STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pipa se težko odpira

Pipa se težko odpira

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Pipa se težko odpira

OdgovorNapisal/-a programer77 » 16.8.2010 8:14

LP!
Doma imam v kopalnici 3 leta staro armalovo pipo na lijaku. Zadnje čase se zelo težko odpira, in včasih v njej tudi nekaj poka. Sem jo seznanil z wd-jem, pa ni nič bolje. Baje da so notri dve keramični ploščici, ki pretok odpirata in zapirata??? A se komu kaj sanja kaj bi to bilo, res ne bi rad kupoval nove. :evil: :evil: :evil:
Programerji vseh dežel združimo se!!!
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 16.8.2010 8:48

Pri meni je bil vzrok vodni kamen (kalk).
Pipo razdrl, v "dm" kupil entkalker, vse skupaj entkalkal, pri instalaterju bobil mast, ki je neoporecna za zivila, namazal keramicno kroglo in deluje.
Vendar so pri cenejsih pipah ti deli zapresani, tako da se jih ne da ratzstaviti.
Pri kvalitativno boljsih pipah (drazjih) so vsi deli "sesraufani" in vsak delcek se da kupiti se 15 let po izteku proizvodnje modela.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a programer77 » 16.8.2010 9:09

Dvomim da bi bil vodni kamen, ker imam vse pipe v kopalnici, kuhinji in kurilnici enako stare, pa nagaja samo ta. Je pa res da mi zapiska v ceveh (nova plastična instalacija), takrat ko pralni stroj začne črpati vodo. Tako da mislim da je v slabem stanju elektromagnetni ventil v stroju, ki pa bi ga tudi lahko načel vodni kamen, ali pa se motim...
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 16.8.2010 9:58

Pozdravljeni

Sam sem imel že pred leti podoben primer na enoročni Armalovi bateriji. Problem je dejansko v omenjenih keramičnih ploščicah, ki dejansko odpirata toplo ter hladno vodo in nastavljata mešelno razmerje. Ti ploščici dejansko tesnita samo z dovolj fino obdelanimi in ravnimi površinami. Pri nekaterih se zgodi, da se ploščici pričneta zlepljati, kar otežuje, včasih pa povsem prepreči odpiranje.

Popravilo je dokaj enostavno. Omenjeni ploščici se najahata v delu imenovanim "kartuša" in pod tem imenom se jo dobi, kot servisni del. Menjava kartuše pa se lahko izvede kar na montirani pipi na naslednji način:

-Zapreti je potrebno dotok vode.
-Sneti okrasno kapo na ročaju pipe.
-Odviti vijak, ki drži ročaj.
-Sneti ročaj.
-Odviti plastično okrasno kapo okoli kartuše (to je še najbolj tečni del postopka, ker včasih ponagaja vodni kamen, ki se je nabral med navoji) ter jo sneti
-Pred Vami bo dobro vidna kartuša (plastični cilindrični del z nastavkom za ročaj na vrhu). Ta je privita v telo pipe z dvema vijakoma. Ta je potrebno odviti in nato nsti kartušo.
-Namesti se nova kartuša. Pri tem je potrebno paziti le na to, da ne poškodujemo O-tesnila med kartušo in sedežem na pipi. Kartuša se pritrdi z vijaki, kot je bila pritrjena stara.
-Ostalo sestavljanje gre po obratnem vrstnem redu, kot prej razstavljanje.

Pipa bi morala potem delati, kot nova...

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a programer77 » 16.8.2010 10:39

CAD freak najlepša hvala. A morda veš okvirno ceno kartuše?
Bom pa danes zadevo razšraufal, če ne drugače pa iz firbca.
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 16.8.2010 11:19

Zdravo

Glede cene kartuše se mi sanja ne. Najbolje, da pokličeš njihov servis oz servisno trgovino na

Tel.: (02) 23 46 392

Glede napisanega upam, da še velja, saj se je proizvodni program precej spremenil. Njega dni sem še imel vip v Armalovem razvoju in se bil dokaj detaljno seznanjen s tehničnimi rešitvami, so pa ti časi že pred desetletjem minili....

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a programer77 » 16.8.2010 11:37

Jože hvala še enkrat. Sem jih poklical, cena je 13 eurotov. Se pa to dobi pri njih, samo sporočiš kodo pipe in pošljejo brez poštnine. Upam da rešim čim prej.
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a samouk » 16.8.2010 15:40

Na Armalove sanitarne armature je 5 letna garancija, če se ne motim.

Lp, Janko
Brez muje se čevelj ne obuje!
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Pipa se težko odpira

OdgovorNapisal/-a ddejc » 4.2.2015 21:24

Ker se omenja Armal in je lepo spisano navodilo kako se zamenja kartuša me zanima kako lahko sploh pridem do kartuše pri enoročajni armaturi? Imamo Armal Nova pipo, ki je začela po ne vem koliko letih puščati. Pušča skozi pipo, ko je zaprta. Iz prebranega sklepam, da bo potrebno menjati kartušo, vendar se mi ne sanja kako zadevo razdrem. Se mogoče ročaj sname iz pipe z nekaj sile?

Pipa
Slika
ddejc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Zagi » 4.2.2015 21:32

Snameš tisto rdeče-modro "piko", ki je dejansko plastičen pokrovček vijaka. Naprej je postopek isti kot je zgoraj opisal Jože
lep pozdrav
zagi
Zagi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ddejc » 4.2.2015 21:40

Super. Najlepša hvala za odgovor.
ddejc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a BLABLABLA » 5.2.2015 8:07

Snameš pa tisto plasitčno rdečo plavo bunkico tako, da do konca dvigneš ročaj pipe (jo odpreš pri zaprtik kotnih ventilih) in greš potem z enim L imbus ključem zadaj in bunkico od znotraj navzven ven porineš.

Ker če boš bunkico ven kopal s kako iglo ali nožem jo boš poškodoval.

Vsaj pri večini pip gre tako ta bunkica ven.
BLABLABLA
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 6.8.2019 20:19

Že nekaj časa imamo v kuhinji problem z enoročajno Armalovo pipo, odpira in zapira se precej na trdo. V delavnici imam pomivalno korito za potrebe mojega dela in umivanje rok z enako pipo in dela brez težav, obe armaturi sta stari sigurno preko 15 let, ena bo verjetno že blizu 20 let. Zakaj sta enaki ne vem več, kakor se spomnim, mi je bila prva tako dobra, da sem kupil kar še eno, ker sem jo kmalu rabil.

No, pred nekaj meseci sem kupil Unitas mast za armature. Pipo sem odprl, kartušo vzel ven in jo razstavil. Namazal sem vse dele... žal je bilo potem še slabše, sploh potem, ko je prišla v pipo topla voda. Nisem vedel kaj storiti, zato sem šel v akcijo in malo gledal pipe... seveda sem iskal enoročajno in take oblike da mi je všeč, tiste moderne mi žal niso.

Pred 3 tedni kupim v Lidlu pipo za 24eur, ja, saj vem, malo denarja, malo muzike... ampak tudi tisti dve Armal pred leti vem da v primerjavi z drugimi nista bili dragi. OK, hočem montirat, sem moral najprej malo povečat luknjo v koritu, montiram pipo, priklopim in... RAZOČARANJE.

Ta usrana lidlova pipa je za en drek, premika se še bolj na trdo kot stara arrmalova, ki dela težave, za dodatek ima pa pri odpiranju še neko stopnjo, najprej do dobre polovice, potem gre malo na trdo in preskoči na do konca odprto. Obračanje ročke levo-desno za mešanje hladne in tople vode gre na trdo, sploh ne teče v redu.

Odločil sem se, da še enkrat pregledam staro, saj je čisto enostavna zgradba, keramični ploščici in nekaj plastičnih delov. Ugotovim, da se keramični ploščici prav nemarno lepita in sploh ne tečeta v redu. Očistim ploščici in probam na suho... teče neprimerno bolje, zelo dobro. Namažem na novo z Unitas mastjo za armature... spet se lepi in ne teče dobro. Očistim in teče v redu.

Prilagam fotografijo na kateri je razstavljena kartuša in mast. Kaj je to za ena mast in za kaj naj bi se uporabljala, očitno ni za mazanje keramike.
Ali se keramične ploščice sploh mažejo, ker so polirane, je najbrž dovolj da se maže z vodo?
Ali se s tisto mastjo maže samo tam kje se premika plastični deli in tam kjer se obrača, na plastiki ta mast nič ne bremza, samo polirana površina keramike, to pa bremza kot hudir.
Poskusil sem z navadnim vazelinom, ja, tega uporabljam pri kakšnih elektro zadevah, kontaktih, ... ta teče v redu.

Prosim za pomoč na dve preprosti vprašanji:

Za kaj je namenjena mast na fotki?

Ali je treba keramični ploščici na polirani površini kaj namazat in če ja, s čim?

Očitno bo šla stara pipa nazaj, ker sedaj sem ugotovil v čem je bil problem, le še vašo pomoč potrebujem s čim naj namažem če je to sploh treba.

Aja, lidlova pipa ima tudi slab difuzor, ne ublaži curka tako v redu, ni tako mehak in ker tudi dela slabo, je trda, bo šla kar nazaj v štacuno, naj imajo to sranje, račun imam, pri teh zadevah ga vedno shranim in k sreči oni sploh ne komplicirajo pri vračilu če nekaj ni v redu, cevk ki sem jih dobil zraven niti nisem odpakiral (predolge), sem dal stare, ker so ustrezale.
Priponke
armal_enorocajna_armatura_kuhinja.jpg
armal_enorocajna_armatura_kuhinja.jpg (317.47 KiB) Videno 13935 krat
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 6.8.2019 22:09

reber napisal/-a:
Za kaj je namenjena mast na fotki?

Ali je treba keramični ploščici na polirani površini kaj namazat in če ja, s čim?

Očitno bo šla stara pipa nazaj, ker sedaj sem ugotovil v čem je bil problem, le še vašo pomoč potrebujem s čim naj namažem če je to sploh treba.

Ta mast je namenjena za podmazat to tvojo pipo oz. Armaturo v vodovodarskem žargonu

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a nabijač » 7.8.2019 5:59

Ta mast je po moje za namazat gumijasta tesnila pipe, o-ringe. Predvsem tam, kjer se iztočna cev lahko obrača in za namazat vse gibljive površine razen keramičnega elementa.
nabijač
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost