar predvidevam, da z vstavljanjem dodatnega profila v notranjost ne bi pridobil toliko, kot z betoniranjem.
Popravite če se motim!

žerjavar napisal/-a:
Citiram:
glavni problem v preslabi podložni plošči oz. v točki sidranja.

Problem je elastična deformacija (ne zračnost). Ta plošča s sidranjem (predpostavljam, da so 4 sidrne palice na kvadratu okrog 50 mm) ne more imeti napram betonskemu temelju nobenega premika, niti deformacije, ki bi znatno vplivala na končni poves.

sidrne plošče imajo štiri betonska železa na štirih vogalih privarjena ter zabita postrani in zabetonirana cca 300-600mm v tla + še eno v sredini plošče. Iz tega sklepam, da to ne bi smel biti vzrok problema.

Hvala vsem za trud.

samo informativno. Bi se dalo tako zadevo tudi dejansko kako izračunat (če ni prekomplicirano seveda), glede na to da bi šlo tukaj za mešanico: cev + AB stebriček.
veliktip
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a čopi » 15.6.2010 21:40

daj mi povej koliko teže nosi tale steber??
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.6.2010 21:42

če boš dal dovolj podatkov pa ti naredim fem analizo se bom čisto iz "gušta" malo pigral. mere cevi, mere vložkov v cevi, podgloga na cevi, masa vrat, težišče vrat, če se ti seveda to da početi :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 15.6.2010 21:44

Pa da ne boste tople vode odkril!!

Enostavno ojačaj profil pa če nisi ziher ga zalij z betonom, daj notr v vogale tri palice ki jih imaš doma zavari skozi luknje in zalij z betonom...........ne delaš podmornice!!
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a veliktip » 15.6.2010 22:39

čopi napisal/-a:daj mi povej koliko teže nosi tale steber??

v prvem postu so skoraj vsi podatki... cca 31kg težka vrata. (računano brez rož, obešenih na vrata, ki se manj odpirajo, ki so logična nadgradnja moške logike z žensko :)
ostalo dvoje vrat je manjših in tudi lažjih na enakih stebrih, zato sem izpostavil te, ki sonajbolj problematična.

Mislim, da tukaj ni bistvo odkrivanje tople vode... Zame je to majhen izziv, ki mi je dal malo še misliti zraven, pa še kaj koristnega se lahko naučim, kar mi bo mogoče prišlo prav pri kakšni bolj zahtevni gradnji. Verjetno bo tudi kdo drug kaj podobnega "profitiral"
veliktip
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.6.2010 5:35

Za koliko toliko eksakten izračun je zajeti celotno konstrukcijo. Ni nujno, da večino deformacije prispeva steber.
Za vrata še ni jasno, kakšna so. Ali je samo okvir (iz česa), ali ima diagonalo. Če je samo okvir iz tanjše cevi, kot je steber, bo kar nekaj prispeval k deformaciji.
Kot sem že napisal, je važen tudi sam temelj pod stebrom: vrsta zemljine, tlorisna velikost, teža.

Ne pozabiti na varianto obtežbe, ko se velik otrok obesi na vrata in se malo zapelje.
sem sklepal da bodo tri palice še boljše?
Prav gotovo so 3 palice Fi 14 bolje kot ena. Če je to najdebelejša kar jih imaš, pa daj tri skupaj (med sabo zavari, zaheftaj) v en vogal. Eno palico sem predlagal zato, ker sem imel enostavno rešitev za določitev njenega položaja v vogalu.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov