Pozdrav!
Anze, dobro napisano, se strinjam.
Sicer pa tudi mene zanima, kaksno je kaj stanje na tem podrocju v Sloveniji. Seveda stanje v industriji, na fakultetah se tozadevno kar dogaja, najdes kar nekaj primerov zahtevnejsih simulacij. Kar me moti in zalosti je, da ni ucinkvitega prenosa tega znanja, teh sposobnosti v naso industrijo. In seveda smo ob tem takoj pri vprasanju, koliko pa nasa industrija taksne zadeve sploh potrebuje. Zal se ponavadi vse skupaj ustavi ze pri stroskih, vsi pricnejo takoj "jamrat", noben pa ne gleda dolgorocno, kaj bi taksne zadeve lahko prinesle. Je pa seveda tudi res, da tam, kjer se vecinoma izvaja t.i. "lohnarbeit", taksnih zadev najbrz res ne potrebuejejo, tisto malo izracunov, ce sploh kaksnih, pa se itak hitro na roko naredi.
Pac skoda, da se ta potencial ne izkorisca bolj, vsi samo raje na veliko govoricijo o povecanju dodane vrednosti, naredi se pa ne kaj dosti.
Hvala bogu, da so tu svetle izjeme, kot so ze omenjeni Pipistrel, Akrapovic, Seaway in se nekaj drugih, ki ta znanja ne samo s pridom izkoriscajo, ampak so spoznali, da so te tehnologije nujno potrebne, ce zelijo ostati v sami spici svojega podrocja. Naj pri tem vsi ostali, ki jih je zagotovo se precej in ki tudi sodijo v to skupino, ne zamerijo, ampak kot receno, nisem na tekocem s firmami, kjer se to uporablja.
Od "neslovenskih" firm so tu se ze omenjeni AVL, RTI, Hella, Danfoss,.....
Morda tukaj en apel po ustanovitvi kaksnega vseslovenskega simulacijskega portala, foruma, morda kot ena od podskupin tega portala, kjer bi se te izkusnje veliko bolj izmenjevale, pa tudi sama situacija na trgu bi postala morda bolj transparentna, kar bi, vsaj upam, na koncu pripeljalo do tega, da bi tudi ta branza nesega inzenirskega poklica postala bolj cenjena in dobila mesto, ki si ga po mojem mnenju zasluzi.
OK, klime ni, v pisarni vroce kot v peklu, pa sem se malo razpisal
Uspesen dan vsem!
lpb